İthal Hayvanlarda ‘Mavi Dil’ Hastalığı Görüldü


Adapazarı’na yurt dışından gelen hayvanlarda mavi dil hastalığı tespit edildiği, şu aşamada doku ve organlarda inceleme yapıldığı öğrenildi.
    
Trakya Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Erdal İlgü, yaptığı yazılı açıklamada, Bulgaristan’daki şap hastalığı ile ilgili önlem olarak Trakya’da uygulanan 3 haftalık karantina süresinin bitmesiyle yurt dışından ithal hayvanların gelmeye devam edeceğini hatırlattı.

Yurt dışından gelen hayvanların daha o ülkede sağlık kontrollerinin yapıldığını ifade eden İlgü, açıklamasına şöyle devam etti:

“Fakat geçen hafta öğrendiğim kadarıyla Adapazarı’na yurt dışından gelen hayvanlarda Mavi Dil hastalığı tespit edilmiş. Şu anda doku ve organlarda inceleme yapılmakta olduğunu öğrenmekteyiz. Bunun ne kadar ciddi bir sorun olduğunu anlatmaya gerek yok sanırım. Ülkemizin üreticisini destekleyeceğiz, hayvancılığı geliştireceğiz derken çok ciddi bir belayı başımıza sarmaktayız. Bu gelen hayvanların belli bir süre karantinada beklemesi gerekiyor.

Ola ki muayenede semptomlar yoksa bile inkubasyon süresini karantinada da geçirsin ki hasta hayvanları ithal etmeyelim. Sonra laboratuvar testleri olması gerekiyor. Ama nasıl oluyor da bunları atlatıp bu hayvanlar ülkeye girebiliyor? İşte burada ciddi soru işaretleri var.”

Süt fiyatları

Erdal İlgü, şu anda 0,735 kuruş olan süt fiyatlarının 0,6550 kuruşa düştüğü yönündeki söylentilerin çıkmasının kendilerini korkuttuğunu bildirdi.

DİĞER HABERLER
Ebola aşısının etkili olmadığı belirlendi

Buna rağmen süt tozu ithalatının devam ettiğini ileri süren İlgü, şunları kaydetti:

“Büyük firmalar süt alımından çekilmektedirler. Süt tozu ithali devam eder, süt fiyatı 0,735 kuruşun altına düşerse 2007-2008-2009 yıllarındaki gibi damızlık hayvanlar kendilerini mezbahalarda bulacaklardır. (Bu dönemde toplam hayvan sayımız 11 milyondu. Bunun 4 milyonu damızlık dişi iken 2 milyonu kesilmiştir.) Hem damızlık hayvan sayımız düştü diye yurt dışından damızlık hayvan ithal ediyoruz hem de ondan para kazanacağımız ürünü olan sütün fiyatını düşürmeye çalışıyoruz.” (aa)

İthal Hayvanlarda Hastalık Endişesi
 

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, ithal hayvanlarda hastalık endişesini ortadan kaldırmak için hayvan ithal edilen ülkelerden istenen hastalık listesinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.

Uzakgider, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de hayvan
üreticisinin yeterince desteklenmediğini ileri sürdü.

 İthal hayvanlarda hastalık endişesini ortadan kaldırmak için hayvan ithal edilen ülkelerden istenen hastalık listesinin genişletilmesi gerektiğini ifade eden Uzakgider, hastalıklı hayvanların Türkiye’ye girişinin engellenmesi için ithal hayvanların karantina sürelerinin uzatılması gerektiğini söyledi.

Adapazarı’na yurt dışından gelen hayvanlarda mavi dil hastalığı tespit edildiği açıklamalarına değinen Uzakgider, ‘Bu hastalık sokucu sinekler yoluyla bulaşıyor. Hastalık sığırlara pek etki etmese de özellikle küçükbaş hayvanlarda ölümcül sonuçlar doğurur. Daha önce mavi dil hastalığı dolayısıyla birçok hayvanımız telef oldu. Bu hastalıkların ülkemizden uzak tutulmasının çıkar yolu yerli
hayvancılığın desteklenmesiyle mümkün’ dedi.

DİĞER HABERLER
Bulgaristan'daki Şap Hayvan Pazarlarını Kapattırdı

MAVİDİL HASTALIĞI

Mavidil, özellikle koyunlarda görülen sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani gevişenler de hastalığa yakalanır.

ETKEN

Hastalığın etkeni, Reoviridea familyasından Orbivirus cinsi bir virus olup dünyada 24 antigenic serotipi tespit edilmiştir. Ülkemizde iki tip tespit edilmiştir.


5 Şubat 2011. 14:02
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x