Gıdacılar”Denetimsiz gıdaya hayır” yürüyüşü yaptılar


gida-muhendislerinden-gida-muhendisi-halkin-s-4525382_oTükettiğimiz gıda maddelerinde kanserojen maddeler bulunduğunu öne sürerek yola çıkan gıda mühendisleri “Denetimsiz gıdaya hayır” yürüyüşü yaptılar.

 

Gıdalara çeşitli maddeler karıştırılarak tükecinin altadıldığını söyleyen gıda mühendisleri “Baklavaya fıstık yerine bezelye,pul bibere kiremit tozu,zeytine ise siyahlandırmak için fıçılara paslı maddeler atılıyor”dediler.

 

İstanbul Galatasaray Meydanında toplanarak seslerini duyurmak isteyen gıda mühendisleri iki yıldır denetim yapamadıklarını öne sürdüler.

 

12334_375612892551311_1422866220_nİstiklal Caddesi’nde yürüyüşe geçen grup, ‘Gıda mühendisi halkın sağlık denetçisi’ ‘Denetimsiz gıdaya hayır!’, ‘Gıda denetimi gıda mühendisleri olmadan olmaz’ ‘Görünmeyen terör gıda terörü’ ‘Bakanlığa taze kan’ yazılı pankart ve döviz taşıdı.

 

Gıda mühendisliğinin temel amacının insanların güvenli bir şekilde gıdaya ulaşması olduğunu dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Yönetim Kurulu üyesi İsa Tahta, gıda mühendislerine yeteri kadar istihdam sağlanamadığını belirtip, bu durumun insan sağlığını tehdit ettiğini kaydetti.

 

Gıda Mühendisi Nebiye Çolak çeşitli gıda ürünlerinde yapılan taklit ürünlere örnek verdi. Glikoz şurubuyla bal üretilebildiğine dikkat çeken Çolak şöyle devam etti: “Tüketiciyi yanıltan taklit ürünlerden birisi ise kiremit tozunun pul biber yerine kullanılmasıdır. Bu ciddi bir analiz gerektirmektedir. Baklavanın içinde maliyeti düşürdüğü için ise fıstık yerine bezelye konulmakta. Yüzde 100 dana etinden yapılmış sosiste bile sakatat ürünler bulunmakta. Zeytinin siyah olması için ise zeytin tenekesinin içine paslı çivi ve demir konulmaktadır. Bunun analizlerinin ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor. Bunlar kanser oluşumuna sebebiyet vermektedir.” diye konuştu.

Gıda Mühendisi Şakir Bayraktar, “Gıda Mühendislerinin bakanlıkta yeterli sayıda olmadığını düşünüyoruz. O anlamda ‘Bakanlığa taze kan’ ismiyle bir eylem tertip ettik. Yeterli sayıda denetim yapılmıyor. Denetimi, şu an veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri yapmakta. Gıda mühendislerinin sayısı düşük. 30 beygirin (Yaklaşık 10 insan istihdamı) altındaki tesislerde denetim yapılmamaktadır. 30 beygirin altında olan işletmeler bakanlık tarafından denetlenmemekte. Gıda imalathanelerini eskiden gıda mühendisleri eskiden denetliyordu. Ancak bakanlığın son çıkardığı yasa sonrası denetim yapılamıyor. Şu an sağlığımız Allah’a emanet diyeceğim ama Allaha emanet olsa yine iyi.” dedi.


Yazan - 14 Nisan 2013. Kategori Uncategorized. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x