Gıda ürünlerini karalayanlara tepkiler


Yıllardır yaptıkları işlerle ilgili gündem yaratamayan bir grup, son günlerde gıda ürünlerinin tümünü karalayarak “Reyting Yıldızı” olmaya devam ediyorlar.

Daha önceleri Cumhurbaşkanlığı köşkünün önünde çırılçıplak soyunarak televizyon kanallarının reytinglerini yükseltenlerin yerine, bu kez uzman olmadıkları dalda eleştirileri sıralayarak gıda ürünlerini tüketiciye adeta yasaklayan zihniyet baş tacı olmayı sürdürüyor.

Bunların içinde günde tavuklara 3 kez yumurta yaptıran tıp adamı bile mevcut.

Tüm dünya ülkelerinin uyguladığı teknolojilere karşı çıkarak gıdalar üzerinden karalama yapıp ahkam kesenlere ne bakanlık,ne sivil toplum örgütleri ,ne sektör bilim adamlarının açıklamaları ile cevap verme gereğini duymuyor.

Bu böyle olunca da, ortalığı boş bulan konunun uzmanı olmayan kişiler televizyonlarda reyting yıldızı olmaya devam ediyorlar.

Bu gerçek olmayan suçlamalar tüketiciyi ne kadar tedirgin ediyorsa.üreticiyi de o kadar sıkıntıya sokuyor.

Günün en önemli konusu bu kez yumurta.Birçok yayın organı Sağlık eski Müsteşarı ve Gazi Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Sefer Aycan’ın bir açıklaması ile adeta çığlık atmaya başladılar.

Yumurtada ölüm virüsü

Üreticinin ve bilim adamlarının isyan ettiği haberde “Türkiye’nin en çok tükettiği yumurta’nın da ölümcül bakteri barındırdığı anlaşıldı.” başlığı ve Prof. Sefer Aycan’ın imzası ile duyuruldu.

72 derecede mikrop kalmaz

Salmonella bakterisinin her ortamda bulunduğu bilinen bir gerçek.İnsan tuvaletten sonra elini yikamazsa bile bu virüs bulaşabilir.Suçlanan gıda maddelerinin tümü pişirilerek yendiği için ve bu virüs 72 derecede yok olduğuna göre korkulacak bir durumun olmadığı ortada.

DİĞER HABERLER
Yumurta, Anne Sütünden Sonra En Zengin Protein Kaynağı

Avrupa Birliği ülkelerinde Salmonella oranlarında %20 kabul edilirken,Türkiye de bu oran son araştırmalara göre %2.Hiç son zamanlarda Salmonella virüsünden ölen birini duydunuz mu?

Daha çok kaynatılmadan yapılan süt ürünlerinde ortaya çıkan bakteri ile ilgili uzmanlar gerekli ikazları yapıyorlar.Yumurtaların kullanılmadan önce yıkanması gibi.Ama pişirilerek kullanılırsa buna da gerek yok.

Bu konu ile ilgili olarak bir demeç veren Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Petek Ataman şu açıklamayı yaptı:

Tüketiciyi yanıltmak suç olarak değerlendirilmeli

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Rahime Petek Ataman, gıda maddelerinin insan yaşamının vazgeçilmezleri olduğunu ifade ederek, bu konuda yanlış bilgi vermenin, tüketiciyi yanıltmanın suç olarak değerlendirilmeli ve gereğinin yapılması gerektiğini belirtti.

Ataman, yaptığı açıklamada, son günlerde gıdalarla ilgili olarak her gün bir başka iddianın ortaya atıldığına dikkati çekerek, birçoğunun gerçek dışı olduğunu ancak tüketicinin, maruz kaldığı risklerle ilgili yanlış yönlendirilmesine ve en temel gıda maddelerinden uzaklaşmasına yol açıldığını savundu.

Yaratılan yersiz panik ortamı nedeniyle halkın, merdiven altında üretilen ürünlere yönlendirildiğini dile getiren Ataman, zaten hayvansal ürün tüketimi yetersiz olan Türkiye’de her gün bir başka hayvansal gıdanın, yersiz gerekçelerle karalandığını bildirdi.

