Gıda Üretiminde Şeffaflık….


GIDA ÜRETİMDE ŞEFFAFLIK

 

Bahadır Bayrakcı Genel Müdür              

ABBTech Bilgi Teknolojileri Ltd.Şti.

 

Uzun süredir basını meşgul eden ve ilgili bakanlığın internet sitesinde de yer alan, gıdada taklit ve tağşiş yaptığı tespit edilen firmalar teşhir edilmekte ve bu tip firmaların sayısı maalesef gün geçtikçe artmaktadır.

 

Tüketiciler ise teşhir edilen firmalara ihtiyatla yaklaşıp, kendi çevresinden ya da basından duyduğu bilgiler doğrultusunda hareket etmekte ve tüketecekleri ürünler konusunda karar vermektedir.

 

Üretimlerinde hileye hurdaya tevessül etmeyen, insan sağlığı ile oynamayan, tüketiciden aldığı paranın hakkını son kuruşuna kadar tüketiciye mal ve hizmet olarak geri veren yani meslek ahlakının ve etik kurallarının gereğini yapan üreticiler ne yapacak ? Tüketicinin satın aldığı ürünün geçmişe  dönük üretim safhalarına ait izlenebilirliğini ve ürün içerik bilgilerini müşterileriyle paylaşacak.

 

Peki ürettiğiniz ürünlerin içeriklerini tüketicileriniz ile paylaşmak size ne kazandırır ?

 

•Prestij •Katkısız üretim yaptığınızın garantisi •Ürün ve ürün içeriğinin % 100 izlenebilmesi •Ürünlerin insan sağlığını etkilemeyecek koşullarda üretildiğinin ispatı •Personel ve kalite güvence takibi •Tüm üretim aşamalarında bilgi teknolojileri otomasyonları •Marka bilinirliliği ve karlılık

 

Nasıl mı ?

 

•Hızlı tüketim ürünleri sektöründe, Türkiye’de ilk ve % 100 yerli ABBTech yazılımları ile ;

DİĞER HABERLER
Tarımda ithalat lobisi...

 

Nasıl Çalışıyor ?

 

•Ürün karışımları için formüller ve muadil ürünler tanımlanıyor.

•Siparişler ile ilişkili günlük üretim reçeteleri hazırlanıyor.

•Daha önce el terminalleri ile tartılarak ve etiketlenerek stoklanan hammaddeler (tedarik bilgileri ile),

üretim reçeteleri için hammadde depolarından sistem tarafından otomatik olarak sipariş ediliyor.

•Her bir karışım, depolardan sistem tarafından sipariş edilen hammaddelerin el terminalleri ile okutularak karışıma alınması ile hazırlanıyor. Sipariş edilen hammadde dışında başka bir hammadde okutulup karışıma alınması engelleniyor. Karışım için belirlenen hammadde, baharat, katkı malzemeleri vb… tanımlanan ağırlıklarda karışıma dahil edilebiliyor.

•Sistem günlük karışım reçeteleri için, hammadde depolarından sipariş edilen hammaddelerin bire bir kullanılıp kullanılmadığını kontrol ederek, personel ve kalite güvence takibini yapıyor.

•Karışımın daha önce belirlenmiş randıman (proses) noktalarında, tartım ve karışım sıcaklığı verileri toplanıyor ve belirlenen sıcaklık değerlerinin dışında ise sistem uyarı bilgilendirmelerini SMS ya da mail ile yapıyor.

•Üretilen her bir hazır ve şarküteri ürünü karışım koduna göre partileniyor. •Artık bu parti(karışım)  numarasından geri dönülerek, o ürünün içinde kullanılan hammaddeler, tartımları ve  tedarik bilgilerine ulaşılıyor.

