Güneydoğu’ya 16 Milyon Euro


Sadece Güneydoğu’daki KOBİ’lere hizmet verecek risk sermayesi fonu gelecek yıl 16 milyon Euro’luk büyüklükle yola çıkacak
 
 Güneydoğu Anadolu’nun ekonomik kalkınmasına hız verilmesi için projeler üzerinde çalışılırken, bir tanesi kamu kaynakları ve AB fonları eliyle bölge girişimcisini risk sermayesi ile tanıştıracak. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı önderliğinde yürütülen ve AB’den fon desteği alınan bölgesel rekabetçiliği artırma çalışmaları çervesinde Güneydoğu Anadolu’ya yönelik faaliyet gösterecek GAP Risk Sermayesi Fonu (GAP Venture Capital- GAP-VC) kurulacak. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) kuruluş çalışmalarını yürüttüğü GAP-VC’nin 2011 ilk çeyreğinden itibaren faaliyete geçmesi amaçlanıyor. GAP-VC’nin ilk etapta yatırım için 16 milyon Euro’luk fon varlığı olacak. Bu 16 milyon Euro’luk bütçenin yüzde 75’inin Güneydoğu Anadolu’da yatırıma dönüştürülmesi şartı, GAP-VC’nin statüsünde şart koşulacak. Yine ilk etapta 7 ile 9 arasında şirkete veya şirketlerin geliştirdiği projelere yatırım yapılması öngörülüyor. Böylelikle finansman bulmada sıkıntı çekildiği şikâyetlerinin en fazla geldiği bölge olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden KOBİ sahibi girişimciler sermayelerinin yetmediği ancak gelecek vaat eden işlerine kaynak sağlamış olacak. KOSGEB, fonun tek hâkimi olmayacak. GAPVC’de KOSGEB ile birlikte yine idarenin yatırımcıları arasında yer aldığı İstanbul Risk Sermayesi Girişimi (İVCİ) ve Avrupa Yatırım Fonu da yer alıyor. İVCİ’nin diğer yatırımcıları arasında ise Garanti Bankası, National Bank of Greece, Türkiye Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Fonu bulunuyor. Merkezi Lüksemburg’da olan İVCİ, yatırımlarını doğrudan yapmak yerine risk sermayesi fonlarına yapıyor.

DİĞER HABERLER
İşte krizin Türkiye'ye maliyeti

ANADOLU GARANTİ KURUMU KURULUYOR

Finansmana erişimde kolaylık sağlamak için bir proje de Türkiye geneli için geliştirildi. Kredi Garanti Fonu (KGF) ile Avrupa Yatırım Fonu ortaklığı ile Anadolu Garanti Kurumu kurulması için çalışmalar yapılıyor. Garanti Kurumu ile toplam 500 milyon Euro’luk kredi hacmi oluşturulacak. Beş bankanın “aracı banka” görevi üstlenecek ve bu bankalarla imza töreni önümüzdeki günlerde yapılacak. Üç ayaktan oluşan projenin hayata geçecek ilk ayağı mikro işletmelere yönelik en fazla 25 bin Euro’luk kredi garanti mekanizması kurulması olacak. Mikro işletmeler için 5 milyon Euro ayrılacak.

2500 KOBİ YARARLANACAK

İkinci ayakta ise KOBİ’lere yönelik mekanizma devreye girecek. Toplam 25 milyon Euro’luk kaldıraçla 2 bin 500 KOBİ’ye en fazla 200 bin Euro’luk risk paylaşımlı kredi mekanizması getirilecek. Avrupa Yatırım Fonu, işletmelerin finansman erişimini kolaylaştırmak için Garanti Kurumu’nun faaliyetlerine yönelik 250 milyon Euro’luk taahhütte bulunacak. Aracı bankaların katılımıyla da toplam 500 milyon Euro’luk kredi hacmi yaratılması amaçlanıyor.

AB’DEN 299 MİLYON EURO KAYNAK SAĞLANDI

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne yönelik risk sermayesi fonu ile Türkiye geneline hizmet verecek garanti mekanizması 2007’den bu yana devam eden Bölgesel Rekabetçilik Operasyonel Programı’nda yer alan çok sayıda projeden ikisini oluşturuyor. Programın 2007-2012 arasında harcanmak üzere 351 milyon Euro bütçesi bulunuyor. Bunun 299 milyon Euro’su AB, 52 milyon Euro ise Türkiye kamu kaynaklarından sağlanıyor. Söz konusu iki projenin sermayeleri ise bu bütçenin içinde yer almıyor.

DİĞER HABERLER
Kadın Girişimcileri daha çok tercih ediyor!

KGF’YE KAPASİTE İNŞASI

Krizden çıkış için geliştirilen programlar arasında yer alan Kredi Garanti Fonu’na (KGF) aktarılan 1 milyar TL’lik Hazine kaynağı üzerinden şirketlere destek verilmesi uygulaması, yavaş çalıştığı eleştirilerine hedef olmuştu. Avrupa Yatırım Fonu ve KGF’nin garanti işbirliğinde ise kuruma ayrıca kapasite inşası için destek verilecek. KGF’ye yapılacak teknik yardım, aracı bankaları ve Sanayi Bakanlığı’na da uygulanacak. Tanıtım faaliyetlerini de içerecek uygulamalara 2 milyon Euro harcanacak


19 Ekim 2010. 09:42
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x