Hindinin ayak sesleri yaklaştı duyuyor musunuz?


HİNDİNİN AYAK SESLERİ YAKLAŞTI DUYUYOR MUSUNUZ?

AHMET YAMAN

Yılbaşı yaklaştı…Hindinin ayak sesleri de yaklaştı.

***
Yılbaşından yılbaşına ziyafet için bekleyenlerin vazgeçilmez kanatlısı hindi sofralara kurulmak için gün sayıyor…

***
Hindi kelimesi İngilizce de neden “Turkey” olarak adlandırılmış olduğu konusuna şimdi girmeyeceğim çünkü uzun ve ayrıntılı bir konu… Türkçeye ise “Hint kuşu”nun zamanla hindiye dönmesi ile dilimize yerleşmiş.

***
Biz hindi etinin genel özelliklerinden ve pişirme tekniklerinden bahsedelim:

Hindi Latince Meleagris gallapova adı ile bilinir. Ortalama ömürleri 6-10 yıl arasındadır. Tabiki endüstriyel olanların ömrü en fazla 5 aydır. Normalde tüy rengi siyaha yakın yanardöner yeşil kahverengidir. Koyu kızıl başı heyecanlandığında morarır. Kültüre edilmiş olan hindilerin ise renkleri beyazdır. Bu hindiler diğerlerine göre daha kısa zamanda daha fazla kilo alırlar. Kültür hindilerinin etleri bronz hindi dediğimiz cinse göre daha gevrektir.

***
Yılbaşlarında pişirilen “baby” hindi dediğimiz ortalama 6 kg lık hindiler fırınlarda pişirilerek iç pilavlı olarak servis edilmektedir. Bazı firmalar pilavı dışarda pişirdikten sonra hindi pişince içine doldurarak servis etmektedirler. Buda fazla sayıda hindi pişiren yerler için normal bir uygulamadır ama istenen pilavın hindi içinde pişmesi ile yapılan yemektir.

DİĞER HABERLER
TSE belgeli yumurta üreticisi bayiler arıyor

***
Hindi et olarak hem biraz lezzetsiz (göğüs kısmından bahsediyorum tabiki… but kısmı kırmızı et gibi çok lezzetlidir) hem de biraz kuru bir yapıya sahiptir. Tavsiyem pişirmeden önce öncelikle bir gün önce 100 cc lik bir şırınga ile şekerli ve tuzlu bir su yaparak (1000 ml ye 100 gram tuz 50-100 gram şeker) bu salamurayı hindinin özellikle göğüs eti kısmına, kanatlarına bazen iğneyi tam batırarak bazende yüzeye yakın tutarak olabildiğince yapmalısınız. Ayrıca üstüne gerekirse tereyağı yada ayçiçek yağı içine aromatik otlar (defne yaprağı, dereotu, limon otu vb) ile sıvayarak lezzetlendirilebilirsiniz. İçine de hazırlamış olduğunuz iç pilavı doldurarak fırın için hindinizi hazır hale getirmişsiniz demektir.

***
Hazırladığınız hindiyi yaklaşık 210-220 derece arasındaki fırında nar gibi kızarana kadar pişirin. Pişme zamanını göğüs etini hafifçe keserek içine bakıp anlayabilirsiniz. Beyazlamış olanlar tam piştiğini hafif pembe olanlar ise isteğe bağlı olarak yenebilir olduğunu ama isterseniz biraz daha pişirebileceğinizi gösterir.

***
Son yıllarda hindi firmaları bütün hindilerin yanında pişirme torbası ve pişirme termometreleri de veriyorlar. Tarif de olan bu poşetlerin yanındaki termometreleri hindi göğüs etine saplıyorsunuz. Etin iç sıcaklığı 75 dereceye ulaşınca tepesi otomatik olarak atıyor sizde piştiğini anlıyorsunuz.

DİĞER HABERLER
Casus Bakteriler Sahte Gıdayı Belirleyecek

***
Bu nefis hindiyi sadece yılbaşında değil her zaman yiyebilirsiniz…

***
Şimdiden hepinize iyi yıllar…
Kaynak:bizbolulular.com


27 Aralık 2011. 12:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x