Gimdes Haberleri Yalanladı


Sabah gazetesinde ” haberi yapılan GİMDES Yn. Kr. Başk. Büyüközer zehir zemberek bir basın açıklamasında bulundu.

Kurumdan yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

SABAH  GAZETESİNDE    YAYINLANAN  HABER  ÜZERİNE    GİMDES   BASIN AÇIKLAMASIDIR
 GİMDES   KÂR  AMACI   TAŞIYAN BİR  KURUM DEĞİLDİR!.. 
 GİMDES   ÇANTACI  SERTİFİKACI  DEĞİLDİR !..
 HELAL   SERTİFİKALANDIRMA’ DA  KEFALET  KURUMU    GİMDES

08 12 2011 Perşembe günü SABAH  gazetesi muhabiri Metin Can Bey telefonla Helal Sertifikalama konusunda  GİMDES’ den  bilgi talep etmiştir. Yayınlanan haberi okuduğumuzda ne yazık ki GİMDES’in   beyanlarının yer yer saptırıldığını görmüş bulunmaktayız. Bu saptırmaların da bilerek yapıldığını üzülerek müşahede ettik. Vebal kendisine aittir. Biz kendisini her şeyi bilen, duyan kudret sahibi Allah’a havale ediyoruz. Bu haberde TSE Başkanının yönlendirme yaptığı açıkça anlaşılmaktadır. TSE  ile  ilgili skandal  haberler tazeliğini korurken bu kirli gerçeği  sanal bir şekilde GİMDES’e  çamur atarak örtmeye çalışma gayreti kimseyi kurtaramayacaktır.

 GİMDES   ÇANTACI  SERTİFİKACI  DEĞİLDİR !..

GİMDES,  asla çantacı bir pozisyonda çalışma yapmamış, dürüst, şeffaf, bağımsız ve güvenilir bir kurum ciddiyeti   içerisinde çalışmalarını uluslar arası platformda sürdürmüş ve sürdürmektedir.

GİMDES  KÂR  AMACI   TAŞIYAN BİR  KURUM  DEĞİLDİR  !..

GİMDES,  para kazanmak için yola çıkmamıştır. GİMDES’ in  Helal sertifikalandırma çalışmalarında esas aldığı değer  para değil  Ümmet-i Muhammed’in  ‘’HELAL  LOKMA’’ yemesidir. Önem  vermiş  olduğu bu değerler noktasında yapmış  olduğu bilimsel çalışmalar ‘’Küresel tek bir helal sertifikalandırmanın’’ da temellerini oluşturacak niteliktedir. GİMDES’in  yapmış  olduğu  çalışmalar incelendiğinde  ve özellikle uluslar arası çalışmalarına  bakıldığında  GİMDES’in  iddia edildiği gibi  çantacı veya kâr amacı  taşıdığı  için Helal Sertifikalandırma çalışmalarını yaptığı  iddiaları  asılsızlığını  ortaya koymaktadır.

GİMDES,  Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek   2008 yılının 24 Şubatında “HELAL GIDA 2008 TÜRKİYE ULUSLARARASI KONFERANSI”, 2009 yılında  “HELAL GIDA 2009 ULUSLARARASI TÜRKİYE KONFERANSI” , 2010 yılında çıtayı bir adım daha yükselterek “HELAL GIDA 2010 ULUSLARARASI TÜRKİYE KONFERANSI”, “WORLD HALAL COUNCIL Kongresi” ve CNR Fuarcılık işbirliği ile “1.HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜNLER 2010 FUARI” 2011 yılı  itibari ile 2.HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜNLER 2011 FUARI  ve  4.ULUSLARARASI  HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜNLER KONFERANSI’’ olmak üzere İstanbul’ da uluslararası dört  büyük “Helal Gıda Sempozyumunu”  ve iki büyük  Uluslar arası Helal ve Sağlıklı ürünler fuarlarını gerçekleştirmiştir.

DİĞER HABERLER
Türk zeytin ihracatçısı Romanya ve Bulgaristan pazarında kan kaybediyor

Sempozyumlar da yerli-yabancı, 20 ülkeden konunun uzmanları tebliğlerini sunmuşlardır. Bu açılım GİMDES’ in uluslararası kuruluşlarla temasını sağlamış, yaklaşık 50 ülkenin Helal Sertifika Kurumlarını bir araya getiren çatı kuruluşu WHC (World Halal Council)’in 2008’de Tayland’daki yıllık kongresine davet edilerek bu çatı kuruluşunun üyesi olmuştur. Daha sonra uluslararası Helal Marketler oluşturmak üzere dizayn edilmiş WHF (World Halal Foundation) ve Avrupa’da uluslararası akreditasyona sahip helal sertifikalandırma kuruluşlarının oluşturduğu AHC-EURO çatı kuruluşlarının kurucu üyesi olmuştur. GİMDES’in, uluslararası bu çatı kuruluşlarından başka, ülkemizde ulusal ve uluslararası niteliğe sahip TGTV ve İDSB çatı kuruluşlarına da üyelikleri kabul edilmiştir.