Ataman, koorditörlüğünü de yürüteceği 3-4 Mayıs’ta, İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi’nde üçüncüsü düzenlenecek Gıda Güvenliği Kongresi’nin bu açıdan çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
İbrahim Afyon: "Yumurta üreticiden düşük fiyata alınıp, tüketiciye pahalı satılıyor."

“Bazı gıdaların tüketiciler tarafından ne kadar güvenilir olduğu bilinmeli. Mesela, pastörize ve UHT sütler sağlıklıdır. UHT sütler, koruyucu veya başka bir kimyasal içermezler. Bu ürünleri dayanıklı kılan sütü Bozan mikroorganizmaların tamamının yok edilmiş olmasıdır. Uygulanan bu işlem sütün protein yapısında insan sağlığına zarar verecek bir değişime yol açmaz. Aksine daha yararlı hale getirir. Tüketicilerimiz pastörize sütleri de UHT sütleri de raf ömürleri içerisinde rahatlıkla tüketebilirler.”

-Kanatlı Eti ve yumurta sağlıklı-

Kanatlı Eti ve yumurtalarla ilgili de yoğun bilgi kirliliği yaşandığını belirten Ataman, son dönemde yer alan yanlış bilgilere onlarca bilim adamının isyan ederek bilgilendirmede bulunduğunu ancak basında yer bulmadığını dile getirdi. Ülkede kanatlı Eti ve yumurtada izleme programları uygulandığını vurgulayan Ataman, şöyle devam etti: “Bu programlar sonucunda tespit edilen bir sorun alanı yok. Bu ürünlerde ihracatta önemli yollar kat ediliyor. AB, bu konuda son derece katı iken kanatlı Eti ve yumurtada gelinen sağlıklı nokta nedeniyle kimi ürünlerde ülkemiz ürünlerini onaylıyor. Bakanlığın bunları açıklaması ve risk iletişiminde daha aktif olması beklentimiz var. Ayrıca yeni bir gelişme olarak sahtekarlık yaptığı saptanan gıda işletmecileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşhir ediliyor. Bu sistemin sağlıklı ve amacına uygun olarak işletilmesini hepimiz çok önemsiyoruz. Hile sorununun yoğun olduğu sektörler var. Bunları biliyoruz. Nitekim son günlerde teşhirlerle de gündeme geldi. Bal, zeytinyağı son derece değerli ürünler. Bu ürünlerde sahtecilik arayışları da son derece yoğun. Tüketicinin ürünün görüntüsünden sahte olup olmadığını anlaması mümkün değil.”

DİĞER HABERLER
Yumurta ihracatı ilk 10 ay ciddi artış gösterdi.

-Tüketicinin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacak sistem…-

Ataman, Gıda Güvenliği Kongresi’nde birçok sorunun masaya yatırılacağını belirterek, gıda ve sağlık ilişkisi ile bu konudaki risk iletişiminin, her yönüyle ayrıntılı biçimde ele alınacağını, bu konularda tıp doktorları ve gıda uzmanlarının bilgilerini paylaşacağını bildirdi.

Tüketicinin doğru bilgiye ulaşmasını sağlayacak sistemin nasıl kurulması gerektiğinin de enine boyuna tartışılacağını vurgulayan Ataman, şunları kaydetti:“Bu konuda hangi kurumların görev alması gerektiği, risk iletişiminde nasıl bir strateji izleneceği son derece önemli. Yanlış bilgi veren, uzmanlığı dışında konuşan ve tüketiciyi yanıltan kişilere yaptırım uygulamasını sağlayacak sistem geliştirilmesi vazgeçilmez bir öncelik. Gıda üreticisi etiket veya reklam yoluyla tüketiciyi yanılttığında uygulanacak yaptırımlar belli. Bu yaptırımlar arasında son dönemlerde görülen teşhir de var. Ama bilim adamı gibi yapılan ve tüketiciyi ciddi biçimde yanıltan konuşmaların sahipleri özgürce bunu yapmaya ve yanıltmaya devam ediyor. Gıda maddeleri insan yaşamının vazgeçilmezleridir. Bu konuda yanlış bilgi vermek, tüketiciyi yanıltmak suç olarak değerlendirilmeli ve gereği yapılmalıdır.”

