İLAÇ GİBİ SATILAN BİTKİSEL 44 ÜRÜN İÇİN TOPLATMA KARARI


Türk Tabipler Birliği yaptığı açıklamada “Bu ilaçlar zehirleyebilir hatta öldürebilir. Kafanıza göre bunları kullanmayın” dedi.

Sağlık Bakanlığı, kozmetik ürün gibi lanse edilen ürünleri eczanelerden toplatıyor. Türk Tabipler Birliği de (TTB) söz konusu ürünlerin insan sağlığını açık bir şekilde tehdit ettiğini belirterek, “Kullanılan ilaçlarla etkileşime geçerek tedaviyi olumsuz etkileyebilir. Hatta zehirlenmelere yol açarak ölümlere neden olabilir” uyarısında bulundu.

Bugün Gazetesi’nin haberine göre; Bunun üzerine il sağlık müdürlüklerine bağlı ekipler, başta eczaneler olmak üzere ıtriyat, market ve aktarlara giderek söz konusu ürünleri toplamaya başladı. Alınan bilgiye göre 1 bay içinde bu ilaçlar piyasada kalmayacak.

HİÇBİRİ İLAÇ DEĞİL

Bu kararı olumlu karşılayan Türk Tabipler Birliği vatandaşa bir dizi uyarıda bulundu. Birlik adına açıklama yapan TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Ersin Yarış, hiçbirinin ilaç niteliği taşımadığını belirtti. İlaç olmadıkları için de Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmediği ve ruhsatlandırılmadığına dikkat çeken Yarış, “Bu ürünler Sağlık açısından ciddi birer tehdittirler. Bu tür ürünlerin kullanılması ölümcül sonuçlar doğurabilir” dedi.

BİTKİSEL DEYİP GEÇMEYİN

Yarış sözlerine şöyle devam edin: “Bazı hastalar, tedavisini yarıda keserek olumsuz etkileri konusunda hiçbir şey bilinmeyen bu ticari ürünleri, kullanıyor. Bazılarıysa tedavilerine devam etmekle birlikte bu ürünleri de kullanmaktadır. Kullandıkları ilaçlarla bu ürünler arasında ciddi etkileşmeler olabileceği unutulmamalı. Bu etkileşmeler tedaviyi başarısız kılabildiği gibi ‘toksik’ yani olumsuz sonuçlar bile doğurabiliyor.”

DİĞER HABERLER
At,Eşek,Domuz ve Piliç Eti Karmaşası Tedirginlik Yaratıyor

Bilimsel bir çalışma yok

Türk Tabipler Birliği üyesi Prof. Dr. Ersin Yarış, söz konusu ürünlerin yararlı olduğuna dair hiçbir bilimsel çalışmanın bulunmadığını söyledi. Yarış, “Türkiye’de ilaç statüsündeki her madde Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmak zorunda. Vatandaş, Bakanlıkça ruhsatlandırılmayan hiçbir ürüne ilaç gözüyle bakmamalı, kuşkuyla bakmalı ve güvenmemeli” dedi.

Mutlaka hekime danışın

Bitkisel bir ilaç kullanmadan önce mutlaka hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Prof Yarış, “Toplum sağlığı açısından ciddi sakıncaları bulunan bu ürünleri kullanmadan önce doktorunuza sorun. En önemli adım bu. Yanıltıcı reklamlara kanarak hem sağlığından hem cebindeki paradan olmayın.”

İŞTE TOPLATILACAK 44 ÜRÜN

Orjin rahatlatıcı krem, Radian masaj kremi, Linen migren kremi Devall, Awe Cemre, Deva ağrı kesici, Ozon masaj kremi, Nival krem, Sinoz krem, Hoga ağrı kesici krem, Sevva Naturel, Sevva krem, Dermomineral krem, Joint-X jel, Smart Naturel krem, Hoga Plus, Dermana Aromaterapik krem, Atrilisse krem, Sinoz ağrı eksici krem, Deva ağrı kesici krem, Nival masaj yağı, Ozon masaj yağı, Dr. Shiffa migren kremi, Devall Krem, Deva ozon özlü bitkisel ağrı kesici krem, Dermo mineral ağrı kesici, MyOmega PMS Cream, Boswellia Serrata masaj jeli, Valerian masaj kremi, Omega masaj kremi, Arzen masaj kremi, Salvosano krem, Sunflower krem, Dermomed krem, Ekromin ağrı kesici krem, Derman ağrı kesici krem, Rovak ağrı kremi, CM C’est Moi krem, Naturix krem, Bionce ağrı ve romatizma kremi, Talia krem, Bağdagül Mecitefendi kremi, Karden ağrı giderici yağlar, SD masaj yağı kas rahatlatıcı.

DİĞER HABERLER
Kene ilacı, 2 yıldır onay bekliyor

 


11 Aralık 2011. 16:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x