GİMDES,  ülkemizde ve  uluslar arasında Helal Sertifikalandırma çalışmalarında önemli gelişmelerin tetikleyicisi olmuş ve artık çeşitli çevrelerde “HELAL GIDA, HELAL SERTİFİKA” normal ve gerekli kabul edilir bir noktaya ulaşmıştır.
GİMDES, “HELAL VE SAĞLIKLI ÜRÜN SERTİFİKASI” çalışmalarını   alt birimimiz olan “GİMDES HELAL ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ” nde yürütmektedir. İhracata dönük olarak verilmekte olan “Helal Gıda Sertifikası” Endonezya MUI, Singapur MUIS, Malezya IFRC ASIA, WHF,JAKIM, Amerika Birleşik Devletleri AHF ve Avrupa AHC-AUROP gibi helal gıda alanında otorite olan kuruluşlar tarafından tanınmakta ve partner kontrolor kabul edilmektedir, bu özelliğimiz firmalarımızın ihracat potansiyellerinde önemli bir gelişme ve açılım sağlamaktadır.

GİMDES’in  yapmış  olduğu çalışmalar incelendiğinde bu iddialar ile  ilgisinin  olmadığı  açıkça görülecektir. GİMDES’in  en rezil ahlaksızlık kabul ettiği, rüşvetle uzaktan yakından bir alakası olmamıştır.

GİMDES İslam ülkeleri ve Müslümanların azınlıkta yaşadığı her coğrafyadaki Müslümanlar tarafından aranan ve istenen tek ‘’HELAL SERTİFİKALANDIRMA KURUMU’’ olarak çalışmalarını alnı açık ihracata dönük olarak sürdürmektedir. GİMDES  sertifikalandırma çalışmalarında  İslam  hukuku ‘’KEFALET’’sistemine göre  çalışmalarını yürütmektedir. GİMDES’in bünyesinde  bulunan yardımcı  kurulları HUKUK  (İLİM) FIKIH , BİLİM TEKNİK , DANIŞMA  kurulları  ile  sertifikalandırma  görevini  yerine getirmektedir. Fıkıh ilim ve teknik bilim kurullarımızın hazırladığı GİMDES HELAL GIDA STANDARDI uygulamaya konulmuştur.

GİMDES Fıkıh kurulu  üyeleri ;

Prof. Dr. Yusuf Ziya KAVAKÇI, Prof. Dr. Ahmet AKGÜNDÜZ, Prof. Dr. Hacı Mehmet GÜNAY, Doç. Dr. Tevhit AYENGİN, Dr. Hasan Tahsin FEYİZLİ, Dr. M. Şerafeddin KALAY, Fatih KALENDER, Hüsnü AKTAŞ, Kerem BÜYÜKÖZER, Ali Rıza TEMEL, Saadettin EKİNCİ, Hüseyin AVNİ, Ali ACAR, Hasan YETER, İdris TÜZÜN, Emin Ali YÜKSEL,  Mustafa MERAL ‘den  oluşmaktadır.

DİĞER HABERLER
Et krizi Avrupa'ya sıçradı

GİMDES,  Helal gıda standartlarına  bağlı olarak ihracata dönük olmak üzere süt ve süt ürünleri, kırmızı ve beyaz et kesimi ile ileri et mamulleri, helva ve reçel, un ve un katkı maddeleri çikolata ve şekerleme sektöründen bugün  170 firmaya helal sertifikası verilmiştir.

GİMDES,  önderliğinde  Türkiye  küresel helalin liderliğine doğru  ‘’Helal Gıda ,Helal Sertifikalandırma’’  misyonu doğrultusunda ilerlemektedir. Bu   ilerlemeyi  hiç bir kişi veya kurumun  yalan beyanları ile  durdurmaya gücü yetmeyecektir . Çünkü  Müslüman ümmetin  bütün dünyada  ‘’Helal Lokma’’ konusunda  uyanışı  başlamış bulunmaktadır.

Dr.Hüseyin Kâmi Büyüközer 
GİMDES Başkanı

Helal Denetim Merkezi BASIN AÇIKLAMASI

Merhaba  Değerli Dostlar..,

Son günlerde aşağıda linklerini verdiğimiz gazetelerde çıkan haberler nedeni ile açıklama yapma gereği hasıl olmuştur.

