İthal Ette Vergi Oranı Yüzde 100’e Çıktı


İthal etle ilgili vergi oranlarındaki değişiklik yerli üreticileri sevindirecek.

 

Bu haber, yerli üreticiyi sevindirecek. Canlı hayvan ve et ithalatında vergi arttı.

 

Ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar ile 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı yüzde 30’dan yüzde 40’a çıkarıldı.

 

Kasaplık et ithalatında da gümrük vergisi oranı yüzde 70’ten yüzde 100’e yükseltildi.   Bakanlar Kurulu’nun İthalat Rejimi Kararına Ek Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.   Buna göre, ağırlığı 400 kilogramı geçen erkek danalar, 1 yaşında veya daha küçük kuzuların ithalatında gümrük vergisi oranı Avrupa Birliği, EFTA ülkeleri, Bosna Hersek ve diğer ülkeler için yüzde 40 olarak belirlendi.

 

4 KEZ ARTTI

Et ithalatının başlangıcında Nisan 2010’da yüzde 30 ile başlayan gümrük vergisi, devamında 19 Mart 2011’deki artışla yüzde 45, 13 Mayıs’ta ise yüzde 60’a çıkarıldı. Resmi Gazete’de geçen yıl temmuz ayında yayınlanan son ithalat rejimi düzenlemesi ile de yüzde 75’e çıkarılmıştı.

ET FİYALARI ARTACAK

Ulusal Kırmızı Et Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yücesan, ithal ette alınan verginin artırılmasının çeşitli kesimlere farklı etkilerinin olacağını söyledi. Buna göre yerli üretici süreçten olumlu etkilenecek. Ahmet Yücesan bu durumu “Yüzümüzü Anadolu’ya çevireceğiz. Üretici, malı para ettiği için, daha fazla üretmeye yönelecek.” sözleri ile ifade etti. İthalat yapan kesimin yüksek vergiler nedeni ile dış piyasaya yönelmek istemeyeceğini söyleyen Yücesan iç piyasanın daha cazip hale geleceğini söyledi.

DİĞER HABERLER
Yumurta üreticisinin hükümetten 3 talebi var

Artan vergilerin tüketiciyi de etkileyeceğini söyleyen Yücesan “İç piyasada tedarik edileceği kadar tedarik edilmeye çalışılacak. Ancak yetmediği taktirde ithalata yönelinecek. Bu durumda daha pahalı et  iç piyasaya girecek. Dolayısı ile tüketici de daha pahalı et yiyecek” dedi.

Yücesan, kurban bayramı nedeni ete olan talebin bir ay kadar artamayacağını da sözlerine ekledi.

30 LİRAYA ÇIKACAK

Etçi Et Yönetim Kurulu Başkanı Emin Arslan da, et ithalatında verginin artırılması ile birlikte iç tüketimde fiyatların artacağı beklentisi içinde. Arslan’ın hesaplamalarına göre ortalama 24 liraya satılan kıyma 30 liraya, kuşbaşı et ise 27 liradan 34 liraya çıkacak. Arslan yeni fiyatların 15 içinde oluşmasını beklediğini söyledi.

Türkiye’de et piyasasını oluşturan temel unsurun ithalatta vergi oranları olduğunu söyleyen Arslan şunları söyledi:

“Bu son karar, ellerinde 600 bin büyükbaş hayvanı bulunan 15-20 firmayı sevindirecektir. Ellerindeki ürün asgari yüzde 12 değerlendi. Firma olarak bizde de bin 200 büyükbaş hayvan var fakat biz fiyatların artmasını istemiyoruz. İnsanların alım gücünün giderek düştüğü bir ortamda fonların artması ile ete olan talep daha da azalacaktır. Et piyasasının yaşadığı istikrarsızlığın en açık göstergelerinden biri 22 aylık süreçte fonlarla (ithalatta alınan vergi) sürekli oynanmasıdır.”

