Kadın Çiftçilere Tıbbi Aromatik Bitkiler Eğitimi


DSC_0164

 

 
Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tıbbi Adaçayı
ve İzmir Kekiği Yetiştiriciliğinin Geliştirmesi projesi kapsamında, Tire ve Buca
ilçelerinden gelen 25 kadın çiftçi, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü Müdürlüğü’nde
eğitim aldı. Ege Bölgesinde tıbbı ve aromatik bitkilerin çeşit geliştirme çalışmalarını
yürüten Dr. Ünal Karık ‘ın verdiği eğitime, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube
Müdürü Ali Ateş’in yanında projede görev alan İl müdürlüğü personeli ile Tire ve Buca
İlçe müdürlüklerinde görev yapan ziraat mühendisleri katıldı.

 

 

Yapılan eğitim çalışması ile daha fazla çiftçinin konu hakkında bilgilendirilmesi
sağlanarak tohumların çimlenmesi, fideleme, toprağa ekimi, sulama, gübreleme ve
hasat konularında ayrıntılı bilgiler verildi ve çiftçilerin soruları yanıtlandı.

 

 

Eğitimde konuşan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Ali Ateş, Tıbbi
aromatik bitkiler konusunda bugüne kadar katıldığı eğitimlerin hiç birinde bu kadar
ayrıntılı, açık ve katılımcılıların sorularla katkıda bulunduğu bir eğitim görmediğini
söyleyerek, Dr. Ünal Karık’a ve konuya oldukça ilgili yaklaşan çiftçilerimize teşekkür
etti.

 

DSC_0168

 

 

Eğitimde Dr. Ünal Karık ‘Türkiye’nin tıbbi aromatik bitkiler florasının 3500-4000 tür ile çok
zengin olduğunu, bu türlerden 500 türün yaygın olarak kullanıldığını, 350 türün
ticaretinin yapıldığını ve 150 türün ise ihracatının yapıldığını vurgulayarak, tıbbi
aromatik bitkilerin ihracatı sırasında Türkiye’nin Dünya’da 5. sırada olduğunu, hatta
kekik, defne yaprağı, kimyon ve anason ürünlerinde lider ihracatçı ülke olduğunu’
söyledi. Karık, ‘tıbbi aromatik bitkilerin 100’ün üzerindeki türün ihracatının ham olarak
yapılmakta ve bu ham ürünler ihraç edilen ülkelerde gelişmiş ilaç sanayi tarafından
işlenerek standart ürün haline getirildikten sonra ülkemize geri satılmaktadır.
Ülkemizde üretilen bu ürünlerin ilaç sanayinde kullanılabilecek standart ürün haline
getirilmesi için ciddi bir yatırımla yapılması gereklidir. Türkiye’de tıbbı aromatik bitki
yetiştiriciliği ne yazık ki hala emekleme aşamasındadır. Bu sektörün büyüyüp
yürüyebilir hale getirilmesi, insanların ilgilerini algısını bu yöne çekmekle mümkün
olacaktır. Özellikle son iki yıldır yapılan çalışmalarla sektör bir ivme kazanmıştır. Tabii
bu konuda kadınların rolü çok önemlidir. Bu toplumun gelişmesi, kalkınması kadınların
devreye girmesi ile mümkün olacaktır.” dedi. Karık eğitimde, İzmir kekiği ve tıbbı
adaçayı yetiştiriciliğinin tohumdan hasada kadar izlenecek yollar ve hasatla birlikte
ürün kalitesinin arttırılmasına yönelik uygulamaları ayrıntılı olarak anlattı.

DİĞER HABERLER
‘Arabuluculuk’ artık ticari davalarda zorunlu

 

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü, Buca, Tire
Ve Seferihisar İlçe Müdürlüklerinin yürütücü olduğu projeye 2015 yılında başlanmıştır.
İzmir Kekiğinin ve Tıbbı Adaçayı’ nın kültürel üretimini yapmayı, doğal dengeyi
korumayı, üreticileri bilinçlendirmeyi, alternatif ürün yetiştirmeyi ve üreticilere ek gelir
sağlamayı hedefleyen proje de eğitim ve demonstrasyon çalışmaları planlanmıştır.
Proje kapsamında Tıbbı Adaçayı için toplam 2250 m alanda yetiştiriciliğe başlayacak
olan 2 çiftçiye 300gr tohum, İzmir Kekiği’nde ise 3000 m alanda yetiştiriciliğe
başlayacak olan 5 üreticiye toplam 200gr tohum dağıtımı yapılmıştır.


9 Ocak 2016. 15:20
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x