Gıda Sektörünü Desteklememiz gerek


76

 

Vet.Dr.Can Demir;”Çözüm için,gıda sektörünün desteklenmesine ve izlenebilirliğe ihtiyacı var 

 

 

01 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Ticaret Odası, Meclis salonunda , İstanbul Perder, MÜSİAD ve Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi katkılarıyla “GIDA VE TARIM ÜRÜNLERİ DENETİM VE UYGULAMALARINDA BİLGİLENDİRME VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PANELİ ” düzenlendi.

İstanbul Ticaret Odası perakende sektör komitesi başkanı İsa ALBAYRAK moderatörlüğünde yönetilen panelin birinci oturumunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Gıda ve Tarım il müdürlüğü temsilcisi ile Ankara Gıda Tarım Bakanlığı temsilcisinin bugüne kadar yapılan faaliyetler ile olması gereken esaslar hakkında açıklamalarda bulundular.

 

Panelin ikinci oturumunda ise Gıda Mühendisleri Odası İstanbul şube başkanı Sedat KURU, mesleki açıdan denetimin istihdam yönünden yetersizliği ve mesleki sorunları aktardıktan sonra Dr. Erkan KIRAT tarafından tüketici kontrolünde güvenlikli izlenebilirlik başta olmak üzere gıda güvenliğindeki izlenebilirliğin dünyadaki gelişmelerini örneklerle aktardı. Daha sonra söz alan yazarımız Dr. Can DEMİR katılımcıları selamlayarak sözlerine başladı; denetimin auditten köken aldığını temelde dinlemek ve anlamak anlamını taşıdığını bu yüzden 5990 sayılı kanun ve buna bağlı olarak 100’ün üzerinde çıkarılan yönetmelik ve özellikle denetimde esas olan gıda ve yemin resmi kontrollerine dair yönetmelik AB sürecinde mevzuat yönden büyük bir dönüşüm olduğunu bu dönüşüme uyum sağlamak için devletin şevkat yüzünün esas alınması gerektiğini belirtti. Ülke genelinde 646.521 gıda işletmesinden 82.444’ünün üretim yeri olduğunu bakanlık bünyesinde teşkilatlanma yapısıyla İstanbul’da 8’den 39’a gıda ve tarım hayvancılık ilçe müdürlükleri artarak hizmet vermekte 39 bakanlık bünyesinde gıda kontrol laboratuvarı bunun 32’si akredite, 1 ulusal gıda referans ve 1 adette gıda araştırma enstitüsü ve ayrıca 93 üvey pardon özel demek istedim diyerek 82 özel laboratuvarında akredite olduğunu belirtti. Sözlerine denetimin sayısal olarak her yıl arttığını 2013’te 514.253’e ulaştığını ve bunları topyekûn değerlendirdiğimizde hızlı ve güzel çalışmaların olduğunu belirterek bu kadar yoğun gıda güvenliği teşkilat yapısının yaptığı çalışmalarla tüketici sağlığını özetle gıda güvencesinin teminini yani tüketicinin sağlıklı gıdaya ulaşmasının sağlanması için hizmet verilmektedir. Tüketici penceresinden baktığımızda bu kadar güzel çalışmaların artarak yükselen sayıların hedeflenen sonuçlara getiremediği kanaati hepimizce bilinmektedir. dedi.

DİĞER HABERLER
Ayçiçeği ön alım fiyatları açıklandı

 

