Kanatlı Sektörü Japonya Çıkarmasına Gidiyor


Whole-White-Loue-Chicken-10_3

 

SERDAR KONURALP

ÖZEL HABER

 

 

Tavukçuluk Sektörü, 2005 yılında yaşanan kuş gribinin ardından Türkiye’den kanatlı ürünleri alımını durduran 3 milyar dolarlık Japonya pazarının kapısını yeniden açtı.

 

 

Japon ithalat prosedürleri nedeniyle bu ülkeye kanatlı ürünleri ihracatı yapamayan Türkiye  bu olumsuzluğu gidermek için buyük çaba sarfeti.Japon teknik birimlerinin istekleri doğrultusunda çalışmalar yürüten Ekonomi ve Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı uzun süredir devam eden çalışmalarını bitirerek anlaşmayı hazır hale getirdi.

 

 

1 MARTTA JAPONYA’YA GİDİLİYOR

 

 

Japon yetkililerinin istekleri doğrultusunda başta ithalat karantinası dahil tüm istekleri görüşen ve hazırlıkları tamamlayan Ekonomi Bakanlığıve Tarım Bakanlığı ile Türk kanatlı sektörünün yetkilileri 1 Mart tarihinde Japonya’ya giderek yetkililerle anlaşmanın şartlarını görüşerek protokol hazırlayacaklar.Mart ayının 9’unda Türkiye’ya gelecek olan heyet Japon yetkililerin gelmesini bekleyecek.

 

 

17 MART TARİHİNDE JAPON HEYETİ TÜRKİYE’DE

 

 

17 Mart tarihinde ülkemize gelecek olan Japon yetkililer kanatlı ürünlerinin ithalatı ile ilgili anlaşmayı yapmak için entegre şirketlerin tesislerinde inceleme yaparak anlaşmayı imzalayacaklar.

 

1450047_10151962464001832_671226010_n

 

 

Japonya halkına kanatlı ürünlerimizi yedirmek için büyük çaba sarfeden Türk Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu’nun Mart ayında Japonya gezisi tavukçuluk sektörümüz için büyük bir  fırsat olarak değerlendiriliyor.Bu konuda bilgisine başvurduğumuz Türk Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu’nun sözcüsü Mustafa Yılmaz “Japon ticaret kanunlarının prosedürlerini yerine getirmek için Bakanlığımız büyük çaba sarfetti.Onların istekleri doğrultusunda süreç devam etti.Bu çalışmalarda son noktaya gelindi.1-9 mart tarihleri arasında   gerçekleştiriceğimiz Japonya gezisine Türk kanatlı sektörünün üst düzey yöneticileri veya patronlarını ve Besd-Bir yetkililerinin katılacağı bir gezi tertipledik.Bu gezi sırasında Japon yetkilileri ile her türlü görüşmeleri yapabileceğiz. Bu görüşmelerin ardından Japon heyeti 17-21 Mart tarihleri arasında ülkemize gelerek tesislerde inceleme yaparak gerekli protokol imzalanacak”dedi.

DİĞER HABERLER
Gümrük Birliği'nde her olasılık değerlendirilir

 

 

527281_347608431984729_144915675_n

 

Japonya pazarının sıradan bir pazar olmadığının altını çizen Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, “Japonlar tavuğun en iyi yerlerini istiyor. Dolayısıyla katma değeri de çok yüksek. Bu pazarın açılması sektörümüzü bir adım daha ileri götürecek. 2023 hedefini 2013’te gerçekleştiren sektörümüzün yeni hedef olan 5 milyar doları da zamanından önce aşacağına inanıyorum.” ifadesini kullandı.

 

 

“TARIM BAKANLIĞI 15 BİN NOKTADAN ÜRÜN ALARAK DENETİM YAPTI”

 

 

2013 yılında Kanatlı etlerinde 7 yeni ülke, yumurtada ise 8 yeni ülke pazarı açan Kanatlı Ürünleri sektörü Dünya’da Global Fiyat düşüşlerine rağmen 2012 yılında Ortalama Birim Satış Fiyatını 1,58 USD/Ton’dan 1,63 USD ye yükselterek yüzde 3 oranında Katma Değer artışı sağladı. Tavuk etiyle ilgili şehir efsaneleri konusuna da değinen Aydemir şunları kaydetti:

“Sektörümüz Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı veteriner ve laboratuvarlar tarafından sürekli denetlenmektedir. Her yumurtanın, her pilicin üretildiği çiftlikten sofraya ulaşan bu denetim, sektörün en önemli kıymetlerinden birini oluşturuyor. Tarım Bakanlığı 15 bin noktadan ürün alarak denetim yaptı. Hiçbir şekilde sağlığa aykırı bir şey bulunmayan tek sektör kanatlı ürünleri oldu. Çok net ifade ediyorum ki bugün Türk halkı, dünyanın en taze ve en sağlıklı tavuğu ve yumurtasını yiyor. Bu konuda bilinçli olarak halkın kafasını karıştırmaya çalışıyorlar. Tavuk yapısı itibarıyla GDO’yu asla kabul etmeyen bir hayvan. Siz tavuğa hormon verseniz bile onun sindirim sistemi verilen hormonu etkisiz hale getiriyor. Çocuklarımızın sağlıklı gelişmesine dedikodularla engel oluyorlar.”

 

DİĞER HABERLER
Zirai donu önleyici solüsyon

 

 

2013 yılında kanatlı etlerinde 7, yumurtada ise 8 yeni ülke pazarı açan kanatlı ürünleri sektörü, globalde yaşanan fiyat düşüşlerine rağmen 2012 yılında ortalama birim satış fiyatını 1,58 USD/Ton’dan 1,63 USD/Ton’a yükselterek %3 oranında katma değer artışı sağladı.


26 Şubat 2014. 16:51
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x