İstem dışı GDO….H.Yalçın KÖKSAL Uzman Veteriner Hekim


GDO-Marketing-Promocional

İSTEM DIŞI GDO

H.Yalçın KÖKSAL

Uzman Veteriner Hekim

Veteriner Hekimler Derneği

Genel Sekreteri

27.Mayıs 2014 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı GDO Yönetmeliğinde ani bir değişiklik yaparak, daha önce  GDO TÖLERANSI SIFIR iken bu töleransı % 0,9 ‘ a çıkarttı.

Sessiz sedasız yapılan bu  değişiklik kafa karışıklığı   ve bu değişiklikten takriben 10 gün önce bir Fransız Şirketinin ürettiği ÇOCUK MAMASINDA GDO TESPİT EDİLMİŞ olması acaba bu şirketin ürünlerini temize çıkartmak amacı mı taşıyor kuşkusunu yaratmıştır.Bu noktada iyimser bir bakış sergilemek isteği ile yaptığım araştırmalarda,iki yönetmelik ve daha önemlisi bu konuda çıkartılmış olan yasa ile aradan  geçen süreçte bilimsel araştırmalar ve deneyler yapılarak esasen sıfır tölerans uygulamasının yanlış olduğu, doğrusunun ise  % 0,9 olduğu mu tespit edildi de ben bu bilgiye ulaşamadım.

Şayet böyle bir çalışma var ve ben bundan haberdar değil isem lütfen cahilliğime veriniz…

İstem Dışı GDO bulaşımı ise yeni bir terminoloji olarak kamu oyuna anlatılmaya çalışılıyor.

Anımsarsanız geçtiğimiz yıl ithal edilen pirinçlerde yaşanan GDO skandalında  pirinçler GDO ‘lu değil pirinçlerin konulduğu çuvallar GDO bulaşıklı denilmek sureti ile yüreklerimize su serpilmek istenmiş ve özellikle sağlık konusunda son derece duyarlı kamu oyumuz tarafından da bu açıklama yeterli görülmüştü. Sonra ne oldu bilmem ki.

DİĞER HABERLER
Milli buğdaya 4 yeni çeşit ekleniyor

Bildiğim tek şey ,Milyar dolarlık GDO pazarını elinde tutan ABD merkezli iki  şirketin (Monsanto ve DuPont ) bu pazarda tekelleşerek yıllık milyarlarca dolar kar elde ettikleridir.

Bu noktada GDO ile ilgili yapılmakta olan çalışmalarda, halk sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli alt yapının olmadığı,

12954_199271564923_122890364923_4075323_7712854_nGreenpeace’in raporunda belirttiği gibi “Türkiye ‘de yasak olan ve dünyada ticareti yapılan tüm GDO ların kimlik bilgisine sahip ve onları test etmeye muktedir tek bir laboratuar bile yok “ tespiti son derece düşündürücü ve ürkütücüdür.

Bu yukarıda adı geçen tekel şirketlerin ürettiği MON 810 mısırı ile yapılan deneysel çalışmalarda denek farelerin ölmesi dünya çapında büyük yankılar uyandırır ve yasaklama kampanyaları yürütülürken, ülkemizde güncel zorlamalar nedeni ile yasaya aykırı yönetmelikler çıkartarak risk unsurunu artırmak nereye kadar doğrudur yorumunu siz değerli okurlarıma bırakıyorum.


4 Temmuz 2014. 13:10
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x