İzmir’de veteriner fakültesine ihtiyaç yok


izmirde-veteriner-fakultesine-ihtiyac-yok-6272

 

 

 

 

İzmir’in Tire ilçesine uzun zamandır kurulması düşünülen veteriner fakültesi ile ilgili İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, en son Muğla-Milas’ta açılacak olan fakültenin yanlış bir karar olduğuna değinerek, yalnız İzmir için değil artık Türkiye’ye bir tane daha veteriner fakültesinin açılmasını istemediklerini söyledi

 

 ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

 

İzmir Tire’ye açılması uzun zamandır beklenen veteriner fakültesinin doğru bir hareket olmadığını belirten İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, sadece İzmir ölçeğinde değil Tire ölçeğinde veteriner fakültesine ihtiyaç olmadığını belirtti. Türkiye’de çok fazla veteriner fakültesinin açıldığının altını çizen Özdemir, “Biz yıllardır hem Veteriner Hekim Odaları hem de Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi olarak bu duruma karşı olduğumuzu birçok kez açıkladık. Veteriner Fakültesi Dekanları oturup konuşuyorlar ve veteriner fakültesi dekanları ne yapılması gerektiği ile ilgili görüş bildiriyorlar. Dekanların yayınladığı bir açıklama var. Kesinlikle veteriner fakültesi açılmamalı diyorlar” diye konuştu.

 

“BU KADAR FAKÜLTEYİ KALDIRACAK DURUMDA DEĞİLİZ”

 

Bazı şeylerin o bölgenin isteğine göre de yapıldığını ama genellikle planlama yapılarak yapılması gereken bir durumun söz konusu olduğunu belirten Özdemir, “İzmir ölçeğine indiğimiz zaman 1986 yılına gidiyorum ben o zaman öğrenciydim. İzmir Veteriner Hekimler Odası İzmir’e veteriner fakültesi açılsın diye bir öneride bulundu. 9 Eylül ya da Ege Üniversitesi bünyesinde o zamanki rektörler, kurullar böyle bir şeyi uygun görmediler. Daha sonra Aydın’a açıldı. Aslında o yıllarda belki bu kadar veteriner fakültesi yokken Ege Bölgesi’nde bir veteriner fakültesi gerekliydi. Ankara, İstanbul, Bursa, Konya ve Elâzığ varken ek olarak İzmir’de de açılsın dendi ama kabul edilmedi. Gittiler yıllar sonra Aydın’a açtılar. Ege Bölgesi’nin Fakültesi olsun gibi düşündüler. Aydın’ın üstüne bir sürü veteriner fakültesi açıldı. Şu andaki sayı Milâs ile birlikte 27 oldu. Aydın-Milâs arası kaç km. Aydın’da var. Balıkesir’de var Burdur’da da var. Bu kadar veteriner fakültesini kaldıracak durumda değiliz” dedi.

DİĞER HABERLER
Yazar kasa fişlerine dikkat!

 

“İSTİHDAM SORUNUMUZ VAR”

 

Her yıl 1000 ya da 1200 öğrencinin bu fakültelerden mezun olduğuna değine Özdemir, “Bu veteriner fakültelerinden mezun olan arkadaşlarımızın istihdam sorunu var. Sadece hekimlikte değil birçok meslekte var ama bu arkadaşlar bu çocuklar ne olacak. Bizim eğitimimiz gerçekten pahalı ve vakaya dayalı bir eğitim. Uygulama yoksa hekimlikte böyle kalkıp da ders dinlemekle olmuyor. Mutlaka bir çiftlik çalışması lazım, pratik yapılması gerekiyor. Bunların hiçbiri olmuyorsa o zaman siz eksik yetişmiş oluyorsunuz. 5 yıllık bir eğitim de ciddi bir eğitim. Pahalı bir eğitim 20 bin Euro’ya mal oluyor. Bu eğitim devlet üniversitesinde de olsa aynıdır” şeklinde konuştu.

 

22 MİLYON EURO’YA MAL OLUYOR

 

Fakültelerin çoğunun imkânsızlıklar içinde yüzdüğünü belirten Özdemir, “Fakülte açmak yetmiyor. Bir fakültenin maliyeti yaklaşık olarak 22 milyon Euro’ya mal oluyor. Bu az bir PARA değil. Biz şöyle bir şey önerdik zamanında, dekanlığa da bunu önerdiler. Siz bu yatırımları mevcut veteriner fakültesine yapın. Bu imkânlar geliştikçe oradaki öğrenci daha güzel eğitim görecek. Bir bakıyorsunuz kadrosu olmayan veteriner fakültesi var. Asiste doktorayı bitirmiş arkadaşımız, Yrd. Doç. yapıyorsunuz ama profesör olmayan veteriner fakülteleri oldu. Şimdi oradaki eğitimden beklentiniz nedir? AB’ye girmek istiyoruz. AB müktesebatına baktığımız zaman veteriner hekimlik hizmeti bunu yüzde 25’ini oluşturuyor. Yüzde 25’i müktesebatın gıda güvenliğinden, hayvan sağlığından, çevre sağlığından ilgili bir meslek grubusunuz ama kalifiye eleman yetiştiremiyorsunuz” dedi.

