Hayvan Nakilleri Konusunda Önemli Duyuru


1381179_10201777083724021_898397899_n

 

 

 

 

 

Kurban Bayramı öncesi kurbanlık hayvanların satış noktalarına nakillerinin yapılacağı önümüzdeki günlerde, salgın ve bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla, yaşanacak yoğun hayvan hareketleri açısından hayvanların iller arası nakillerinde bir takım zorunlu önlemler alınmıştır.

 

Koyun ve keçi türü hayvanların il dışı sevklerinde hayatları boyunca en az bir kez Koyun-Keçi Vebası (PPR) Aşısının yapılmış olması ve son yapılan Şap Aşısı tarihi üzerinden 4 aydan fazla zaman geçmemiş olması gerekmektedir. Aşı yapılmamışsa sevk tarihinden en az 15 gün öncesinden PPR ve en az 21 gün öncesinden Şap Aşısı yaptırıldıktan sonra il dışı sevklerine izin verilebilecektir.

 

Sığır cinsi hayvanların il dışı sevklerinde ise son yapılan Şap Aşısı tarihi üzerinden 4 aydan fazla zaman geçmemiş olması ile 1 Ocak 2016 tarihinden sonra Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD- Çiçek Aşısı) aşısı ile aşılanmış olmaları gerekmektedir. Aşı yapılmamış hayvanların sevklerinden en az 21 gün öncesinden Şap Aşısı, 30 gün öncesinden Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD-Çiçek Aşısı) Aşısı yaptırıldıktan sonra il dışı sevklerine izin verilebilecektir.

 

Kurbanlık satış yerlerine kurbanlık hayvan sevkleri, 29.08.2016 tarihinde başlayacaktır.

 

Trakya Bölgesine Yapılacak Hayvan Sevkleri

DİĞER HABERLER
Çiğ Sütün Değerlendirilmesi Konulu Toplantı Antalya'da Yapıldı

 

Trakya Bölgesi Şap Hastalığı Arilik Statüsüne sahip olmasından dolayı bu bölgeyi hastalıktan koruma amacıyla Bakanlığımız tarafından hayvan sevklerinde istenilen şartlara ilave olarak bir takım şartların yerine getirilmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu şartlar;

 

-Hayvanların sevk gününde yapılacak klinik muayenesinde kesinlikle sağlıklı olmaları gerekmektedir.

 

-Hayvanlar, doğumlarından itibaren işletme değiştirmemiş olmalı veya en az 3 aydır halen bulundukları işletmede barındırılmış olmalıdır.

 

-İşletmenin 10 km çevresinde de en az 3 aydır Şap Hastalığı görülmemiş olmalıdır.

-Hayvanlar sevk öncesinde 30 gün süre ile bir işletmede izole edilmeli, bu süre sonunda bütün hayvanlar şap virüsü varlığı yönünden teste tabi tutulmalı ve test sonuçlarının negatif olması gerekmektedir.

 

Tüm iller arası sevklerde Veteriner Sağlık Raporu alınması mecburidir. Sevk edilecek hayvanların kulak küpelerinin, büyükbaş hayvanlarda hayvan pasaportu/kimliğinin, küçükbaş hayvanlarda koyun-keçi nakil belgesinin bulunması gerekmektedir. Belgesiz sevk durumlarında hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca kulak küpesi bulunmayan sığır, koyun ve keçi türü hayvanların nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek ilgili mevzuat gereği işlem yapılacaktır.


3 Ağustos 2016. 13:47
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x