İpekböcekçiliği Üretimi Tekrar Can Bulacak


 

Ödemiş ve Beydağ İlçelerinde İpekböcekçiliği Üretimi Tekrar Can Bulacak

 

 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü, kalitesiyle ünlü olan Ödemiş İpeğinin üretimini canlandırmak için harekete geçti. Yapılacak çalışmalar ve projeler ile Ödemiş ve Beydağ ilçelerinde İpekböcekçiliği ve ipek üretimi konusunda önemli adımlar atılması planlanıyor.

Ödemiş’te gerçekleştirilen konu ile ilgili ilk genel değerlendirme toplantısına; Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Beydağ Kaymakamı Gürkan Üçüncü, Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Vekili Musa Bakan, Gıda Tarım Hayvancılık Koordinasyon ve Tarımsal  Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Ödemiş Ticaret Odası Başkanı Rifat Eriş, Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk, Ege Üniversitesi Ödemiş Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Şafak Ceylan, ilçe belediyelerinin temsilcileri, Ödemiş İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Beydağ İlçe Tarım Müdürü Ergün Ahmet Köroğlu, Ticaret Odası, Ziraat Odası, Orman İşletme Şefliği, Kent Konseyi ve Ödemiş Kadın Kooperatifi temsilcileri, ipek üreticileri, mahalle muhtarları ve teknik elemanlar katıldı.

 

Basına açık olarak gerçekleşen toplantıda konuşan Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, ismiyle nam salmış olan Ödemiş İpeğini geçmişteki üretim miktarlarına hatta daha iyi noktalara ulaştırmak istiyoruz. Bu konuyu hep birlikte değerlendirerek gerekenleri yapmalıyız.” dedi.

DİĞER HABERLER
İstanbul Boğazı'nda gırgır avcılığı yasaklanmalıdır!

 

Beydağ Kaymakamı Gürkan Üçüncü, bölgede gerçekleşecek olan üretimi önemsediğini vurgulayarak, bu konuda engellerin aşılması gerektiğini söyledi ve “Ben Beydağ Kaymakamlığı olarak gereken desteği vereceğimizi taahhüt ediyorum” diye konuştu.

 

Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdür Vekili Musa Bakan Musa Bakan yaptığı konuşmada, Ödemiş ipeğinin geçmişten bu güne gelen önemli bir değer olduğunu söyleyerek, bu değere sahip çıkmak için ülke üretimimizin yüzde 3’ünü sağlayan Ödemiş ve Beydağ ilçelerimizde üretimi artırarak üretim seviyesini yükseltmek istiyoruz. Üretimden değerlendirme aşamasına bir adım daha ileri nasıl gideriz. Bunun çalışmasını yapacağız.” Diyerek çalışmanın hayırlara vesile olmasını diledi.

 

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş ise, bölgede ipek denilince Ödemiş’in akla geldiğini vurgulayarak, ‘İpeğin burada ne kadar kaliteli üretildiğini biliyoruz. Buradaki üretim, daha çok eski ve metruk binalarda yapılıyor. Buradan yola çıkarak Kalkınma Ajansı aracılıyla bazı köylerde üretim alanları oluşturmak istiyoruz. 50 ya da 100 metrekare alanlarda sıfırdan ipek böceği beslenme evleri oluşturabiliriz. Bu konuda hep beraber çalışmalar yürüterek etkili bir proje hazırlamayı planlıyoruz.” Dedi. Beydağ ilçesinin 2000 kg, Ödemiş ilçesinin ise 750 kg yaş koza ürettiğini belirten Ateş, “Bu üretim miktarlarını uygun teşvik ve çalışmalarla artırarak, bölgede üretilen kaliteli ipeğin ismini daha geniş alanlara duyurmak istiyoruz” dedi.

DİĞER HABERLER
Türk Mutfağı, Las Vegas Üniversitesi müfredatına giriyor

 

Toplantıda söz alan katılımcılarla karşılıklı olarak konu ile ilgili desteklemeler, ipekböcekçiliğinin maliyetleri, karlılığı, eldeki imkanlar konuşularak tartışıldı. Çeşitli fikirlerin, görüş ve önerilerin dile getirildiği toplantıda İpekböcekçiliğinin Türkiye ve Dünya’daki geleceği de masaya yatırılarak dut ağacı ormanları kurulmasından, işleme ve pazarlama kanadına kadar birçok konu gündeme getirildi.


3 Kasım 2017. 13:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x