Bir atasözü vardır, genelde hepimiz biliriz ama ben bugün için sözü hepimiz adına tekrar etmek istiyorum. “Ucuz etin yahnisi yavan olur”

Ürettiğiniz gıda ve ihtiyaç maddelerini yurt içinde ve yurt dışına kolay satabileceğinizi düşünerek ucuz yollu helal sertifikaları almak için adeta birbirimizle yarış ettik değil mi…?

Bugün içerisinde bulunduğumuz olumsuz durumu hepimiz adına irdelemek maksadı ile sizlere bu satırları yazıyorum.

Bir ürüne Helal sertifikası vermek çok büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğun hakkıyla yerine getirilebilmesi için sorumluluğu kaldırabilecek bir kadronun oluşturulması gerekir.

Zira “Helal” kavramı İslami bir kavramdır ve dolayısı ile bir sorumluluk getirir. Çok ciddi denetim ve araştırma gerektirir. Bu denetimi ve araştırmayı yapacak akredite olmuş laboratuarlar ile konusunda uzman-güvenilir olan kişilerin olması gerekir. Helal ürünün, üretim aşamasından, depolamaya, nakliye ve satış aşamasına kadar denetimi gereklidir.

Sadece bir kez yerinde gözlemsel bir denetim yapmak veya yazılı beyan alarak ve yemin ettirilerek denetim yapmak asla ve kat’a yeterli değildir ve bu şekilde çalışanlarda büyük bir vebal altına girmiş olurlar.

Helal Sertifikası vermenin adeta bir “Pazar” haline gelmesi, işin hafife alınması, işin ticarete dönüşmesi, sivil toplum kuruluşu adı altında ticaret yaparak geçimini bu yoldan sağlamak gibi davranışlar, dolayısıyla bu sorumluluğun ayaklar altına alınması bizleri çok üzmektedir.

DİĞER HABERLER
Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün Gıda Denetimleri

Değerli üretici dostum; helal sertifikası alırken talep edilen ücretlerin boyutları ve sadece gözlemsel denetimlerin yapılması bu işin ticarete dönüştüğünü ve bu işi yapabilecek bir sisteminde oluşturulmadığını çok net bir şekilde göstermektedir.

Bu konuda uzman ve ehil kişiler Helal sertifikası verilen ürünlerin gizli ve açık denetimlere tabi tutulması gerektiğini söylüyorlar. 1 yıl içinde en az ayda 1 defa gizli, bir defa da açık denetim olsa, yılda 24 denetim eder. Bu işlere laboratuarlarda yapılacak analiz ve gözlemler de eklendiğinde, yapılacak denetim işinin ne denli önemli olduğu ortaya çıkar. Bu, işin en asgari boyutu.

Helal Sertifikası verebilecek bir kurumun denetim kadrosunda mesleklerine göre sertifikalı denetçiler olması gerekir. Bilim kurulunda yeterince akademisyenler olması gerekir. İlahiyat kurulunda ehil ilahiyatçıların olması gerekir.

Peki, Helal sertifika veren ve böyle bir denetim ve araştırma yapabilen sorumluluk sahibi kaç kurum var acaba. Bunları samimi bir şekilde düşünmemiz ve araştırmamız lazım. Şu anda kuruluşumuz, Uluslararası Halal Integrity Alliance – Malaysia JAKIM ve Türk Standartları Enstitüsü paralelinde çalışmalarını devam ettirmekte ise de aslında lider ülke olmanın bir gereği olarak bu işi dünya çapında Türkiye’nin üstlenmesi ve diğer ülkelere örnek olması açısından çok önemli olduğu gibi kendi ülkemizin kuruluşları tarafından akredite edilerek çalışmalar yapmak bizleri daha da mutlu kılar.

Türk Standartları Enstitüsü yetkililerince yapılan açıklamaya göre, kurumdan yani kendisinden başkasının verdiği helal belgesinin Türkiye içinde geçerli olmadığını söylüyor. Haklıdır; aslında denetim işinin, sürekli ve tarafsız olması bakımından devlet kuruluşlarınca yapılması bizleri memnun eder. Ne var ki: Türk Standartları Enstitüsünün bu iş için yeterince elaman ve maddi imkân bulabilecek mi? Bilemiyoruz.

Türk Standartları Enstitüsü, bizce denetim şartlarını belirleyip, akredite edilmiş bağımsız denetim ve sertifikalandırma işlemi yapabilecek kurumlar ile ortaklaşa çalışılmalıdır.Türk standartlar enstitüsü, bu kuruluşları sürekli denetlemeli ve TÜRKAK ta bu kuruluşları akredite etmelidir.

İşte o zaman yapılacak olan böyle bir çalışma neticesinde bu konudaki istismar önlenecektir.

Hepinize hayırlı ve bol kazançlı helal üretim ve ticaretler dilerim.

Selahaddin ALIÇ

                                                                                                           Yön.Kur.Başkanı

 


13 Aralık 2011. 11:28
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x