Bursa’da Kirmasti Deresi Çiftçiyi Yaktı


Bursa’da tarıma hayat veren dereye bor karışırken, mahsulü yanan bölge çiftçisi aldığı kredileri nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor.

 

Mustafakemalpaşa’dan geçen Kirmasti deresinden mahsullerini sulayan çiftçiler, ürünlerinin yanmasıyla büyük hayal kırıklığı yaşadı. Bölgede ekilen kırmızı biberlerin büyük kısmı yanınca çiftçiden gelen şikayetler üzerine Ziraat Odası ve Bursa Valiliği harekete geçti. Alınan toprak ve su numunelerini inceleyen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne bağlı toprak analiz laboratuarı mühendisleri suda 10.4 oranında bor maddesine rastladı.

 

20.09.2012 tarihli raporda, 10.4 oranında “bor” maddesine rastlandığı bildirildi. Raporda, “Az sodyumlu ve T2 orta tuzlu sudur. Tuzluluğa hassas bitkiler hariç bütün bitkilerin sulanmasında kullanılabilir. Ancak bitkilerin bora dayanıklılık derecesine göre sulama suyuna uygun değildir” denildi.

 

Ovaazatlı, Yeşilova ve Tepecik beldeleri ile Ormankadı, Yamanlı ve Kumkadı köylerinden onlarca çiftçi, Kirmasti deresinden sulama yaptıklarını ve mahsullerinin yandığını, artezyen yöntemiyle sulama yapan diğer çiftçilerin ürününde herhangi bir sıkıntı olmadığını dile getirdi. Çiftçiler, birçok ilde tabii afetlerden zarara uğrayan çiftçilere yönelik yapılan borç ertelemesinden faydalanmak istediklerini belirtti.

 

Demokrat Parti İlçe Başkanı İsa Söğüt ve CHP İlçe Başkan Yardımcısı Polat Tiryakioğlu Ormankadı köyünde incelemelerde bulundu. Ormankadı köyünde yan yana bulunan ve farklı yöntemlerle sulanan tarlalardaki ürünlerin arasında büyük bir fark olduğunu belirten Tiryakioğlu, çiftçinin sahipsiz kaldığını, zarar gören müstahsilin borçlarının ötelenmesi gerektiğini söyledi.

DİĞER HABERLER
2030 yılına kadar açlığa son hedefine ulaşabilmek zor

 

Söğüt ise, “Bor maddesi, çevredeki mermer ocaklarında kesilen mermerlerin tozlarından kaynaklanıyor olabilir. En kısa zamanda konuyla ilgili bir araştırma başlatılsın” dedi.   Çiftçilerden Recep Kunduz ve Salih Kalınbacak, artezyen kullanan çiftçilerin ürünlerinde sıkıntı olmadığını, ancak Mustafakemalpaşa deresinden kanal sulaması yapan belde ve köylerin büyük kısmında ürünlerin yandığını belirtti. Çiftçiler, “Hükümetin 81 ilde uygulanması için kabul ettiği doğal afetlerde borç ertelemesi kanunu kapsamına bizi de dahil etsinler” dedi. (OLAY)


12 Ekim 2012. 13:19
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x