Hırsızın eli parakendecinin cebinde


İngiliz araştırma kuruluşu CRR, bu yıl ki dünya perakende sektörüne ilişkin raporunu açıkladı.

İngiliz araştırma kuruluşu CRR, bu yıl ki dünya perakende sektörüne ilişkin raporunu açıkladı. Dünya çapında hırsızlık ve kayıp mallardan dolayı bu yıl 128 Milyar Dolar zararın meydana geldiğini duyuran CRR, 2010’a göre en çok kaybın Türkiye,Rusya ve Çek’lerde yaşandığına dikkat çekti.

Dünya çapında artan rüşvet ve yolsuzluk ise 40 Milyar Dolar’a ulaştı.

Merkezi İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan akademik araştırma kuruluşu Centre for Retail Research (Perakende Araştırmaları Merkezi), her yıl dünya perakende sektöründeki hırsızlık ve kayıp mallar haritasını çıkıyor. Kuruluş raporunu ise başta gelişmiş veya gelişmekte olan 42 ülkede büyük perakende şirketleriyle yaptığı görüşmelerin sonunda hazırlıyor.

Kuruluşun 2011 yılı raporuna göre perakende mallardaki zarar geçtiğimiz yıla göre yüzde 1,4 arttı. Perakende sektöründeki hırsızlık suçları ve hataya bağlı kayıpların maliyeti ise 128 Milyar Dolar olarak açıklandı. Bu yıl da ABD 41.6 milyar dolarla suç ve hata nedeniyle yaşanan kayıplarda listenin başını çekti.

‘HIRSIZLARIN VERDİĞİ ZARAR ARTTI’

2010’a göre ABD’deki zarar yüzde 6.0 artarken, bu oran en çok Rusya, Çek ve Türkiye’de yaşandı. Rusya’daki zarar yüzde 8.1 artarak 4 Milyar Dolar, Çek’te zarar yüzde 9,3 artarak yarım Milyar Dolar ve Türkiye yüzde 7.2 artarak 2.2 Milyar Dolar’a ulaştı. Geçtiğimiz yıl 1.69 milyar dolarlık hırsızlık ve ihmale bağlı zararın olduğu Türkiye’ 2011’de de listenin 14. sırasında yer aldı.

DİĞER HABERLER
AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var

Kurulaş, söz konusu ülkelerin dışında da dünya genelinde hırsızlık olayları arttığına dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl sektördeki çalışanlar ile müşterilerin hırsızlık olaylarındaki zarar 45.5 Milyar Dolar’dı. CRR’ye göre bu yıl ki rakam 51,5 Milyar Dolar. Müşterilerin karıştığı hırsızlık olayları ise son on yılda 13,4 oranında arttı.

Buna bağlı hırsızlık yaparken yakalananların sayısı da arttı ve rakam 6,5 milyona yaklaştı. Zararı önlemek için alınan tedbirlerin maliyetinin arttığını rapor eden CRR’ye göre kamera sistemleri gibi güvenlik aygıtlarına harcanan para 10 milyar Dolar civarında. Mağaza ve küçük işletmelerde hırsızların rağbet gösterdiği ürünlerin başını ise marka giysiler, kozmetik ürünler ve alkollü içecekler çekti.

RÜŞVET VE YOLSUZLUK ARTIYOR

Hırsızlığın yanı sıra rüşvet ve yolsuzluklar da artıyor. Bunun şirketlere ve hükümetlere maliyetinin ise yılda 40 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler tarafından ortaklaşa yayınlanan bir raporda 150 yolsuzluk davasına karışan 817 ‘şirket yöntemi’ sıralandı.

‘Kukla Ustaları – Rüşvetçiler Çalıntı Malvarlıklarını Saklamak İçin Kanuni Yapıları Nasıl Kullanır’ başlıklı raporda şeffaflığı artırmak ve yanlış yapma imkanlarını azaltmak için siyasete yön verenlerin atması gereken adımları sıraladı. Araştırmada rüşvete bulaşmış bazı kamu görevlilerinin ve yandaşlarının haksız elde ettikleri kazancı kanuni boşluklardan faydalanarak şirket ya da vakıflar üzerinden nasıl sakladıkları anlatıldı.

DİĞER HABERLER
EİB ihracatı Şubat ayında yüzde 12 geriledi

Şirket şeffaflığını tekrar milli ve uluslararası ajandaya koymak zorunda olduklarını söyleyen Dünya Bankası Üst Düzey Finans Sektörü Uzmanı Emile van der Does de Willebois “Ayrıca hükümetler kendi birimlerinin ve anlaşmalarının şeffaflığını artırmalı ve hukuki yaptırımları iyileştirmeli” dedi.ANF

 


26 Ekim 2011. 19:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x