Güney-Güney Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon toplantısı İzmir’de yapıldı


tarimsal-kalkinma-ve-gida-guvenligi-dunya-zirvesi-izmirde-gerceklesti

 

 

 

 

İzmir, Türkiye, 24 Temmuz 2015 – Cezayir, Macaristan, Fas, Türkiye ve Özbekistan’daki teknik işbirliği ajansları, tarım bakanlıkları ve mükemmeliyet merkezlerinden gelen temsilciler, İzmir’de düzenlenen üç günlük toplantıda kırsal kalkınma ve iyileştirilmiş gıda güvenliği ile ilgili başarılı yerel çözümlerin transferi konusunda birkaç ortak faaliyete ve girişime başlamak için anlaşmaya vardı. Bu kararlar İzmir’de düzenlenen üç günlük Bilgi Paylaşım ve Koordinasyon Toplantısı sonucunda alındı. Toplantıya Türkiye Cumhuriyeti Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü aracılığıyla ev sahipliği yaptı. Toplantı, Tarımsal Kalkınma ve İyileştirilmiş Gıda Güvenliği için Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği (SSTC-ADFS) ortaklık girişimi kapsamında Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC) tarafından da desteklendi.

 

 

Toplantının 2015 yılında Türkiye’de yapılması, Kasım 2014’te Washington’da yapılan SSTC-ADFS ortaklık girişiminin resmi açılış töreni sırasında kararlaştırılmıştı. Bu girişimi Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve BM Güney-Güney İşbirliği Ofisi (UNOSSC) birlikte başlatmıştı.

 

 

Türkiye, toplantıda çiftçi örgütlerinin yönetimi konusundaki uzmanlığını diğer ülkelerle paylaştı ve katılımcı ülkeler için İzmir’deki üç çiftçi örgütüne saha gezisi düzenlendi. Etkin su kaynakları yönetimi, tarımsal biyoteknoloji ve hayvancılığın gelişimi de toplantı sırasında tartışılan ve SSTC-ADFS girişimi kapsamında olan diğer konular arasındaydı.

DİĞER HABERLER
8 ilde kuvvetli yağış bekleniyor

 

 

Toplantı ayrıca, Güney-Güney işbirliği ve uluslararası teknik işbirliği konularının koordinasyonundan sorumlu ulusal kuruluşlardan gelen temsilciler için, diğer katılımcılarla tanışma fırsatı da sağladı. Temsilciler, bölgeler arasındaki Güney-Güney bilgi paylaşımının ulusal kalkınma öncelikleri doğrultusunda olması için,daha geniş platformlar kurulması konusunda görüşlerini ve pratik önerilerini paylaştı.

 

 

Geçtiğimiz 20 yılda gelişmekte olan pek çok ülke, büyük çoğunluğu Güney’de olan diğer ülkelerle de paylaşılabilecek potansiyelde çok önemli deneyim, uzmanlık, teknik bilgi ve teknoloji geliştirdi. Bu nedenle, Güney-Güney işbirliği bölgesel ve bölgeler arasındaki kalkınma için birincil kaynak haline geliyor.

 

 

 

Safaa Habib, Danışman, Arap Devletleri’nde Kırsal Kalkınmada Güney-Güney İşbirliği, Arap Devletleri Bölümü, Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşmiş Milletler Güney-Güney İşbirliği Ofisi, +20 10 0607 7761 safaa.habib@undp.org

Faik Uyanık, İletişim Uzmanı, UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölgesel Merkezi, İstanbul +90 530 499 25 48, faik.uyanik@undp.org

 

 

Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Tel: +90 232 831 10 52 | e-posta: izmirutaem@gthb.gov.tr | İnternet sitesi

 

 

Güney-Güney ve Üçlü İşbirliği: Güney-Güney işbirliği bilgi, yetenek, kaynak, teknik bilgi paylaşımı aracılığı ile ve hükümetler, bölgesel kuruluşlar, sivil toplum, akademi ve özel sektörle yapılan işbirlikleri de dâhil olmak üzere bölge ve bölgeler arası fayda için bölgesel ve bölgeler arası ortak eylemler aracılığı ile iki ya da daha fazla gelişmekte olan ülkenin kendi ulusal kapasite geliştirme hedeflerini gerçekleştirmeye çalışması sürecidir. Güney-Güney işbirliği, Kuzey-Güney işbirliğinin bir alternatifi değil tamamlayıcısı. Üçlü İşbirliği, kalkınma işbirliği programlarını ve projelerini uygulamak için gelişmiş ülke(ler) veya uluslararası örgüt(ler) tarafından desteklenen iki ya da daha fazla gelişmekte olan ülke arasındaki Güney işbirliğini kapsıyor. Kanıtlar gösteriyor ki kalkınma işbirliğinin Güneyli sağlayıcıları gelişmekte olan ülkelere yardımcı olurken pek çok durumda çok taraflı ve/veya kalkınmış ülkelerden paydaşların finansal ve teknik desteğine ve uzmanlığına ihtiyaç duyuyor. Kuzeyli paydaşlar da Güney’in giderek artan kurumsal kapasitesinden yararlanmış oluyor ve pek çok Güney paydaşının kaynaklarını geliştirerek kalkınma yardımlarının dağıtımının etkilerini artırıyor.

DİĞER HABERLER
Vergi, SSK ve Bağ-Kur affı nasıl uygulanacak?

24 Temmuz 2015. 18:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x