 

 

 


16 Nisan 2012. 15:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

6 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Arz
Arz
11 yıl önce

Cumhurbaşkanlığı köşkünün önünde çırılçıplak soyunanla bunun ne alakası var Allah aşkına biraz insaflı yazın yahu.Salmonella virüsü her ortamda bulunabilir fakat her tavuğun yaşadığı yerde vardır derseniz bu yanlıştır. Bu bakteri sizlerin ürettiği tavuklarda vardır ve bunu da siz zaten itiraf ediyorsunuz ve etmeye de devam edeceksiniz. Yakın zamanda Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, dünyada üretilen tüm tavuklarda salmonella bakterisi bulunduğunu savunmamış mıydı? Siz de aynı sözleri tekrarlıyorsunuz. Biz de diyoruz ki serbest gezen tavuklarda bu bakteriye “rastlanabilir” ve birçok köylünün bahçesindeki hayvanında da “yoktur”. Hele ki o çok uluslu yem üreticilerinin Sun’i yem dedikleri yemden yememişlerse “yoktur”. “Tavuksu” ları… Read more »

Arz
Arz
11 yıl önce

AB kriterlerine göre 100 örnekten 14’ünde salmonella bulunmasının ‘kabul edilebilir’ “Pişirerek yiyin”..Salmonella virüsüne neden olan etkeni FDA yetkilileri henüz bulabilmiş değil… Domates sektörünün çöktüğü uyarısında bulunan bölgedeki siyasi yetkililer, bu kurumun daha sorumlu davranması gerektiğini belirtti. Meksika domateslerinin ülkeye girişini engelleyen FDA, bu ülkenin tepkisine neden oldu. Meksika Tarım bakanı, Perşembe günü yaptığı basın toplantısı ile Amerika’nın domateslere koyduğu ambargodan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.ambargo ile sektörde çalışan insanların mağdur edildiğini dile getirdi. Bakan ayrıca, Meksika domateslerinde salmonella virüsünün de bulunmadığını ileri sürdü. Şimdi bizim Meksikalılar bağırıp çağıracaklarına “temiz” üretip halkı ikna edip cepheyi “çokuluslu Firmalara “terketmeden milli üretime geçmeden sular… Read more »

İslam
İslam
11 yıl önce

Şu büyüyen tepkiler de neymiş biz sadece büyüyen banka hesaplarını görüyoruz azgın tekelci firmaların. Tüm dünya ülkelerinin uyguladığı teknolojiler kapitalist sisteme uygun insan odaklı olmayan karın marjinal olmasını hedefleyen teknolojiler. Boş kalan alanlarda küresel ölçekte bir karlılık olmadığından mesela “bal” gibi pek esmez kokmaz bunlar. Deşifre edilen gariban bal firmalarıdır, onlar da enayiliklerine doymasınlar. Fakat ne yapsınlar ki o “tüm ülkelerin uyguladığı teknolojileri” uygulamayamamalarıdır bu hale gelmeleri. Burada bahse konu durum “SAĞLIKTIR”. Bunun teknolojisi gericisi ilericisi olmaz. Sağlıklı bir ürün üret mesela “yıkanmadan tüketelecek yumurta” gibi biz de kullanalım. Yada Bazı siyasetçilerib “DAHİ” çocukları gibi yumurtayı pastörize edip pakette satın,… Read more »

aho
aho
11 yıl önce

Bir defa Salmonella VİRUS değil,haberin kalanını okumaya gerek var mı?

ergin erden
ergin erden
10 yıl önce

Artık konvansiyonel üretim yapan hiç bir firma güven veremez.Ne yaparlarsa yapsınlar.Artık doğal ekolojik yada organik ürün arıyor tüketici.Kapalı kümes tavukçuluğu demode artık.Özgür dolaşan ve doğal yem yiyen tavukların eti ve yumurtası makbul.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
6
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x