Gönüllere Sığmadılar!


Sendikalar, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve emekçiler, 1 Mayıs’ı, Taksim Meydanı’nda coşku ile kutladı…

Yüzbinlerce işçi ve emekçi, sendika, meslek odaları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri önderliğinde Taksim Meydanı’nda toplandı. Bayram havasında geçen kutlamalara emekçilerin coşkusu damga vurdu. 1 Mayıs 1977 yılında olduğu gibi kürsü Marmara Oteli’nin önüne kurulurken yine 1 Mayıs 1977’ye damgasını vuran ellerinden zincirlenmiş işçi afişi AKM binasına asıldı.

Kutlamalar için sabah saat 07:00’dan itibaren Taksim’e çıkan yollar trafiğe kapatılırken işçilerde meydana yakın yerlerde toplanmaya başladı.

Meydana doğru yürüyüşe geçen ilk kortej İnönü Stadı’nın önünde toplanan Türk-İş, Hak-İş ve Memur-Sen oldu.

DİSK ve meslek odaları Şişli’den yürüyüşe geçti. Bu kortej Radyo evinin önünde polis tarafından kurulan arama noktasından geçtikten sonra Taksim Meydanı’na giriş yaptı.

KESK önderliğinde Şişhane tarafında toplanan kortej ise meydana Tarlabaşı’ndan giriş yaptı. KESK kortejinin önünde Türkiye’de kullanılan 6 dilde yazılmış “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı vardı.

İstanbuldaki kutlamaların güvenliği için toplam 39 bin 200 polis görev yaptı.

KEMAL KILIÇDAROĞLU KATILMADI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Taksim Meydanı’na Türk-İş kortejinin ardında geldi. Kemal Kılıçdaroğlu’nun Taksim’deki kutlamalara katılmayacağı, Kılıçdaroğlu’nun Ankara’da olduğu belirtildi. Şişhane tarafından yürüyüşe geçen KESK önderliğindeki grupta ise Barış ve Demokrasi Partisi de (BDP) vardı.

1 MAYIS 1977’DE KATLEDİLENLER KAZANCI YOKUŞU’NDA ANILDI
Sendika ve meslek odaları ile sivil toplum örgütlerinden oluşan bir grup ise 1 Mayıs 1977’de katledilen işçiler için Kazancı Yokuşu’nda bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve yokuşa çiçekler bıraktı.

MUSTAFA KUMLU: “1977 OLAYLARI AYDINLATILMALI”
Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu ise yaptığı açıklamada, seçime hazırlanan siyasi partilere ve siyasilere seslenerek, “Taksim Meydanı’ndan yükselen sese kulak verin” dedi. Kumlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaybettiğimiz canlara bir borcumuz vardır ki, o da 1977’de yaşanan acı olaylara sebep olanların belirlenip adalete teslim edilmesidir. Bu borç, Türk demokrasisi üzerinde 34 yıldır bir kara lekedir.

DİĞER HABERLER
“Veteriner Gastroenteroloji Çalıştayı”

Barış ve kardeşliği savunuyoruz. Savaştan yana politikalara destek vermeyiz. Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasıı istiyoruz. Daha fazla demokrasi istiyoruz. Siyasileri Taksim Meydanı’ndan yükselen sese kulak vermeye çağırıyoruz. Taksim ve 1 Mayıs şehitlerini anıyoruz. Emekçilerin 1 Mayıs Dayanışma Günü’nü kutluyoruz.”

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: “TAKSİM’İ DİRENE DİRENE GERİ ALDIK”
Tepebaşı’nda oluşturulan KESK kortejinde BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ile milletvekili adayı Sırrı Süreyya Önder de yer aldı. Önder, ”Tüm işçilerin ve emekçilerin bayramı kutlu olsun. 1 Mayıs’ın bizim açımızdan iki önemi var. Malum 1 Mayıs işçi bayramı, bu uğurda verdiğimiz mücadeleyi kazandık. Taksim, işçilere kapatılmıştı, direne direne geri aldık. İkinci önemi de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte bir arada bayramımızı kutluyoruz” diye konuştu.

ÇELEBİ VE SARIGÜL’DE MEYDANDA
DİSK üyeleri Taksim Meydanı’na ulaşırken eski DİSK Genel Başkanı ve CHP milletvekili adayı Süleyman Çelebi de basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Çelebi, ülkemizdeki iş kazalarına dikkat çektikten sonra şunları söyledi: “Bugün Türkiye’nin en temel sorunu işsizlik ve yoksulluk sorunu. İşsizlikte Avrupa ikincisiyiz ve yoksullukta dünya üçüncüsüyüz. Bugün hala ülkemizde 12-13 saatlik çalışma süreleri devam ediyor. Bugün 1 Mayıs’ın esas doğuşunun nedeni 8 saatlik iş gücü elde etmek. Bu uzun saatlik çalışmalar 8 saate çekilirse, o zaman 1 Mayıs rahatlıkla anlamına ulaşır. Bugüne kolay gelinmedi, ağır bedeller ödendi. Bugün özgürce bir kez daha Taksim’e çıkıyor olmak bizim için ayrı bir anlam kazandı. İşçilerin bu mücadelesi karşısında saygıyla eğiliyorum.”