DİĞER HABERLER
SATILIK Yumurta Tavuğu Komple Tesisi

 

AB’DE YILLARDIR DEĞİŞMEYEN FAKÜLTELER VAR

 

Özdemir, AB ülkelerindeki veteriner fakültelerine bakıldığında yıllardır değişmeyen fakülteler var olduğuna değinerek “Mesela Almanya’da 5 tane veteriner fakültesi var. Belçika’da 2 tane veteriner fakültesi var. Hollanda’da bir tane veteriner fakültesi var. İngiltere’de 6 tane, Yunanistan’da 2 tane veteriner fakültesi var. Bizde Milas ile birlikte 27 tane oldu ve bu ülkelerin mezunlarına bakıyoruz; Belçika’da iki Veteriner Fakültesi’nden yılda 250 öğrenci mezun oluyor. Hollanda’nın nüfusuna bakıyorsunuz 8 bin tane kedi köpek var ve Hollanda’da 140 tane öğrenci mezun oluyor. Biz illaki veteriner hekim fakültesi açalım demememiz lazım. Kesinlikle bundan sonra bence bir tane bile fakülte daha açılmamalıdır. Açılmış olanların bazılarının da kapatılması gerektiğini iddia ediyoruz. Bütün dekanlar da bunu söylemiştir” diye konuştu.

 

“FAKÜLTE AÇMANIN BÖLGE HAYVANCILIĞINA KATKISI YOK”

 

Özdemir, veteriner fakültesi açılmasının bölge hayvancılığına faydalı diye bir şeyden bahsedildiğini belirterek,  “Genelde veteriner fakültesi açarsak bu bölge hayvancılığın katkı konduğu ifade ediliyor. Araştırmalar şunu gösteriyor; fakülte açmanın bölge hayvancılığına hiçbir katkısının olmadığını göstermiştir. Ancak bölge hayvancılığına katkı koymak anlamında ne diyoruz. Tire veya Ödemiş sütün başkenti diyoruz. Ege Bölgesi veya K. Menderes havzası hayvancılığın iyi olduğu bir bölgedir. Siz bu hayvancılığı çok daha iyi hale getirmek istiyorsanız; enstitülerimiz var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerimiz var. Bu enstitülerimizde uzmanlarımız var siz bu enstitüleri işler hale getirin. İzmir’de Bornova Veteriner Kontrol Enstitümüz var ve bu enstitümüz akredite enstitüdür. Bu enstitümüz yurtdışı bağlantılı enstitüler ve hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında çok etkili yerler bence buralara yatırım yapılmalıdır. Enstitülerimizi arttıralım” dedi.

DİĞER HABERLER
Veteriner Akademisi Detaya Odaklı Eğitimlere Başladı

 

“BAKKAL DÜKKANI AÇAR GİBİ FAKÜLTE AÇILMAMALI”

 

Ülkenin birçok yerinde veteriner hekim istihdamının olmadığının altını çizen Özdemir, “Hatta bakanlık yetkilendirilmiş veteriner hekimlik kendi kadrolarına alamadığı için ihale yoluyla taşerondan veteriner hekimlik hizmeti satın alıyor. Bu çok yanlış bir uygulama bir yandan veteriner fakültesi açacaksınız bir yandan da tutup taşeron sistemiyle veteriner istihdamı yaratacaksınız. Bu çok yanlış bir uygulamadır. Siz bu veteriner fakültesini açtıkça puan ve kalite iyice düşmeye başladı. Bakanlığın iyi yaptığı şeyler de var elbette ki onlara da teşekkür ediyoruz. Ancak istihdam sorununu bakanlığın çözmesi gerekir. Siz bu kadar veteriner fakültesi açıyorsanız o zaman istihdamı da yaratmalısınız. Bakkal dükkanı açar gibi fakülte açmanın hiçbir mantığı yok. Bunu Avrupa birliği eğitim kurumları da söylemiş fakülte sayısının fazlalığını belirtmiş ve fakülte koşullarının iyileştirilmesi gerektiği vurgulanmış. AB’ye girince birçok fakültemiz de kapanacaktır. Çünkü bu kadar veteriner fakültesini kaldıracak konumda değiliz. Biz sadece Tire ölçeğinde söylemiyoruz. Bu kadar veteriner fakültesi fazladır şu anda açık olan bazı fakültelerin de kapatılması gerektiğini düşünüyoruz. Veteriner fakültelerinin eğitim kalitesinin arttırılması kesin şarttır. Dekanlar bildirgesinde bu konu belirtilmiştir. Yeni açılacak veteriner fakültesinin bundan sonrada kesinlikle eğitime vurulmuş bir darbe olarak kabul edeceğimizi de söyledik bu diğer odaların da fikridir. Var olanlar mutlaka iyileştirilmelidir. Eğitim kalitesi yükseltilmelidir ve istihdam yaratılmalıdır” diye konuştu.

 

kaynak:egede bugün

 

 

 

 


15 Mart 2015. 15:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x