‘Kabak’ tadı verdi


20161114_2_20123703_16007393_web

 

 

 

 

Yaklaşık 150 yıldır beğeniyle tüketilen Eskişehir bal kabağının üreticileri, bu yıl ülke genelindeki üretim artışı nedeniyle fiyatlar düşünce umduğunu bulamadı.

 

ESKİŞEHİR  – Yıllardır geleneksel yöntemlerle çekirdeğinden ekilerek yetiştirilen, lezzeti, kalitesi ve uzun süre dayanması dolayısıyla tercih edilen Eskişehir bal kabağının üreticileri, bu yıl fiyatta umduğunu bulamadı.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 6 bin 235 ton civarında üretilen, İstanbul, Bursa, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin birçok kentine gönderilen Eskişehir’in bal kabağı, geçen sene kilogramı 50 kuruşa satılırken, bu yıl 25 kuruşa alıcı bekliyor.

 

Eskişehir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte yıllardır bal kabağı ürettiğini söyledi.

 

Kafkasya’dan göçen atalarının yaklaşık 150 yıl önce yanlarında getirdikleri çekirdekleri ekerek bal kabağı ürettiklerini belirten Şen, “Eskişehir’deki bal kabakları iddia ediyorum Türkiye’de geniyle oynanmayan nadir ürünlerdendir. Çekirdek ile her yıl üretim devam eder.” dedi.

 

“Bazı üreticiler hayvanlarına yediriyor”

 

Şen, Eskişehir bal kabağının lezzeti, kaliteli ve dayanıklılığı sebebiyle tercih edildiğini anlatarak, “Bu yıl 6 bin 500 ton civarı üretim oldu. İstanbul, Bursa ve İzmir başta olmak üzere birçok kente bal kabağı satıyoruz. En dayanıklı ve kaliteli kabak Eskişehir’de üretiliyor. Eskişehir kabağı verim olarak düşük ama kalite ve dayanıklılık açısından yüksektir ama bu yıl üreticilerimiz umduğunu bulamadı. Bölgemizde üretilen kabağın yüzde 50’si elde kaldı. Önceki yıllarda kasım ayına kadar herkes kabağını satardı. Geçen yıl 50 kuruşa alıcı bulan ve tamamı satılan bal kabağı bu yıl 25 kuruşa satılmıyor. Üretici fiyat gözetmeksizin kabağını elden çıkaracak ama alıcı gelmiyor. Hayvanı olanlar ise kabağı hayvanlara yediriyor.” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Sokak Hayvanlarına Destek Programı

 

Geçen yıl kilosu 50 kuruşa çıkınca ülke genelinde bal kabağı üretiminin arttığını vurgulayan Şen, “Üretim fazla olunca bizim ürünümüze talep azaldı. Talep azlığı da fiyat düşüklüğüne yol açtı.” değerlendirmesini yaptı. (AA)


14 Kasım 2016. 12:26
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x