İthal etle yerlinin fiyatı eşitlendi


Euro ve dolarda yaşanan artış, ithal et fiyatlarını da artırdı…

Döviz kurlarında yaşanan artış, ithal eti de olumsuz etkiledi. Fonun yüzde 75’e çıkarılmasıyla zaten maliyeti artan ithal etlerin, 2.56 liraya ulaşan Euro’yla Avrupa’dan ithal edilmesi olanaksız hale geldi. Karkasta kilosu 15 liraya çıkan ithal et fiyatı, 16 lira olan yerliyle neredeyse kafa kafaya geldi. Emin Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan, sektörde yaşanan istikrarsızlığın sürdüğünü belirterek, ithalatın başladığı dönemde 10.5-11 lira olan ithal etin fiyatının 14.5-15 lira seviyesine geldiğini ifade etti. Avrupa’dan et getiren şirketlerin ithalatı yavaşlattıklarını dile getiren Arslan, “Kurdaki artış sürerse bu, durma noktasına gelebilir. İthal et olmazsa da dana karkas 25 liraya fırlar. Bu da tüketiciye ulaşacak etin 50 liraya çıkacağı anlamına gelir” dedi.

‘KURBAN KESİLMEYECEK’

Türkiye’de bu yıl kesilecek kurban sayısının azalacağını, Somali’ye bağışta bulunma fikrinin daha yaygın olduğunu kaydeden Arslan, kur artmazsa Kurban Bayramı’nda fiyatlarda çok fazla bir değişiklik beklemediklerini söyledi. Bu yıl bayramda yine Trakya’ya Avrupa’dan hayvan geleceğini anlatan Arslan, kurbana olan talebin azalmasının fiyatları düşürüp düşürmeyeceğine ilişkin sorumuza ise şu yanıtı verdi: “Talep azalsa bile arz her zaman ondan aşağıda kalıyor. Türkiye’de ette yaşanan sıkıntının nedeni de zaten bu. Turist sayısı sürekli artıyor ve talebi onlar da artırıyor. Yani kurbana olan talep eksikliği fiyatları aşağı çekmez.”

DİĞER HABERLER
BİM'den yeni perakende modeli

“BESİCİLER İŞLERİNDEN VAZGEÇTİ”

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği’nin (SETBİR) Eski Başkanı Ali Güler, ithalatta oluşacak açığın, fiyatları artıracağını söyledi. Bunun yine ithalattan kaynaklandığını belirten Güler, “İthalat nedeniyle insanlar besicilikten vazgeçti. Şimdi ithalat olmazsa arz çok eksik kalacak ve fiyatlar artacak. O zaman da devlet yine fonları indirecek. Bu da hali hazırda var olan besicileri de bitirecek. Bu bir kısır döngü. Plan yok, program yok. O yüzden de çözülmesi mümkün değil” dedi.

“ÜÇ HAFTADIR İÇ PİYASADAN ALIYORUZ, İTHALATI BIRAKTIK”

Kur nedeniyle 3 haftadır ithalat yapamadıklarını anlatan Emin Arslan, özellikle kaliteli olarak bilinen Fransa ve Hollanda’daki etlerin çok pahalıya geldiğini belirtti. Polonya’dan gelen etlerin miktarının bile çok azaldığını dile getirilen Arslan, şöyle devam etti: “Avrupa ülkeleri arasında Polonya, aşağı yukarı en düşük fiyattan et alabildiğimiz bir ülkeydi. Artık o da maliyeti kurtarmıyor. İthalat yapamayanlar yine iç piyasadan almaya başlayacak; bu da fiyatları yine artıracak.” Arjantin’den çok ucuza kaliteli etin getirilmesinin mümkün olduğunu da dile getiren Arslan, ancak Arjantin’in devlet kararı olarak kemikli et satmadığını, Et ve Balık Kurumu’nun da bu nedenle oradan yapılacak et ithalatına izin vermediğini söyledi.(HABERTURK)

DİĞER HABERLER
Tuzağın Adı: 'Ticari Promosyon'

İthal Kurbanlıklarda Aranacak Şartlar

Kasaplık ve besilik sığır cinsi hayvanların ithalatında kontrol belgesi alınabilmesi için aranacak şartlar…
Fiili ithalatı 5 Kasım 2011 tarihine kadar gerçekleştirilmek üzere, kurbanlık amacıyla Trakya bölgesine ithal edilen kasaplık canlı sığırlar, bölgede yer alan ithalatçının işletmesine, hayvan pazarlarına ve kurban toplama merkezlerine sevk edilecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kasaplık ve Besilik Sığır Cinsi Hayvanların İthalatında Kontrol Belgesi Alınabilmesi için Aranacak Şartlar Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Düzenlemeye göre, besilik sığırların ithalatı için kontrol belgesi başvurusu sırasında, besilik sığırların karantinaya alınacağı işletmelerin kapasitelerinin ve karantinaya uygunluğunun belirtildiği bir belge ile Turkvet veritabanından alınan işletme tescil belgesi ithalatçı tarafından Bakanlığa ibraz edilecek. Bu belgeler, mahallindeki Bakanlık il/ilçe müdürlüğü tarafından düzenlenerek onaylanmış olacak.

İthal edilecek kasaplık ve besilik sığırların ithalatına müsaade edilmiş ülkelerde doğmuş ve büyümüş olması gerekecek.

İthal besi sığırı bulunduran işletmelerin Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince teknik ve sağlık yönünden kontrolleri yapılarak kayıtları tutulacak.

Tebliğ esaslarına uymadığı tespit edilen ithalatçılar için ikinci bir kontrol belgesi düzenlenmeyecek.

FİİLİ İTHALAT ÖNCESİ KARANTİNA

Besilik sığır cinsi hayvanlara ait karantina şartlarında da değişiklik yapıldı.
Bu çerçevede, besi amacıyla ithal edilecek sığırlar fiili ithalat öncesi Türkiye’de ithalatçının belirleyeceği ve Bakanlık il/ilçe müdürlükleri tarafından onaylanmış karantina yerlerinde, 21 gün süreyle karantinada tutulacak ve karantina başlangıcında şap hastalığına karşı aşılanacak.

DİĞER HABERLER
Gıdada korkulan olmadı…

Besilik sığır ithalatçıları, ithal edecekleri hayvanların Bakanlık kontrolünde 21 gün süreyle karantina uygulanmadan başka işletmelere dağıtılmayacağına dair taahhütnameyi Bakanlığa ibraz edecek.

Karantina süresi sonunda besilik sığırların başka işletmelere dağıtımı yapılacaksa hayvanların dağıtımı, Bakanlık il müdürlüklerinin bilgisi ve denetimi altında, hayvanlar Turkvet veritabanına kaydedildikten sonra, yurt içi hayvan hareketleri ve hayvan sağlığına ilişkin mevzuat çerçevesinde yapılacak.

KURBANLIK İÇİN DÜZENLEME

Tebliğe eklenen geçici maddeyle de fiili ithalatı 5 Kasım 2011 tarihine kadar gerçekleştirilmek üzere, kurbanlık amacıyla Trakya bölgesine yurtdışından ithal edilen kasaplık canlı sığırlar, Trakya Bölgesinde yer alan yetiştiricinin/ithalatçının işletmesine, hayvan pazarlarına ve kurban toplama merkezlerine sevk edilecek.

 

 


22 Ağustos 2011. 10:33
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x