Dr. Can DEMİR sunumunu iki satırlık söylemle ‘’DENETİM YERİNE DESTEK, İFŞA YERİNE İZLENEBİLİRLİK’’ şeklinde katılımcılara aktarmıştır. Sözlerine denetçi sayısının yetersizliğinin ve cezaların maddi boyutunun sektörü sıkıntıya soktuğunu kendisinin hem devlette görev yaptığı dönemde hem de özel sektörde ki deneyimlerini karşılaştırdığında özel yaşamda sıkıntılarla baş başa kalmanın getirdiği yalnızlığın ne anlama geldiğini iyi bildiğini bu yüzden polisiye tedbire doğru giden özellikle resmi kontrol ve satış noktadan alınan son ürün denetimlerinin yerine devletin şefkat yüzünü göstermesi gerektiğini çeşitli desteklerle üretimin başlangıcından itibaren üreticinin doğru yönlendirilmesinde katkıda bulunulmasının gıda güvencesine ulaşmakta daha doğru yol izlemiş olunacağını belirtmiştir. Destek çeşitlerini anlatırken gıda mühendislerinin üretim alanlarının hijyen dahil mühendislik projelerini hazırlamaları için mevzuat oluşturulması, çiftlikten sofraya güvenlikli izlenebilirlik için etiket desteği nitelikli personel temininde eğitim desteği ve üniversitelerin buluşturulması ve KOSGEB gibi sıcak ve cihaz/Ekipman desteğinin sağlanmasının yararlı olacağını belirtti.

 

İfşa yöntemi ise 2012 yılından bugüne 12 kez 190 firma olarak açıklanmış ancak Dr. Can DEMİR salona dönerek ifşa edilen firmalara ait olumsuz ürünlerin parti seri numaralarını ve üretim tarihlerini not alarak hepimiz bir tüketici olmamız münasebetiyle marketten alışveriş yaparken acaba kaç kişi aldığı notları satın alma yaparken karşılaştırarak yapmıştır salondan bir kişi dahi el kaldırmamıştır. Bunun üzerine ifşa da sonuç vermedi diyerek sağlık bakanlığının bir adet hapın kullanımına kadar izlenebilirlik becerisinde bulunması örneğinden yola çıkılarak ifşanın beklentimiz olan sonucu sağlamadığı görülmüştür dedi. Organik gıda, iyi tarım ürünleri ve köyden gelen ürünler tüketici tarafından ayırt edilmesi zor ve hatta teknik konular düzeyinde olduğunu bütün bunları izlenebilirlikle çözme yoluna gidilmesinin gıda güvencesi yönünden istenilen sonuca ulaşılacağına inandığını iletti. Özellikle piyasa gözetimi denetimi esnasında alınan son ürün numuneleri sağlıksız uygun olmayan sonuçlarla rapor edildiğinde maalesef ürünün satılmaya devam edilmesinden dolayı büyük bir çoğunluğu tüketilmiş olduğu hepimizce bilinmektedir. Bu noktada geri çekme ve uyarılar sonuç vermeyecektir dedi.

DİĞER HABERLER
İzmir Tarımına 36 Milyon TL Üzerinde Hibe Desteği Daha

 

Sözlerine okul kantinlerinin yoğun denetime tabi tutulması memnuniyet verirken okul etrafındaki gıda işi dışında hizmet veren ve olumsuz ortamlarda hazırlanan aperatif gıdaların satışı Pazar yerlerinde her türlü kontrolden uzak denetim dışı kalan yerlerin bulunması topyekun bakıldığında amacına ulaşılmaz durumda olduğumuzu belirtti. Sözlerini ‘’DENETİM YERİNE DESTEK, İFŞA YERİNE İZLENEBİLİRLİK’’ cümlelerini tekrarlayarak tamamladı.
Soru cevap bölümünde ise Dr. Can DEMİR sorusunu Ankara’dan gelen bakanlık temsilcisine yöneltmiş ve son günlerde develerden insanlara geçebilen özellikle çiğ deve sütünden bulaşabilen mutasyona uğramış virüs kökenli MERS-COU ölümle sonuçlanan bu hastalığın özellikle Suriye sınırından gelen hayvanlar içinde deve var mı? varsa bu hastalık için ne tedbirler alınmıştır? Dedi. Ankara’dan gelen bakanlık temsilcisi bu konuyu not aldığını daha sonra bildireceğini belirtti.


4 Ekim 2014. 22:04
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x