Hububat alım fiyatları   


hububat

 

Başbakan Yıldırım hububat alım fiyatlarını açıkladı: Buğdayın alım fiyatı ton başına 910 TL

 

 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti TBMM Grup Toplantısında yaptığı konuşmada, çiftçiler ve üreticilere yönelik müjdeler açıkladı.

 

Çiftçiler, tarımla uğraşanlar için müjdelerinin olduğunu aktaran Yıldırım, şöyle devam etti:

 

“Türkiye önemli tarım ülkesidir. Tarımsal gelişmede çiftçilerimiz için yeni açılımlar getiriyoruz. Tarım, Türkiyede stratejik bir sektördür. Türkiye’nin geleceği tarımdadır. Tarım potansiyelimizi açığa çıkarmak ve Türkiye’nin kalkınmasında tarım ve hayvancılığın payını artırmak ana hedeflerimizden biri olacaktır. Ülke genelinde bugünlerde hububat hasadı devam ediyor. Toprak mahsulleri taahhütname ile alımlarına başladı. Ofis, 1,5 ay içerisinde 250 bin ton buğday alımını gerçekleştirdi. Çiftçilerimiz, ürünlerini Toprak Mahsulleri Ofisine (TMO) satmak isterse, ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin alabilecek.”

 

“Bazen fiyat açıklamak gibi açıklamamak da politikadır”

 

Binali Yıldırım, uluslararası piyasaları yakından takip ettiklerini belirterek, üreticilerin fiyatlardan memnun olması dolayısıyla Toprak Mahsullerinin şu anda devreye girmediğini, gerekirse gireceğini belirtti. Yıldırım, “Bazen fiyat açıklamak gibi açıklamamak da bir politikadır, gerekliliktir. Fiyat üreticinin lehine ise fiyat açıklamanın bir anlamı yoktur” ifadesini kullandı.

 

Hasadın yoğunluğuna bağlı olarak, özellikle Trakya bölgesinde buğday fiyatlarının biraz düşüş eğiliminde olduğunu, bu nedenle TMO’nun müdahale fiyatını açıklama ihtiyacı duyduğuna değinen Yıldırım, 2016 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatını, ton başına 910 lira olarak belirlediklerini bildirdi.

 

Başbakan Yıldırım, bu fiyata, kaliteye göre yüzde 7’ye kadar ilave prim uygulanacağını, bundan böyle ofisin ürün alımlarında üreticiden ton başına kestiği boşaltma ücretini de kaldırdıklarına dikkati çekti.

DİĞER HABERLER
Kolesterol Savaşında Bilim Adamları İkiye Bölündüler

 

Her zaman çiftçinin, üreticinin yanında olduklarını ve yanında olmaya da devam edeceklerini aktaran Yıldırım, “Çiftçinin ürünü asla tarlada kalmayacak, kurda, kuşa yem ettirmeyeceğiz. Tarımda doğal afet kaçınılmaz bir gerçektir. Bu yıl da don, sel, dolu, kuraklık gibi afetlerden zarar gören çiftçilerimiz var. Zarar tespit çalışmaları illerde titizlikle devam ediyor. Başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarımız teknik düzeyde çalışmalarını yapıyor. AK Parti, çiftçimizin hem iyi gün hem de kara gün dostudur” ifadesini kullandı.

 

Yıldırım, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek parçalanmasının önüne geçen düzenlemeleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

 

“184 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik”

 

Şimdi yeni bir uygulamaya daha geçeceklerini, 6,5 milyon hektar büyüklüğündeki 184 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettiklerini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:

 

“Buralara tohum atılacak, fidan dikilecek hiç bir çivi çakılmayacak, tarım arazisi olarak kalmaya devam edecek. Göç, hisse ve parçalanma nedeniyle ekilemeyen arazilerimizi atıl olmaktan çıkarıyoruz. Şahsa veya kamu kurumlarına ait olup da ekilmeyen arazileri sahipleri namına değerlendireceğiz, kiraya vereceğiz. Ekilmedik bir karış toprağımız kalmayacak. Bu topraklar milli servetimiz. Ekilmeyen 2 milyon hektar tarım arazisinden 17 milyar liralık yıllık tarımsal hasıla hedefliyoruz.”

 

Başbakan Yıldırım, yurt dışında toprak kiralama meselesinin vizyon meselesi olduğunu vurguladı.

 

“Konu vizyon olunca, Ana Muhalefetin Genel Başkanının bu durumu anlamaması mazur görülebilir” diyen Yıldırım, devletler ve uluslararası şirketlerin, dünyada 200 milyon hektar tarım alanını değişik ülkelerde ya kiraladığını ya da satın aldığını belirtti.

