Hastavuk semineri Antalya’da yapıldı


Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık A.Ş tarafından iki yılda bir düzenlenen Türkiye Tavukçuluk Endüstrisi konulu Hastavuk  Seminerleri, Antalya İC Green Palace Oteli’nde gerçekleştirildi.

Hastavuk A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Müjdat Sezer, Hastavuk A.Ş Genel Müdürü Şahin Aydemir, Hastavuk şirketinin temsilcisi oldukları damızlık şirketinin Ortadoğu Satış Müdürü Ronaldus Eek, Dünya Yumurta Konseyi Genel Koordinatörü Julian Madaley’in de katıldığı seminerde, 550 katılımcı büyütme döneminde yapılan hatalar, hataların sonuçları ve alınacak önlemlerle ilgili sunumlar gerçekleştirildi.

CİVCİVLERİN BÜYÜME DÖNEMİ ÖNEMLİ

Hastavuk şirketinin temsilcisi oldukları damızlık şirketinin Satış Müdürü Ronaldus Eek, civcivlerin büyüme döneminde vücut ısısının dikkate alınması ve kümes sıcaklığının vücut ısısına göre düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Eek 10 günlük civcivlerde ise agresifliği önlemek için gaga kesimi yapılması gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Civcivlerin yetiştirme kümesine sessizce ve nazikce yerleştirilmesi lazım. Yetiştirmede ışık çok önemli. Işık civcivlerin yem ve su bulmalarına, hareketleri kontrol etmeğe, agresif gagalamayı azaltmaya ve üreme sistemindeki gecikmeyi kontrol etmek için önemlidir”

TÜRKİYE’DE TAVUKÇULUK SEKTÖRÜ

Türkiye’deki tavukçuluk sektörünün özellikle 1980’li yıllardan itibaren gelişmeye başladığını söyleyen Hastavuk A.Ş Genel Müdürü Şahin Aydemir ise özellikle 2000’li yıllardan sonra Türkiye’de insan sağlığı, hijyen ve izlenebilirlik yöntemleri ile üretim yapan çok az sektörlerden bir tanesi olduklarını anlattı.

Artık her bir alıcının tükettiği yumurta veya beyaz etin hangi süreçlerden geçtiğini izleyebildiğini ifade eden Aydemir, şunları söyledi: “Bugün sofranızda yediğiniz bir yumurta veya etin geriye dönük izlenebilirlik süreci içerisinde, size gelmeden önce hangi sürelerden geçtiğini, hangi tür yemler yediğini, her şeyini görebilme şansınız var. Bunu her tüketicinin rahatlıkla izleme şansı var”Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve denetleme birimlerinin bu konuda çok güzel bir sisteme sahip olduklarını belirten Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm işletmeler bu şekilde denetlenebilmekte. Ondan dolayı Türkiye’deki tavukçuluk sektörü her geçen gün ihracat ivmesini artırmakta ve dünya pazarlarında aranan bir ülke olmaktayız”

DİĞER HABERLER
Zaman Gazetesi 25 yaşını Ünlülerle Kutladı

KAYIT DIŞI ÜRETİM YAPILAMAZ

Türkiye’nin tavuk ve tavuk ürünleri ihracatında dünya sıralamasında 7’inci sırada olduğunu ifade eden Aydemir, bunun nedeninin son derece güvenli hayvansal protein üretimi yaptıkları ile ilgili olduğunu söyledi. Hastavuk A.Ş Genel Müdürü Şahin Aydemir konuşmalarını şöyle sürdürdü:

“Avrupa Birliği ülkeleri ve diğer ülkeler bunu izleyebilmekte ve kontrol edebilmekte. Türkiye’deki tavuk ürünleri bundan dolayı tercih edilmektedir.

Türkiye’de 2005 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaptığı bir yenileme sonrasında, şu an kayıt dışı bir tane dahi yumurta veya bir kilogram et üretebilme şansımız yok. Çünkü Türkiye’deki her kümes Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kayıtlı formundadır.”

AÇIKLAMALAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR

Son günlerde tavuk ve tavuk ürünleri ile ilgili açıklamaların bilim ve gerçeği bilmeyenler tarafından yapıldığını söyleyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bunlarla muhatap bile olmadık. Çünkü günde 3 tane yumurta yumurtladığı söyleniyor. Bilime aykırı. Bir tavuk 26 saatte bir yumurtayı oluşturabilir. Bunun dünyanın hangi yerine giderseniz gidin böyledir. Bunun başka şekilde değiştirilmesi imkanı yoktur.Bunu bilmeden konuşulmamalı”Bugün Türkiye tavukçuluğunun dünya tavukçuluğu ile bir arada olduğunu ifade eden Aydemir, dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’deki tavukçuluğa gıpta ile bakıldığını kaydetti.

Türkiye’de 1985’li yıllara kadar et ırklarının olmadığını söyleyen Aydemir, sözlerine şöyle devam etti: “Nasıl büyükbaşta sütte et ve süt ırkları ayrıysa, tavukta da et ve yumurta ırkları ayrıdır. Yumurta üreten bir tavuk 4-5 ayda büyür, et üreten bir tavuk 40 günde büyür. Bir kişiye doğmuş bir günlük civciv verelim, evinizdeki balkon ya da bahçede doğal yemlerle besleyin. Bakın 40 günde 2, 2.5 kilogram olacaktır. Çünkü hayvanın özelliği budur. Bunu bilmeyen insanlar kendince konuşuyor. Bilimsel olarak da zaten dünyada böyle bir şey, bunu yapabilmiş bir ülke, yapabilmiş bir bilim adamı da yok.”

