Gıdalardaki jelatinde domuz şüphesi


ÇİFTLİK DERGİSİ HABER MERKEZİ

 

A Haber’de yayınlanan Mehmet Ali Önel Yönetimindeki Deşifre Programı, bal sahtekârlığı ve işlenmiş et (salam sucuk sosis vb) ürünlerindeki hilelerin ardından başka bir gıda skandalını daha gün yüzüne çıkardı   Gıda Güvenliği sorununun canlı yayında masaya yatırıldığı programda, Gıda Hareketi Başkanı Kemal Özer, Türkiye’de üretimi yapılmadığı için yurtdışından (Özellikle Çin’den) ithal edilen, peynir mayası ve yoğurtlarda kıvam artırıcı olarak kullanılan Jelatinin, domuz ürünü olduğunu belgeleriyle ortaya koydu   Bu kez de peynir ve yoğurt sahtekarlığı! Bal sahtekârlığı ve işlenmiş et ürünlerindeki hilelerin ardından başka bir gıda skandalı daha gün yüzüne çıktı. Bu sefer ki sahtekarlık peynir ve yoğurtta…

 

Son günlerde sıkça gündemde yer alan sahte ve hileli ürünlere bir yenisi daha eklendi. Bal, salam, sucuk, kahve, zeytinyağı derken şimdi de peynir ve yoğurt…

Vatandaş artık neye inanıp ne yiyeceğini bilemezken bakın uzmanlar bu konuda nasıl bir açıklama yaptı…

 

NUMUNELERİ ANALİZ ETTİRDİ  

 

Piyasadan aldıkları numuneleri Tarım Bakanlığı Laboratuarı’nda analiz ettiren Özer, numunelerin %50’sinin domuzdan üretilmiş Peynir Mayası ve Jelatin olduğunu gösteren analiz sonuçlarını canlı yayında masaya koydu…   Jelatin kıvam arttırıcı özelliğinden dolayı, başta yoğurt olmak üzere, çikolata, dondurma, şekerleme ve daha bir çok gıdanın üretiminde katkı maddesi olarak kullanılıyor… Türk Gıda Kodeksine göre de kullanılmasına izin veriliyor.

DİĞER HABERLER
Bitkisel Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri, 2015

 

Uzakdoğu ve Çin’de üretilen jelatinlerde kullanılan ürünlerin büyük oranda domuz artığı kullanıldığını söyleyen işadamları “Bu ülkelerde incelemeler yapan arkadaşların anlattıkları mide bulandırıyor.Depolarda bekletilen domuz artığı ürünlerin kokuştuğunu ve bunlardan jelatin üretildiğini söylediler.”dediler.

Ülkemizde kullanılan 12 bin ton (İnceleme yaptığınızda bu rakam 6 bin tondan başlıyor ve 15 bin tona çıkabiliyor.Kesin rakam yok) jelatinin yüzde 80 oranında ithal edildiğini söyleyen işadamlarımız “Halbuki büyük tavukçuluk kuruluşlarımız tavuk derisinden bunu imal ederek en sağlıklı jelatini yaparak sektörün içini rahatlatırlar”dediler.

Domuz derisi en yaygın ve en ekonomik jelatin kaynağıdır. Domuz derisinin kılları, soda çözeltisi ile haşlanarak sığıra göre çok daha kolay ayıklanır. Sığırda olduğu gibi, haftalar süren bir işleme gerek duyulmaz. Bu sebeple daha kısa sürede ve çok daha ekonomik olarak üretilir.

Jelatinin yüzde 70’i domuz derisinden üretilir. Ülkemiz onaltısı ecnebi olmak üzere onyedi ülkeden jelatin ithal etmektedir.

 

TÜRKİYE  ÜRETİMİ

 

Türkiye’de ilk jelatin fabrikasını iki büyük şirket temsil ediyor, bunlar: Tezman Holding ile Hedefsan Endüstriyel Gıda şirketleri. Jelatin genellikle yurtdışında üretilen ve bir çok gıda ürününde kullanılan bir katkı maddesi olarak üretiliyor. Ancak hayvansal ürünlerden elde edilen bu ürün sığır derisinden yapıldığı gibi domuz derisinden de yapılabiliyor. Yurtdışında birçok firma jelatini domuz derisinden üretiyor. Türkiye’de Balıkesir Gönen’de açılan fabrikada jelatin sadece sığır derisinden üretiliyor. Jelatin şekerleme gıdalarında, meyve sularında, et ve süt ürünleri gibi daha bir çok endüstride kullanılıyor. SELJEL Gıda Jelatin’in Türkiye distribütörlüğünü alan Hedefsan Endüstriyel Gıda Yönetim Kurulu Başkanı ve eski Konyaspor Başkanı Mehmet Ali Kuntoğlu, firma olarak 12 yıllık bir geçmişleri olduğunu ve yeni bir ortaklığa girmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Kuntoğlu, “Biz şirket olarak çalıştığımız firmalar ile aile gibi çalıştık. Birlikte çalışacağımız Tezman Holding ile de aile gibi çalışarak şirket ve Türkiye ekonomisine katkılarımız artacaktır. Dünya üzerinde sayı olarak çok az bulunan Jelatin, ayrıca yurtdışında domuz derisinden yapılma riski de taşıyor. Türkiye’de bulunan ve üreticiliğini Tezman Holdingin yaptığı Jelatin fabrikasında sadece sığır derisi kullanılıyor. Ayrıca jelatinin Türkiye’de üretilmesinin Türkiye ekonomisine katkısı tartışılmayacak seviyede fazla” dedi. Tezman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tezman, büyük bir firma ile çalışmaktan onur duyduklarını ve yeni bayiliklerin verilmesi için talepleri beklediklerini söyledi. Daha sonra SELJEL Gıda Jelatini Genel Müdürü Selin Bağdat, jelatin hakkında bilgiler verdi ve katılımcıların merak ettiği soruları yanıtladı. Balıkesir Gönen’de bulunan jelatin fabrikasında sadece sığır derisinden jelatin üretildiğinin altını çizen Bağdat, “Sığır, domuz, balık gibi hayvanların derilerinden elde edilen bu jelatin, Türkiye’de ilk ve tek fabrika olan Balıkesir’deki fabrikada sadece sığır derisi kullanılarak elde ediliyor ve devamlı denetleniyor” diye konuştu. Jelatinin Türkiye ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Bağdat, en son 2009 yılında Türkiye’nin yaklaşık 5 bin ton jelatin ihracatı yaptığını ve bu rakamın daha da artacağını belirtti. Dünyada 342 bin ton jelatin tüketildiğini ve her sene 3-4 derece arttığını öne süren Bağdat, jelatinin Türkiye’de temsilciliğini yaptıklarını dile getirdi. Balıkesir’deki fabrikada üretilen jelatinin helal koşullarda yapıldığını ifade eden Bağdat, üretilen jelatinin yüzde yüz sertifikalı olduğunu sözlerine ekledi.

DİĞER HABERLER
İşte Peygamberimizin övdüğü gıdalar

 

 


7 Nisan 2012. 16:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x