İşlenmiş Kanatlı Ürünleri Çalıştayı Manisa’da Düzenlendi


Günlerdir kanatlı sektörünün beklediği II.Et Ürünleri: İşlenmiş Kanatlı Ürünleri Çalıştayı geniş bir katılımla yapıldı.

 

06-07 Aralık 2012 tarihleri arasında Manisa  Anemon Otel’de düzenlenen çalıştaya; ülkemizin değişik üniversitelerine bağlı fakültelerinden bilim adamları, bakanlık yetkilileri, sektörün değişik kesimlerinden firma temsilcileri ve meslek örgütlerinden olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semra Kayardı, çalıştayın konusunu Manisa ve yakın çevresinde kanatlı eti sektörünün oldukça yaygın ve gelişmiş olması ve çeşitli nedenlerle hayvansal protein ihtiyacını karşılamada eğilimin giderek kanatlı eti ve ürünlerine doğru yönelmesi nedeniyle “İşlenmiş Kanatlı Eti Ürünleri” olarak belirlediklerini söyledi.Prof. Dr. Kayardı, “Bu bağlamda akademisyenler ve firmaların Ar-Ge birimleri başta olmak üzere, sektöre emeği geçenlerin birlikte son durumu değerlendirmelerini hedefledik. Ülkemiz kanatlı sektörü, son yıllarda hızlı bir gelişme kaydetmiş ve bazı gelişmiş ülkelerle yarışabilecek duruma gelmiştir. Kanatlı eti ve ürünleri sektörünün, gıda sektörü içinde AB ile rekabet edebilecek birkaç alt sektörden biri olmasında, doğru ve bilinçli yatırımlar yanında bu alanın geniş işgücü istihdamı oluşturması, endüstriyel üretime uygunluğu ve gıda alanında çok iyi örgütlenmiş sektörlerden biri olmasının katkısı yadsınamaz” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Türk gıda ürünleri ABD’de görücüye çıktı

 

Rektör Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli ise, “Ülkemiz kanatlı et üretimi konusunda, küresel rekabette önemli noktalara geldi ve ciddi rakamlara ulaştı. Bu çalıştay gibi bilimsel toplantılar da rekabete uyumu sağlayacak” dedi.

 

 

Bilimsel projelere destek sözü  

 

Kayaardı’nın konuşmasının ardından çalıştay destekçilerinden Keskinoğlu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Keskinoğlu kürsüye davet edildi. Önem verdikleri böylesi bir bilimsel çalışmanın içinde bulunmaktan ve destekçisi olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Keskinoğlu, CBÜ Rektörü Pakdemirli ve öğretim üyelerine teşekkürlerini sundu.

 

Denetimler sıklaştırılmalı  

 

Çalıştayın açış konuşmalarının finalini Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Eryılmaz gerçekleştirdi. Düzenlenen çalıştay nedeniyle CBÜ yönetimine ve çalıştaya katılan sektör temsilcilerine teşekkürlerini sunan Eryılmaz, sağlıksız üretimlerin önüne geçilebilmesi için tüm kurumların işbirliğiyle denetimlerin sıklaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

 

Konuşmaların ardından çalıştayın düzenlenmesine katkıda bulunanlara teşekkür plaketleri takdim edildi. Çalıştaya sponsorluk eden firma yetkilisine plaketini Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Eryılmaz verdi.

 

Çalıştayın birinci gününde sektörün çeşitli sorunları şu başlıklar altında görüşüldü ve tartışıldı;

 

1.İşlenmiş Ürünlerde Kalite ve Gıda güvenliği,

 

2.İşlenmiş Ürünlerde Yasal Düzenlemeler ve AB Süreci,AR-GE Çalışmaları ( ürün geliştirme ve kullanılan yeni teknikler).Bu alandaki üniversite sanayi işbirliği olanakları,

DİĞER HABERLER
Avusturya Nihat Zeybekci'nin ülkeye girişini yasakladı

 

3.Ambalajlama  Materyalleri ve yöntemleri,

 

4.Tüketici beklentileri,sektörel sorunlar, çözüm önerileri  ve hedefler  Beş konuda yuvarlak masa toplantısı düzenlenerek tartışılarak ilgili bakanlık ve mercilere bildirilmek üzere raporlar hazırlandı.

 

Çalıştay ikinci günü yuvarlak masa toplantıları sonuçlarının sunumu ve değerlendirilmesi ve sonuç bildirgesinin okunması ile son buldu.

 

Yumurta Altın Çağını Yaşıyor

 

Piliç üretimindeki ciro 7 milyar dolara ulaştı.

 

Türkiye beyaz et ve yumurta sektöründe altın çağını yaşıyor.   Üreticilerin yeni pazarlara ulaşması ile Türkiye’nin piliç üretimi 1 milyon 700 bin tona ulaşırken sektörün toplam cirosu ise 7 milyar dolara ulaştı.   İhracatın 2 yılda 2 milyar dolara çıkmasını, tavuk üreticileri hedefliyor.

 

Manisa’da düzenlenen çalıştayda, halk arasında yaygın olarak bilinen ‘45 günlük tavuklarda hormon eti kullanılıyor’ haberlerinin  yanlış olduğu da dile getirildi.

 


11 Aralık 2012. 11:32
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x