Kanatlı İhracatında Rusya Şoku Yaşanıyor


392873681Woapyk_fs

 

Başta ABD ve AB Ülkeleri olmak üzere Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sonucu büyük umutlar besleyen Türk Kanatlı Sektörü şimdi kara kara düşünmeye başladı.

 

Bugüne kadar çeşitli tavuk etleri ile ilgili Rusya ile bir bağlantı yapmak için çeşitli girişimlerde bulunan tavukçuluk sektörünün önüne bu ülkeden sadece mekanik tavuk ürünü için istek yapılması sektörde şok etkisi yaptı.

 

MEKANİK AYRILMIŞ ETİN TONU 500 ABD DOLARI

 

Bütün piliç etinin fiyatı tonu dünya piyasalarında 1.800 / 2.000. ABD doları alıcı bulurken,mekanik ayrılmış etin kilosu 500 ABD doları civarında  bulunuyor.

 

Fakat 500 dolar olan mekanik etin kilosu Rusya ile yapılan ihracat sonucu 800 ABD dolarına çıkarken,dünya piyasalarında tavuk etinin tonu 200-250 ABD doları aşağıya çekildi.

Türkiye’de kullanımı yasak olan mekanik ayrılmış et konusunda ise yine vergiler yüksek olmasına rağmen Türk beyaz et sanayicisi iyi bir pazar yakaladı. Temmuz ayında 550 ton ile başlayan ihracat, Ağustos’ta 2 bin 300 tona, Eylül’de ise 6 bin tona ulaştı. Ancak Rusya’nın halen Türk ürünlerine ortalama yüzde 80 civarında gümrük vergisi uygulaması, ihracat imkanlarını zorlaştırdı

 

MEKANİK AYRILMIŞ  ET MARKETTE SATILMAZ

 

Mekanik kıyma markette satılmaz. Onunla evde köfte yapamazsınız. Bu kıyma, çarşıda pazarda satılan ucuz sucuk, salamın içine katılır ya da ucuz kıyma yapımında kullanılır

 

Peki bu mekanik kıyma ne işe yarıyor?Mekanik kıymanın müşterisi, sucuk – salam – sosis imal eden bazı şarküteri firmaları ile bazı marketler. Hani çarşıda, pazarda, çoğu markette ucuz sucuk ya da salam satılıyor ya.. Mekanik kıyma işte onların içine katılıyor. Ya da ucuz kıyma yapımında kullanılıyor.

 

MEKANİK AYRILMIŞ ET

 

(MAE), büyük parça etlerin elle ayrılmasından sonra karkastan mekanik yollarla ayrılan ettir ve etin elde edildiği türe göre mekanik ayrılmış tavuk eti, mekanik ayrılmış balık eti veya mekanik ayrılmış dana eti şeklinde adlandırılır. Ekonomik olması ve iyi fonksiyonel özellikleri nedeniyle, sosis ve benzeri emülsiye ürünlere, köftelere ve hatta kuru çorba karışımlarına ingredient olarak katılmaktadır.

 

Elle ayrılan ete göre, kemik iliği ve ufalanmış kemik oranının yüksek olması nedeniyle MAE’ in bileşimi farklıdır. Yüksek kalsiyum, fluor ve demir içeriği, iyi düzeyde emülsiyon stabilitesi, emülsiyon kapasitesi ve su tutma kapasitesi dolayısıyla dikkat çekicidir. Ancak, lipid oksidasyonuna duyarlı olması ve yüksek bakteri yükü, MAE’in olumsuz özelliklerindendir. Hayvansal protein açığının kapatılmasında iyi bir kaynak olan MAE’in stabilitesini artırmak ve ürün kalitesini iyileştirmek yönünde araştırmalara gereksinim duyulmaktadır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yazan - 26 Ekim 2014. Kategori MANŞET, HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x