DİĞER HABERLER
Yumurta fiyatında ‘market’ oyunu

FİYATLAR ARTACAK

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ithal ette vergi artışının piyasayı bozacağını, tüketici açısından fiyatları artıracağı görüşünde. ‘Türkiye hayvancılıkta tam bir kısırdöngü yaşıyor’ diyen Yalçındağ “Biz hayvancılık konusunda esaslı tedbirler alıp buna uygun planlama yapmadığımız sürece bu durum böyle devam eder. Ette iki yıl önceki alevli günlere geri döndük. Et fiyatları düşürsün diye ithalata izin verildi, daha sonra kademe kademe vergiler arttırıldı. Ancak gelinen aşamada piyasada düzelen bir şey yok. Bu durum kasaptaki fiyatı mutlaka etkiyecek. Kasaptaki etin kilosuna gelecek 1 liralık zam, canlı hayvan satışında yüzde yüz artış yönünde etkileyecektir. Türkiye’de et fiyatları zaten çok yüksek. Bu karar ile birlikte fiyatı daha da artacak. Böyle bir kararı neye dayanarak aldılar anlamak güç” şeklinde konuştu. Arslan, bu durumun tavuk eti fiyatını da artıracağını ifade etti.

BAKAN EKER: OLUMSUZ YANSIMAZ

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et  ithalatında gümrük vergisindeki artışın tüketiciye olumsuz yansımayacağını söyledi.

Türkiye’nin, serbest ticaret yapılan bir ülke olduğunu belirten Eker, “Bu  nedenle ‘Ben bütünüyle yasaklıyorum, almıyorum’ diyemezsiniz. Öyle bir imkanınız  yok. Bunun yanında, zaman zaman Türkiye’de bir takım spekülatif hareketler  olabiliyor. Bunlara karşı tedbir alınması gerekiyor. Üç yılık et fiyatlarını  izliyorum. 2010 tarihine göre kıymadaki düşüş, enflasyonsuz yüzde 10,26.  Enflasyonu da eklerseniz, düşüş, yüzde 20’nin üzerinde” diye konuştu. Bakan Eker, et ithalatında gümrük vergisindeki artışın tüketiciye olumsuz  yansımayacağını vurgulayarak, ‘Musluk elimizde” dedi.

DİĞER HABERLER
Bayramında kurbanlıkları muayene etmiyoruz.

YILLIK TÜKETİM 1 MİLYON TON

Türkiye’nin yıllık et tüketimi 1 milyon ton olarak hesaplanıyor. Söz konusu miktarın 850 bin tonluk kısmı iç piyasadan karşılanıyor.

Türkiye’de her yıl yaklaşık 2 milyon 300 bin küçükbaş, 700 bin de büyükbaş hayvanın kurbanlık olarak kesiliyor.

Türkiye’deki toplam büyükbaş hayvan sayısı 12 milyon, küçükbaş hayvan sayısı ise 30 milyon olarak hesaplanıyor.

 


30 Ekim 2012. 13:43
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
AYDOSLU
AYDOSLU
11 yıl önce

Besiciyi desteklemek için fonu artırmak iç piyasayı karıştırır bu yolla değilde yem fiyatlarını sübvanse etmek daha mantıklı idi.hayvancılığın tek maliyeti yem giderleri bu bizde uzun zamandır çok pahalı.birde süt para edicek bunun başka bir yolu yok gerekirse süt tozu ithalatı yasaklanabilirde bunun bir an evvel önleminin alınması lazım.süt para ederse köylü inek besler inekte doğurur dana olur bu iş bu kadar basit.büyük firmaların elindeki hayvan sayısının fazla oluşu sevindirici bir olay bunun neresi eleştiriliyor anlamış değilim.onlar bazı ülkelerden damızlık getirdi beslediler ve çok güzel sonuçlar alınıyor şu an hem etçi ırk oluştu hemde maliyeti bayağı aşağıya aldılar buda iç piyasa… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x