Yeni Yılda Gıdalara “Aroma Ayarı”


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, 10 Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak,yürürlüğe girdi.

Buna göre gıdalarda sadece tüketicinin sağlığı açısından herhangi bir güvenlik riski doğurmayan ve tüketiciyi yanıltmayan aroma vericiler veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılacak. Yeni yönetmelikle gıdalarda kullanılan aroma vericileri, aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri, bunların üretimlerinde kullanılan kaynak materyallerle kullanım koşulları ve etiketleme kuralları belirlendi.Yönetmeliklerde yer alan bazı kurallar şöyle:
Gıdalarda sadece mevcut bilimsel kanıtlar temelinde tüketicinin sağlığı açısından herhangi bir güvenlik riski doğurmayan ve kullanımları tüketiciyi yanıltmayan aroma vericiler veya aroma verme özelliği taşıyan gıda bileşenleri kullanılacak.

Aroma vericiler, gıdalarda kullanılmasına izin verilen gıda katkı maddelerini veya depolama, standardizasyon,seyreltme veya çözünme ve  stabilizasyon gibi teknolojik amaçlar doğrultusunda ilave edilmiş bileşenleri içerebilecek.

Üretim ve depolama

Son tüketiciye sunulmayacak aroma vericilerin etiketinde, yer alan bilgiler kolayca görülebilir, açıkça okunabilir ve silinmez bir şekilde yer alacak, alıcının kolayca anlayabileceği bir dilde olacak.

Gıdanın nitelikleri, doğası, kimliği, bileşimi, dayanıklılığı, menşe ülkesi, imalat metodu yanıltıcı olamayacak.

 


DİĞER HABERLER
Helal domuz eti tartışması
31 Aralık 2011. 11:48
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x