•Ayrıca sistem, paketleme, paletleme, soğuk hava depo yönetimi ve sevkiyatı aynı izlenebilirlik içinde yürütüyor. Talep edildiğinde hammadde depo, son ürün depo, sevk araçları, satış depoları gibi farklı saklama koşullarındaki sıcaklık değerlerini kayıt altına alıyor ve insan sağlığı açısından tehlike oluşturabilecek sıcaklık değişimlerini anlık olarak ilgililere iletiyor.

•En son her bir paketin dahi izlenebileceği yapı ilgili firma web sitesine kuruluyor.

•Tüketici, satınalmış olduğu ürünün parti numarasını, ilgili firmanın internet sitesine girdiğinde, kullanılan her bir hammadde, baharat, katkı maddesini, tedarikçisi ve tedarik tarihi ile görebiliyor.

•Böylelikle tüketici, ürün içeriği ile o ürünün hazırlandığı karışım içeriğinin aynı olduğunu, dolayısıyla ne taahhüt ediliyorsa, onun sunulduğunu en doğru kaynaktan öğrenmiş oluyor.

•Sistem katkısız, sağlıklı ürün ve lezzet sloganını tam anlamıyla sağlıyor.


5 Temmuz 2012. 17:59
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
trackback

[…] Haberin Tamamı için Tıklayınız. 15 saat gün önce yayınlandı Kategori: Basında Biz, Genel Haberler. […]

Adnan SERPEN
Adnan SERPEN
11 yıl önce

Bahadır Bey, Şeffaflık, şu bu geçin hepsini,sorun sistem ve zihniyet meslesi.Örnek: bundan yıllar önce Almanya’ya İzmir’den işçi olarak giden bir vatandaşımız sermayesini oluşturarak EGETÜRK Et ürünleri firmasını kurup tüm avrupa ülkelerine satış yapmağa başlar.Satışlarının bir kısmını Türkiye’ye de yapmağa başlamıştı. Manisa’da İzmir’e gelip EGETÜRK firmasının sucuklarını alıdım.Çünkü Türkiye’de üretilen sucuklar yenecek gibi değildi.Aradan zaman geçer firmanın ürünlerini Türkiye piyasasında göremez olduk. Bundan bir kaç yıl önce tesadüfen Karşıyakaya giden Belediye otobüsünde daha önce kamuda birlikte çalıştığım Zir.Müh. personelimle karşılaştım,yanında Almanya’dan gelen bir yakını vardı,bana şu soruyu yönelttiler; Türkiye’de hangi firmanın sucuklarını tüketebiliriz dediler.Bende şu anda tavsiye edebileceğim bir marka yok… Read more »

Baharı Bayrakcı
11 yıl önce
Reply to  Adnan SERPEN

Sayın Adnan SERPEN Bey; Öncelikle yorumunuzdan dolayı teşekkür ediyorum. Biz Türklerin iki yönü vardır. Birincisi “bizim insanımız adam olmaz”,bir diğeride “biz istersek herşeyi başarırız.” Ülkemizdeki işletmeleri artık 3.nesil yönetiyor. Bu nesil bilgi çağına belli ölçüde adapte olmuş bir nesil. Ne kadar hayıflansak ve ne kadar yetersiz görsekte Cumhuriyet nesli üretim kapasitesini bu seviyelere getirdi. Pırıl pırıl bir 4.nesilde yolda. Küresel dünyada artık üretiminde küresel olması zorunluluğu bir gerçektir. Buna ayak uyduranlar ayakta kalacak, uyduramayanlar ise ya yerinde sayacak ya da yok olacak. Dolayısıyla tabiki bu sizinde bahsettiğiniz gibi öncelikle zihniyet meselesi. Bizim geliştirmiş olduğumuz sisteme gelince; Elbetteki sistem yegâne çözüm… Read more »

şaban
11 yıl önce
Reply to  Adnan SERPEN

merhaba Adnan bey egetürk sucuklarını bizden temin edebilirsiniz..http://www.yoremizin.com/egeturk-sucuk-nerede-satilir–h

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
4
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x