İsrail’e 1.8 milyon dolarlık tohum sattık


Tohumculuk sektörü, son yıllarda yapılan yatırımlarla Türkiye’nin yüzünü güldürüyor.

1 milyar doları aşan işlem hacmi ile dikkatleri çeken sektör, geçen sene İsrail’e 1,8 milyar dolarlık tohum sattı. ABD, Rusya, İtalya, Almanya ve İspanya’nın da aralarında bulunduğu 68 ülkeye ürün ihraç etti.

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, tohum sektörünün bir zamanlar büyük ölçüde İsrail’in kontrolünde olduğuna işaret ederken, son yıllarda bu durumun değişmeye başladığını söyledi. Ülkeye geçen yıl 1 milyon 842 bin dolarlık tohum ihraç ettiklerini aktaran Aygun, “İsrail, kendi tohum şirketlerini çok uluslu firmalara kaptırdı. Bizim rakibimiz artık İsrail değil, çok uluslu şirketlerdir. Şu anda ABD, Rusya, İtalya, Almanya ve İspanya’nın da içinde yer aldığı dünyanın 68 ülkesine tohum ihracatı yapıyoruz.” dedi.

1980 yılında Türkiye’de 3 tohum firması varken şu anda 500 firmanın bulunduğunu anlatan Aygun, “Bunların 490 tanesi yüzde 100 yerli firma ve 5’i de yabancılardan satın alınan yerli firma. 2002 yılından itibaren Türkiye’de tohumculuk artmaya başladı. Bunda sertifikalı tohum kullanım ve üretim desteklerinin artmasının önemli payı var. Türkiye’de üretilen buğday tohumlarının yüzde 100’ü yerli tohumlar. Ayçiçeği, mısır ve pamuk tohumculuğunda da özel sektör oldukça ileride. Pamuk ile artık övünüyoruz. Piyasadaki kırçıllı kavun olarak bilinen kavunun, yüzde 95’i Adana’daki bir yerli firmaya ait. Biberde de, Antalya’da bulunan bir firmamız Hollanda’da Türk Bayrağı’nı dalgalandırıyor. Aynı firmanın Antalya’da, 400 bin metre kare kapalı alanda modern bir serası var.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
İyi Tarım Uygulamaları Hakkında Yönetmelik

Tohumculukta 1 milyar doları aşan bir işlem hacmine ulaştıklarına dikkat çeken Aygun, “2007’de 50 milyon dolar civarında ihracat vardı. 2011 yılında ise bu rakam 109 milyon doları buldu. 5 yıl içinde yüzde 100’lük bir artış sağladık. Son 5 yıllık dönemde tohumluk ihracatının ithalatı karşılama oranı yüzde 37’den yüzde 64’e yükseldi.” dedi.

Rusya’ya 16 milyon 400 bin dolar, Ukrayna’ya 15 milyon 500 bin dolar, İtalya’ya ise 14 milyon 9 bin dolarlık tohum sattıklarını dile getiren İlhami Özcan Aygun, “Tohum üreticileri olarak 2023 hedefimiz var. 500 milyon dolarlık tohum ihracatı 1 milyon tonu aşan sertifikalı tohum ve 5 milyar dolarlık işlem hacmi. Şu an işlem hacmimiz 1,2 milyar dolar civarında. İhracatımız 2011’de 109 milyon dolara gelmiş. İthalata bakıldığında ise 178 milyon dolar olduğunu görüyoruz. Biz aradaki cari açığı kapatıyoruz.” şeklinde konuştu.

Tohumluk İhracatçıları Birliği’nin kurulması çalışmaları yürüttüklerini de dile getiren TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Aygun, bu birliğin ihracat açısından önemli yararlar getireceğini kaydetti./Cihan


8 Nisan 2012. 15:47
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

4 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
Arz
Arz
12 yıl önce

Dünyanın en büyük Pamuk Tohumu üreticisi , ürettiği konvansiyonel ve GDO’lu pamuk ve soya tohumları satan 11.en büyük tohum şirketi Turk Deltapine mi türk firması? Delta & Pine Land’a ait olmasın o firma sakın? Monsanto kaç firmasıyla bu oyuncuların içinde? Türk ismiyle mi yoksa? 23 mü? Bayer Cropscience’ e ne demeli? Başına “TÜRK” eklenince türk mü oluyor? TURKTED üyesi firmaları internet sitesinden kendiniz izleyin ve kendiniz karar verin lütfen. Gerisi Laf.. Syngenta,Hazera, Nunhems, Seminis..Monsanto tarafından satın alınan ve dünyanın %57 sine hükmeden bu firmanın satın almaları devam etti mi? Arayın bulursunuz. Tohum tekelleşiyor..TURKTEDin % 10 unu oluşturan Sayın Aygün bu… Read more »

Arz
Arz
12 yıl önce

500 milyon dolarlık tohum ihracını yapan şirketlerin sahiplerini de açıklayabilir mi acaba sayın Aygun? Şirketlerin başına “Türk” yazarak “yerli” şirket oluyorsa vah halimize.

orhan guven
orhan guven
12 yıl önce

Bu dünyanın en büyük yalanıdır. Çünkü Türkiye on yıl öncesine kadar kimseden bir kuruşluk tohum almıyordu. Şu an Türkiye yılda bir buçuk milyarlık tohum satın alıyor dünyadan, zaten üç milyar dolarlık tohum tüketimi var. İçerideki üreticiler ise yabancı. Tohumu gelip Türkiye’de üretiyor diye mi yerli oluyor? Toplumu aldatmaya gerek yok. Bu yerli otomobili ürettik demek gibi bir durum..Bunun üreticisi yabancı ve kazandığı parasını da kendi ülkesine götürüyor. Ayrıca tohum bir ticari meta değildir. Türkiye’de son on beş yirmi yıla kadar tohum ticari bir meta değildi. Yapılan hasattan elde edilenin bir kısmı tohum olarak ayrılıyordu. Şimdi bu kaldırıldı. Çiftçi hasadından tohum… Read more »

İslam
İslam
12 yıl önce

Gölbaşı Karaoğlan köyünde 3,5 yıl önce kurulan bir büyükbaş hayvan işletmesinden Maldiv adalarına et ithalatı yapılıyor. Büyük bir firmanın kurduğu 500 baş kapasiteli çiftlikten üretilen etler yine aynı şirketin Maldiv Adaları’nda bulunan oteline gönderiliyor. İşte İsrail’e tohum satışı da böyle bir şey. Tarım Bakanlığı resmi internet sitesinde de bu gururla sunuluyor yayına..Övündüğünüz şeye bakın..Zaten yabancı şirket zaten yabancı olan Maldiv’deki otellerine et ihtiyacını bizim ülkemiz topraklarında daha önce Türk çiftçisinin bankalara kaptırdığı arazilerde gerçekleştiriyor ve devletin resmi kurumları da bununla övünüyor gibi bir durum mu ortaya çıkmıyor mu acaba? Ne dersiniz? Ey Milletim; bunlar ne yaptığının farkında mı değil yoksa… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
4
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x