“Her geçen sene ekosisteme daha çok katkı sağlıyoruz”


 

 

 

 

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca;“Her geçen sene ekosisteme daha çok katkı sağlıyoruz”

 

 

Birleşmiş Milletler’e bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim’de bir tema belirlenerek kutlanan Dünya Gıda Günü’nün bu yılki konusu “Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvencesineve kırsal kalkınmaya yatırım yapın” başlığı ile belirlendi.DünyaGıda Günü kapsamında bir açıklama yapan BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca; Her geçen sene büyüyerek ekosisteme daha çok katkı sağlayan sektörün önceliğinin gıda güvencesi ve sürdürülebilir kanatlı eti üretimi olduğunu belirtti.

 

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Dr. Sait Koca açıklamasında kanatlı eti sektörünün Türkiye’de tarıma önemli bir katkı sağladığını belirterek şunları söyledi; “Sektör, 600 bin kişiye doğru ve dolaylı istihdam sağlayarak 2,4 milyon kişinin geçimine katkı yapıyor. Üretimini 15.000’i aşkın sözleşmeli üreticisiyle gerçekleştiren ve yıllık cirosu yaklaşık 5 milyar Amerikan doları olan sektörümüzün büyümesiyle birlikte sektöre destek veren diğer sektörler yani ekosistem de büyüyor. Çiftlikten çatala güvenilir kanatlı eti üretiminde tüm paydaşlarımız bir birine bağlı hareket eder ve bu bağın güçlü olması gıda güvencesi ve sürdürülebilirlik alanında olumlu etki yaratır.”

DİĞER HABERLER
Karadeniz'e ayı uyarısı!

 

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) ve Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından her sene yayınlanan “Dünyadaki Gıda Güvencesizliği Durumu” (SOFI 2015) raporuna göre Dünya’da 795 milyon kişi yetersiz besleniyor. Bu da Dünya nüfusunun %12,9’u demek oluyor. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) verilerine göre ise; dengesiz beslenme 5 yaş altındaki 161 milyon çocuğu etkilemekte ve her yıl 11 milyon kişi açlık veya yetersiz beslenme yüzünden hayatını kaybetmekte.

 

Konuyla ilgili Koca: “Dünya nüfusunda ve dolayısıyla ülkemizde de nüfusta artış sürüyor.Artan nüfusun beslenmesi ve özellikle dengeli beslenmesinin sağlanması geleceğin ana gündemi olacak. Bundan dolayı mevcut ve artan nüfusun sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gerekli olan hayvansal protein açığının karşılanması, insanların sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi ve bunu çok uygun fiyatlı olarak gerçekleştirilebilmesinde en önemli gıda beyaz et olacaktır.” açıklamasında bulundu.

 

FAO’nun tahminlerine göre, 2025 yılında toplam et miktarı 357,5 milyon tona ulaşırken kanatlı eti miktarı 131,3 milyon ton ve %36,7 payla en fazla üretilen et konumuna geçecektir.

 

Basın Bilgi: Didem Alakın – BESD-BİR / didem@besd-bir.org

 

 

BESD-BİR Hakkında:

DİĞER HABERLER
Kümes Hayvanlarında Solunum Sistemi Hastalıkları Yönetimi

 

Beyaz et tüzel temsilcisi durumunda bulunan BESD-BİR, sektörün sorunlarına sahip çıkmak amacıyla 1992 yılının son günlerinde “Damızlık Tavukçuluk Derneği’ olarak kurulmuş 1994 yılında beyaz et sanayicilerinin de katılımı ile “Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği” (BESD-BİR) adını alarak geniş tabanlı yeni bir oluşum haline gelmiştir. Birlik, bugün Türkiye’nin toplam kanatlı eti, kuluçkalık yumurta ve civciv üretiminin yaklaşık %94’ünü karşılamakta ve kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil etmektedir. Derneğin amacı kanatlı eti sanayinin gelişmesi, işletmelere katkı sağlayacak değerler yaratılması, sektörün en doğru şekilde temsili ve kamu-sanayi ilişkilerinde gerekli iletişimin sağlanması için çalışmalar yapmaktır. BESD-BİR’e kayıtlı 29 üye firma bulunmaktadır. BESD-BİR sektörün gelişimi için ilgili tüm paydaşları ile birlikte çalışmaktadır..

 


16 Ekim 2017. 09:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x