Kart Komisyonlarından Yemekçiler Dertli


Türkiye’deki 35 bin lokantada geçerli olan ve 1 milyon kişinin yemek yediği kartlardaki komisyon oranları lokanta işletmecilerini isyanın eşiğine getirdi.

Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkan Vekili Abdullah Korun, yemek kuponu komisyon oranlarının yüksek seviyede olduğunu ve bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ifade etti. Yemek kartı şirketlerinin aldığı yüzde 7-10 düzeyindeki komisyonun çok yüksek olduğunu vurgulayan Korun, komisyon oranlarının yüzde 3-4’lere çekilmeli gerektiğini savundu.

Türkiye’nin önde gelen lokanta ve restoran işletmecileri başta olmak üzere sektör temsilcilerinin yemek kupanlarındaki komisyon oranlarını aşırı bulduğunu ifade eden Korun, bu sorunun acil çözüme kavuşması gerektiğini ifade etti.

Multinet, Sodexho, Accor, Setcard ve Winwin şirketlerinin yaklaşık 1 milyon kişinin kullandığı yemek kartlarından en az yüzde 7 komisyon aldığını söyleyen Tüm Restoranlar, Lokantalar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkan Vekili Abdullah Korun, bu oranın AB bölgesi başta olmak üzere bir çok ülkede yüzde 3-4 arasında olduğunu vurguladı.

Aynı zamanda İstanbul Ticaret Odası (İTO) bünyesindeki Lokantalar ve Kafeler Meslek Komitesi Başkanı da olan Abdullah Korun, yemek kartıyla ilgili kanuni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Enflasyonun yüzde 70-80 olduğu günlerde yüzde 7-8 komisyon oranını normal karşıladıklarını vurgulayan Korun, “Ancak enflasyonun yüzde 5-6 olduğu banka komisyon oranlarının yüzde 1’lerin altına indiği günümüzde yüzde 7 ile 10 arası komisyon ile ne olduğu belli olmayan kesintiler, ödeme tarihlerindeki keyfilik sektörü büyük sıkıntılara sokuyor.” dedi.

ACİL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR

Yüksek orandaki yemek çeki komisyonlarının yıllardır restoran kafe ve lokantacıların kâr marjını ciddi oranda etkilediğine vurgu yapan Korun, şunları dile getirdi:

“Maliye Bakanlığı’nın 382 no’lu tebliği yemek çeklerinin ve yemek kartlarının ne şekilde kullanılacağını ve düzenleneceğini belirtiyor. Hüküm altına alıyor. Ancak uygulamalardaki sıkıntılar sürüyor. Tebliğe göre, yemek çeklerinin ve yemek kartlarının kullanım yeri sadece yemek hizmeti veren anlaşmalı lokanta ve restoranlar olmalı. Bu konuyu düzenleyen daha geniş kapsamlı bir tebliği ihtiyacımız var. Yemek çekleri ile ilgili kanunun bir an önce çıkması gerekir.”

Korun, İTO 18 komite temsilcileri olarak bu konunun takipçisi olacaklarını ve olumlu anlamda sonuçlanana kadar sektör adına bu işin peşini bırakmayacaklarını sözlerine ekledi.

 


Yazan - 15 Aralık 2011. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
1 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
DOĞRUDAN YANA
DOĞRUDAN YANA
9 yıl önce

Bu konu pos çihazlarıyla rahatlıkla çözülür işyerine pos çihazı bağlayıp üyelik sözleşmesi yapılarak konu rahatlıkla çözülür.komisyon oranları tabiiki yüksek bu kadar oran tefecilerde yok.yemek çeki yerine yemek kartı verilip vatandaşın istediği üye işyerinden alışveriş olanağı sağlanabilir.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
1
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x