İhracatta Yeşil Işık Görülünce,Yumurta Fiyatları Tırmanışa Geçti


Yumurta tavukların bir bölümünün üretim dışı kalması ve Irak ile İran pazarının ürün alımını hızlandırması sonucu yumurta fiyatları büyük bir hızla tırmanışa geçti.

 Irak Tüketiminin %80’i Türkiye’den

Alınan bilgilere göre, bugün itibari ile Irak yumurta tüketiminin %80’inin Türkiye’den karşılandığı anlaşıldı.Türkiye üretiminin devre dışı kalan yumurta tavukları nedeniyle düşüşe geçmesi neticesinde, 360 adetlik yumurta box’ının 22 Amerikan dolarından 31 dolara çıkması üreticileri umutlandırdı.

 İRAN İTHALATA ÇARE ARIYOR

Amerikan gıda ve ekonomik ambargosu nedeniyle güç bir devir geçiren İran Türkiye’den yumurta ithalatına hız vermek için çareler aramaya başladılar.Bir haftadır Türk yumurta birliklerini ziyaret eden İran tüccarları peşin para ile yumurta toplamaya başladılar bile.İran pazarının da açılması yumurta dünyamıza hareketlilik kazandırıyor. İran’a yumurta ihracatı için temaslarda bulunan bazı şirket temsilcilerinin kötü niyetli bulundukları işaret edilerek bu gibi işadamlarının sıkı takip edilmesinin gereği belirtildi.

 İRAN’DA KUŞ GRİBİ

İran genelinde yaşanan kuş gribi’nin yumurta fiyatlarını yükselttiğini söyleyen tüccarlar,Amerikan amborgosu nedeniyle ilaç bulma güçlüğü yaşıyorlar.Bu durumun devam etmesi nedeniyle yumurta fiyatlarının 360 adetlik box’ının 35 dolar seviyelerine ulaşacağını söylüyorlar.

TÜRKİYE MART AYINDA RAHATLAR

Üretim dışı kalan tavukların yerine geçecek hayvanların Mart 2011 tarihinde üretime dahil olacağını söyleyen ilgililer ‘Türkiye ihracatta bu yıl ihracat rekoruna imza atabilir’ dediler.

DİĞER HABERLER
4. Yumurta Zirvesi gerçekleştirildi

 TEŞVİKLER DE ÜRETİMİ TETİKLEDİ

Türkiye’den yumurta toplayarak ihracat yapacak şirketlerin bir şikayeti de kendilerine aldıkları malın fatura edilmemesi.Yumurta alımı için birliklere istekte bulunan ihracat şirketleri kendilerine yumurtanın nereye gönderileceği sorularak kendilerine fatura kesilmek istenmediğini belirtiyorlar.İhracat teşviki almak için üretim birliklerinin bu yola başvurduğunu belirten ihracat şirketleri bu olumsuzluğun giderilmesini istiyorlar.

Üretici birlikleri de ihracat yapılan ülkelere kendilerinin fatura kestiğini ve ihracat şirketlerine de komisyonlarının ödendiğini belirtiyorlar.

Yumurta violü üreten firmaların ürün yetiştirememesi de ilgi ile izleniyor.


22 Şubat 2011. 14:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

6 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
ismail akarsu
ismail akarsu
12 yıl önce

ya kardeşim biz nasıl bir milletiz anlamıyorum bu kadar fırsatçı bir anlayış acaba nerede vardır…ihracat var diye yumurtayı neredeyse iki katı yiyoruz daha doğrusu artık yiyemiyoruz almıyoruz çünkü kardeşim elin ıraklısı iranlısı yumurta yiyecek diye ben neden iki katına yiyorum ya böyle bir anlayış nerede var eğer böyle ihracat yapılacaksa yapılmasın ya…bu konuyla ilgili lütfen başbakanlık birşey yapsın..

abdulllah
abdulllah
12 yıl önce
Reply to  ismail akarsu

kardeşim senin yem fiyatlarında haberin varmı? 1 bardak çay olmuş 2 tl yumurta 300 kuruş olmuş çokmu beğenmiyorsan yeme kardeşim

berkan tekin
berkan tekin
12 yıl önce

et fiyatları yukselince müdahale edildi…. ama vatandaşın 20krş,a aldığı yumurtayı bugün 40krşa almasına mudahale yokmu* lutfen ilgililer müdahale etsin

berkan tekin
berkan tekin
12 yıl önce

et fiyatları yukselince müdahale edildi…. lutfen yumurtayada müdahale edin

levent berengi
levent berengi
12 yıl önce

en kuçuk uretıcinin 100bin tavuğu var.biz satıcılar buyumek yerine küçülüyoruz.onlar neden kapasiteyi artırıyor.bu ihracatın elbetteki bir sonu olacaktır..bizler nasıl alırsak oyle satarız..yarın 12tl.ye satıcaz….. vatandaş 20lirayla pazara alışverişe geliyor….nasıl kalkacak bunun altından…

ertürk tavukculuk
ertürk tavukculuk
12 yıl önce

tavukculuk sektürü böyle zarar ederken kimse görmez iki üç ay para ettimi herkesin gözüne batar bir yıldır üretici zarar ediyor kimse başbakan müdahale etsin tavukcu zarar ediyor demiyordu bırakında borçlarımızı ödeyelim yoksa batacağız

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
6
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x