DİĞER HABERLER
VİMAR’ın “1. Yumurta Kalitesi Sempozyumu” Sektörü Bir Araya Getirdi

Yumurtanın çocuk, kadın veya erkek sağlığı için en önemli hayvansal proteinlerden biri olduğunu kaydeden Aydemir, konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Düzenli tüketimlerde kadınlarda meme kanseri riskini azaltıyor. Kalp krizi riskini azaltıyor, çocuklarda beyin hücrelerinin daha çok gelişmesini sağlıyor. Bugün Amerika’daki kişi başı yumurta tüketimi 256, Avrupa’daki tüketim 280 adettir. Türkiye’de ise hâla 140 adetlerde.

Gelişmek istiyorsak biz bunları artırmak zorundayız. Çünkü hayvansal protein, kolinle beraber beyin hücreleri ve insanların gelişimini sağlıyor. Bugün toplantıya katılan kişilerin yüzde 90’ını Türkiye’deki yumurta üreticileri oluşturuyor.

Hepimiz sağlığımızı, çocuklarımızın sağlığını düşünüyoruz. Buradaki yumurta üreticilerinin her biri kendi çocuklarına yediremeyeceği bir ürünü kimsenin çocuğuna yediremez. Ama maalesef gıda terörü önleyicisi adı altında insanlar bilmeden veya konunun derinliğine girmeden, hiçbir bilimsel temele dayanmadan konuşuyorlar.”

Son günlerde tartışılan konuların ‘mesnetsiz iftiralar’ olduğunu belirten Aydemir, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye’de yanıltıcı reklam bile suç iken insanların sağlığı ile oynayan yanlış haber vermek veya yanlış yönlendirmeler tamamen suçtur. Hukuki olarak bu konuda gerekli dava açıldı ve hukuki mecralarda o kişilerle görüşeceğiz”

DÜNYA İHRACATINDA 7’NCİ SIRADAYIZ

Türkiye’de gıda savunuculuğu adı altında politikalar yapanların gıda terörü yaptığını savunan Aydemir, doğruları konuşarak ileri gitmek zorunda olduklarını söyledi.

DİĞER HABERLER
Beştepe'de aşure günü iftarı

Türkiye’de bir yılda 13.5 milyar yumurta üretildiğini kaydeden Aydemir, şöyle konuştu: “Bugün itibari ile Türkiye’de 1 milyon 800 bin ton beyaz et üretilmektedir. Yumurta üretiminde dünya sıralamasında 11’inci, dünya ihracatında 7’inci sıradayız. Her geçen gün Türkiye’deki yumurta, tavuk, tavuk ürünleri üretim kalitesinden dolayı ihracat ivmesi atarak gitmektedir. Bu yıl 1 milyar dolar ihracat hedefimiz var”

2015 yılında 3 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyleyen Aydemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tarım sektörü olarak 14 milyar dolar ihracatın yüzde 8’ini sadece bu sektör yapmaktadır. Cari açığı kapatabilen en önemli sektörlerden biriyiz. Türkiye’nin her yöresinden 35 ülkeye ihracat yapılıyor”

AB ÜLKELERİNE İHRACATI BAŞLAYACAK

Üç hafta önce Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına resmi talep geldiğini söyleyen Aydemir, bağlantıların yapıldığı ve ihracatın başlayacağını belirtti.

AB ülkelerinin dünyadaki ithalat sıralamasında ilk 4’lerde olduğunu kaydeden Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı: “Dünyadaki en büyük ithalatçılardan bir tanesi Almanya’dır. Almanya’da yaşayan Türkler nedeniyle çok ciddi talep vardır. Hollanda, İngiltere, Fransa gibi birçok ülkeye beyaz işlenmiş ürünleri ihraç edildi. Bu anlamda o kadar büyük bir talep var ki Türkiye bu pazara girdiği zaman diğer ülkeleri pazardan hemen egale ediyor. Türkiye’nin en büyük özelliği girdiği her ülkede ürün kalitesi ile hemen birinci sıraya çıkıyor. Bugün ihracat yaptığımız ülkelerde Türk ürünleri Brezilya, Amerika, Arjantin’in ürünlerinden daha pahalı satılıyor, daha kaliteli olduğu için” (Medya’73)


23 Nisan 2012. 15:44
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
kemal özkul
11 yıl önce

has tavugun yapmiş oldugu toplanti da gorüşülmesı gereken yumurta hakkında hiç bırşey gorüşülmed ne yapmamiz gerkenı anlatılmadi ve reklamları izledik sadece ve avrupali ilgılı hiç bir şey yok hepsi yalan avrupa bizden mal alırsa oradan mal aln kişiler devletlerıne gümruk odeme zorulugu var bize gore degıl biz avrupayı zor goruruz umman denizı var inanmayalım hiç bir şey ummayalım saygılarımla üretım fazla ve kesimhaneler yetmiyor 100 haftanın üzerınde tavuk cok keilmeye gıttıgınde gunluk 175 bın adet kesılıyor türkıyede kesılmesı geken hayvan 16 milyon adet 3 4 ay surer işimız zor yıneki kesılenlerın yerıne yüzde 50 lik randimandakı hayvanlar kesilıyor yerine yüz… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x