DİĞER HABERLER
Zeytinyağlı Yiyemem Türküsünün Hikâyesi

Hububat hasadı 3

“Meşhur hesap uzmanı hesapla bakalım”

 

Binali Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu:

 

“Muhalefet ülkemize toprak kazandırmanın nesinden rahatsız olur anlamak mümkün değil. Biz vizyon sahibiyiz, biz nüfusumuzun 100 milyon, 150 milyona ulaşacağı dönemleri düşünerek adımlarımızı atıyoruz. Muhalefet, milli gelirin yüzde 1’inin çiftçiye destek olarak ödenmediğini sürekli iddia eder. Tarımsal desteklemelerin milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağını yasa haline getiren biziz. 2015 yılının milli geliri 1 trilyon 953 milyar lira, tarıma verdiğimiz doğrudan destek ise 10 milyar liranın üzerinde. Ofisin ürün alımları için de 1 milyar 60 milyon. Bu destek değil de nedir, Sayın Kılıçdaroğlu?

 

Tarımsal kredilerin sübvansiyonlarına verdiğimiz 1 milyar 400 milyon liralık destek de çabası. Tarımsal ürün ihracatına desteğimiz 456 milyon lira. Bütün bunları üst üste koyduğumuzda tarım sektörüne desteğimizin boyutunu daha iyi görüyoruz. Bu desteklerin 2015 yılı sonunda eriştiği meblağ 19 milyar 590 milyon liradır. İşte destek budur, desteksiz atmakla bu işler olmuyor, destek vermekle oluyor. Meşhur hesap uzmanı hesapla bakalım, tarıma destek ne kadar? Hesapla da görelim. Biz; çiftçi, üretici, emekçi söz konusu olduğunda asla ve asla cimri olmayız; kürsüden, masadan değil, kasadan konuşuruz kasadan.”

 

Başbakan Yıldırım, havza bazlı tarım modelini de uygulamaya koyduklarını bildirdi.

 

En değerli ve gerekli ürünlerden başlamak suretiyle, her bir ürünü en verimli olduğu alanlarda destekleyeceklerini vurgulayan Yıldırım, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
40 dakikada "160" yumurta yiyen adam

 

“Çiftçimiz hangi ürünü, nerede, ne zaman ekecek, onu önceden bilecek; toprağa rastgele tohum saçma dönemi artık geride kalacak. 930 ilçemizde havza bazlı üretim için çalışmalar tamamlanmak üzere. Ağustos ayı itibariyle yapılacak, ekilecek ürün listesini, tek tek çiftçilerimizle paylaşacağız.”

 

“Her tarımsal işletmenin bir uzman sorumlusu olacak”

 

Toplulaştırma ve sulamayı birlikte ele aldıklarını, sulama yönetimindeki çok başlılığa son vereceklerini belirten Başbakan Yıldırım, “Sulama birliklerinin beceriksizliklerini ortadan kaldıracağız. Her işletmeyi Tarım Bakanlığından 16 bin personele zimmetlemiş bulunuyoruz. Her işletmenin bir uzman sorumlusu olacak. Hayvan varlığımızı da artırmak için ne gerekiyorsa çalışmaları yapıyoruz. Bu doğrultuda aile işletmelerini daha çok destekleyeceğiz. Genç çiftçilere 30 bin lira hibe desteği, bunlardan sadece bir tanesi…” diye konuştu.

 

Hayvancılıkta havza modelini geliştireceklerini anlatan Yıldırım, “Yetiştirici bölgesi”, “Süt üretim bölgesi” gibi bölgelere ayıracaklarını, doğu ve güneydoğuyu yetiştiriciliğin merkezi haline getireceklerini, 550 lira olan buzağı desteğini daha da artıracaklarını kaydetti.

 

TİGEM’i damızlıkçılar birliği ve özel sektör iş birliği içinde damızlık üretim merkezi haline dönüştürdüklerini vurgulayan Yıldırım, “Tabiri caizse hayvan üretim merkezleri şekline dönüşecek. Meraların kullanımını sağlamak için mera ıslah alışmaların daha da hızlandırıyoruz.” ifadesini kullandı.

 

Binali Yıldırım, AK Parti’nin,  hayatın her alanında ne ihtiyaç varsa çözüm üreten, sorunun parçası değil çözümün öncüsü olan parti olmaya devam ettiğini, bundan sonra da aynı anlayışla çalışacaklarını bildirdi.

 

 


28 Haziran 2016. 19:09
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x