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, “Bütün demokratik ülkelerde 1 Mayıs coşkuyla kutlanıyor. Bugün de ülkemizde Taksim Meydanı’nda bütün sivil toplum kuruluşları ve sendikalar demokratik taleplerini gündeme getirecekler. Böylece barış ve hoşgörü içerisinde sonuçlanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
70 Yıllık Tohum Takas Edilecek

TAKSİM ÇİÇEK AÇTI
Taksim Meydanı’na dört koldan giren işçiler meydanı hınca hınç doldurdu. İşçi ve emekçiler meydanı doldurduğu sırada meydana halen girmeyi bekleyen binlerce işçi vardı. Meydandaki yüzlerce ve rengarenk pankart, bayrak ve flama da Taksim Meydanı’nı çiçek bahçesine çevirdi. Meydanda kurulan sahnede çalan parçalar kitleyi coştururken bu yıl ilk kez Kürtçe parça da çalındı.

HARBİYE’DE KÜÇÜK ÇAPLI GERGİNLİK
Meydana girmek için Harbiye yönünden gelen ve tek tip kıyafet giydikleri görülen bir grup arama noktasında polisle gerginlik yaşadı. Polise arama yaptırtmak istemeyen bu grupla polis arasında itişmeler yaşansa da olay daha fazla büyümeden sona erdi.

OYUNCULAR SENDİKASI TAKSİM’DE
Yaklaşık bir ay önce kurulan Oyuncular Sendikası’nın üyeleri de, “Şimdi başrol dayanışma” yazılı pankartlarla 1 Mayıs kutlamaları kapsamında Taksim’e yürüdü. DİSK’in kortejinde yer alan ve aralarında Mustafa Alabora, Mehmet Ali Alabora, Janset ve Şebnem Sönmez’in de bulunduğu çok sayıda oyuncu, Taksim Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Oyuncular Sendikası üyeleri yürüyüş sırasında “Şimdi başrol dayanışma” yazılı döviz ve pankart taşıdı.

GRUP YORUM KONSERİ
Taksim Meydanı’ndaki kutlamalar DİSK Genel Başkan Yardımcısı İsmail Yurtsever’in 1 Mayıs Tertip Komitesi’nin ortak açıklamasını okumasıyla resmen başladı. Yurtsever, ”Özgürlük ve demokrasi mücadelesindeki yol arkadaşlarımız, devrimciler, işçiler merhaba” diyerek başladığı konuşmasında, ”İşçiler, emekçiler, kamu çalışanları, işsizler, mimarlar, mühendisler, doktorlar, sağlık çalışanları, sanatçılar, aydınlar, yoksullar, dışlanmışlar, ezilenler sosyalistler, demokratlar, kadınlar, erkekler, gençler, yaşlılar, yüreği bu memleketin mutluluğu için atanlar hepinize tertip komitesi adına hoş geldiniz” dedi.

Yurtsever, daha sonra alanda bulunanları, 1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda, 1989’da Şişhane’de ve 1996’da Kadıköy’de öldürülenler ile özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yitirilen yüzlerce insan anısına saygı duruşuna davet etti. Alandaki topluluğun bir dakikalık saygı duruşunda bulunmasının ardından ölen işçilerin isimleri okundu. Alanda bulunanlar ”Burada” diye yanıt verdi.

DİĞER HABERLER
Orman Oyunları Olimpiyatı düzenlendi

Ruhi Su Dostlar Korusu ve sanatçılar, ”1 Mayıs Marşı”nı okudu. Emek ve meslek örgütleri adına ortak açıklama da direnişte olan 2 işçi tarafından okundu.

Daha sonra sahne alan Grup Yorum, Kardeş Türküler ve Agire Jiyan grupları konser verdiler.

HAS PARTİ MEYDANDA
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu ve beraberindeki partililer 1 Mayıs kutlamalarına Taksim Meydanı’nda katıldı..

HAS Partililer Dolmabahçe’de toplanıp Gümüşsuyu Caddesi üzerinden Taksim’e yürüdü. HAS Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu yaptığı açıklamada, yeni kurulmuş bir parti olarak ilk 1 Mayıs’ı kutladıklarını belirterek, “Katılmamızın toplumsal barışa ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. 1 Mayıs gerçekten işçinin, emekçinin bayramı. İş, adalet ve özgürlük talebi var. Güzel bir bayram. Has Parti de bu değerler üzerinden hareket ediyor. Eşitlik, özgürlük ve adalet bizim sloganlarımızdır. Bütün gruplarla birlikte 1 Mayıs’a katılıyoruz” dedi.

AHMET ŞIK’DA TAKSİM’DE
Gümüşsuyu’nda toplanarak “Yansak da dokunacağız” pankartı açan bir grup gazeteci de Taksim Meydanı’na yürüdü. Ellerinde Ahmet Şık ve Nedim Şener’in fotoğraflarını taşıyan grup “Yansak da dokunacağız” sloganı attı.

ÇARŞI 1 MAYIS’A KARŞI DEĞİL
Beşiktaş Çarşı grubu Taksim Meydanı’ndaki en dikkat çeken gruplardan biriydi. Hayli kalabalık olarak meydana gelen Çarşı Grubu, açtıkları renkli pankartlarla da işçi ve emekçilerin ilgi odağı oldu.

TAKSİM MEYDANI’NDAKİ KUTLAMALAR OLAYSIZ SONA ERDİ

Taksim Meydanı’ndaki 1 Mayıs kutlamaları saat 15:00 itibarı ile sona erdi. İşçi ve emekçiler olaysız olarak meydanı boşaltırken Taksim’de de hayat yavaş yavaş normale dönmeye başladı. Kutlamalara katılan işçi ve emekçiler meydanı terk ettikten sonra DİSK üyeleri meydanı temizlemeye ve grupların ardından kalan çöpleri toplamaya başladı.


1 Mayıs 2011. 14:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x