Kalecik Kalesi’nde bağ bozumu zamanı


Dünya listelerinde tescilli marka olan Kalecik Karası üzümünde yılın ilk olgunlaşmış meyveleri toplanmaya başlandı. Yöredeki 300 çiftçi, 10 bin dönüm alanda bir yıl boyunca gözü gibi bakıp, gece gündüz çalışarak ürettiği 2 bin ton mahsUlü Eylül ayın ın başında toplayıp çevre illere ve yurt dışına işlenmemiş yaş meyve, pekmez ve sirke haliyle ya da çekirdeğini öğütüp işledikten sonra satmaya hazırlanıyor.

Dünya listelerinde tescilli marka olan Kalecik Karası üzümünde yılın ilk olgunlaşmış meyveleri toplanmaya başlandı.

Yöredeki 300 çiftçi, 10 bin dönüm alanda bir yıl boyunca gözü gibi bakıp, gece gündüz çalışarak ürettiği 2 bin ton mahsUlü Eylül ayın ın başında toplayıp çevre illere ve yurt dışına işlenmemiş yaş meyve, pekmez ve sirke haliyle ya da çekirdeğini öğütüp işledikten sonra satmaya hazırlanıyor.

Kalecik ilçesinin Gökdere köyünde yaşayan üzüm üreticisi Davut Köse , ilçede yetiştirilen üzümlerin 1970 yılında “filoksera” hastalığına yakalandığını ve tümünün kuruyarak yok olduğunu anımsattı.
Köse, o yıllarda bahçelerde bahçıvanlık yapan dedesi ve Ankara Üniversitesi’nin işbirliğinde oluşturulan bir bağda, hastalıktan kurtarılan omcalarla (bağ kütüğü) yapılan çalışmalar sonucunda iğneyle kuyu kazar gibi asmaların yeniden çoğaltıldığını, zamanla da tüm ilçeye yayıld ığını anlattı.

Kalecik Karası’nın Türkiye’nin her yerinde yetişebileceğini ancak, Kalecik’te yetişen üzümlerin farklı bir aromaya sahip olduğunu dile getiren Köse, bu farklılığın Kızılırmak Nehri’nin geçtiği yerlerden beraberinde getirdiği demir ve mineral dolu toprağın yanı sıra bölgede bulunan manyezitten kaynaklandığını belirtti.

Köse, Kalecik Karası’nın diğer üzümlerden farklı olarak orta büyüklükte ve daha şekerli olduğuna işaret ederek, üzümden pekmez, kuru üzüm, sirke ve şarap gibi çeşitli yan mamuller üreterek piyasa sunduklarını, üzümün büy ük bir beğeniyle tüketildiğini ifade etti.

Bir fidanın meyve verecek olgunluğa 3 yılda geldiğine dikkati çeken Davut Köse, “Bağlarımızda 35-40 yıllık asmalar bulunuyor. Bu asmanın tanesinden bir sezonda 25 kilo üzüm alabiliyoruz. Boyları yılda 1 metre uzayan bu asmalar, Kızılırmak’a yakın yerlerde daha farklı bir lezzete sahip” dedi.

-7. ULUSLARARASI KALECİK KARASI KÜLTÜR VE TURİZM FESTİVALİ-

Kalecik Belediye Başkanı Nevzat Şahin de, 17-18 Eylülde düzenlenecek festivalin adını “Kalecik Karası Kültür ve Turizm Festivali” olarak değ iştirdiklerini, ilçenin sadece üzümüyle değil, tarihi ve kültürel zenginliğiyle de tanınmasını istediklerini söyledi.

Bölgenin turistik değerler de barındırdığına işaret eden Şahin, festivalde, Ankara Seğmenleri’nin ve THK yamaç paraşütü ekibinin gösteriler sunacağını, gün boyu çocuklar için animasyonlar sergileneceğini bildirdi.
Festivale geleceklere, kurulacak stantlarda “kasnak böreği, Kalecik çöreği” gibi yöresel ürünlerin tanıtılacağını belirten Ş ahin, yapılacak bir yarışmayla da “En iyi Kalecik Karası üzümünün” seçileceğini belirtti.


Yazan - 13 Eylül 2011. Kategori TARIM. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x