Gıdaların yüzde 70’i güvenli değil mi?


Bursa Veteriner Hekimler Odası (BVHO) Başkanı Sinan Sağlam Türkiye’de satılan ve tüketilen gıdaların yüzde 70’inden fazlasının güvenli olmadığını söyledi.

Sağlam, sadece Tarım Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan gıda denetimine mahalli idarelerin de dahil edilmesiyle gıda güvenliğinin daha iyi sağlanabileceğini savundu.

Türkiye’deki gıda denetimlerinin yetersiz kaldığını, gıda güvenliğinin sağlanması için herkese büyük görevler düştüğünü belirten Sağlam, güvenli gıda için üretimden satışa kadar bir dizi tedbire ihtiyaç olduğuna işaret etti. Sağlam, “Çiftlikten sofraya güvenli gıda için bazı düzenlemeler yapılması gerekiyor. Ülkemizde mevcut şekli ile gıda denetimleri yetersizdir” dedi.

Gıda denetimlerinin sadece Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yapıldığını belirten Sağlam, bakanlığın kadrolarının bu iş için yeterli olmadığını ifade ederek, “Gıda denetimlerine mahalli idareler de dahil edilmelidir. Bunun için Belediye Kanunu’nun zabıta hizmetleri ile ilgili maddelerine bazı eklemeler yapılması yeter” diye konuştu.

Belediyelerin gıda denetimlerine dahil edilmesi ile gıdaların üretim aşamasından başlayarak satışına ve satıştan sofraya gelene kadarki bütün safhalarının sıkı bir şekilde denetlenebileceğini savunan Sinan Sağlam şunları söyledi:

“Soframızda gıdaların bir geçmişi vardır. Mesela mezbahada kesilecek bir dananın nelerle beslendiği, kesildiğinde hasta olup olmadığı, etinde ilaç kalıntısı bulunup bulunmadığı önemlidir. Kesimden et işlenene kadar soğuk zincir korunmalı, hijyenik bir ortam sağlanmalıdır. Etin nasıl bir ortamda işlendiği, nasıl ambalajlandığı ve kasap veya markete gelene kadar gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı da çok önemlidir. Fakat bütün bu aşamaların denetlenmesi de yetmez. Ayrıca toplu tüketim yerlerinde etin nasıl saklandığı, nasıl bir ortamda pişirildiği ve nasıl servis edildiği de denetlenmelidir.

DİĞER HABERLER
Organik yalanı

Bu konuda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın mevcut yapılanması yeterli değildir. Gıda denetimine belediyeler de dahil edilmelidir. Böylece çiftlikten sofraya güvenli bir gıda için doğru bir adım atılmış olur. Bu konuda hükümetin gerekli adımlarını atmasını bekliyoruz. Bu adım halk sağlığı açısından çok önelidir.”iha


7 Mart 2011. 20:41
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x