Kırmızı Et İthalcileri Analiz Sürelerini Abarttılar mı?


İthal Etçiler Analiz Sürelerini Abarttılar mı?

Analiz sürelerinin uzunluğu nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyleyerek bu işlemin yapılmadan ithal etlerin yurda sokulmasını dile getiren kırmızı et ithalatçılarının bu istekleri Tarım Bakanrlığı ilgilileri tarafından Kabul edilerek işleme konulduğu bilinmektedir.

 Bu sürenin dünya ülkelerinde ne kadar olduğu ile ilgili bir açıklama gönderen Dr.Can Demir konuya açıklık getirdi.

 Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği adına bir açıklama yapan Genel Sekreter Dr.Can Demir “Analiz sürelerinin uzunluğu bahane edilerek halk sağlığı gözardı edilmemelidir.”diyerek dünya ülkelerindeki analiz sürelerini değerlendirdi.

Kalibrasyon ve Deney Laboratuvarları Derneği adına bir açıklama yapan Genel Sekreter Dr.Can Demir’in basın merkezlerine gönderdiği açıklama şöyle;

“Haber Merkezi Müdürlüğüne,

İthal edilen karkas kırmızı etlerin Türk Gıda Kodeksine uygunluğunun özellikle mikrobiyolojik analizleri 4 günden fazla sürdüğü gerekçesiyle kontrol analizleri yapılmadan yurt içine girişinin serbest bırakıldığı bazıyazılı ve görsel medyada yer aldığı gözlemlenmiştir.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki İl Kontrol Laboratuarlarını bazılarında olduğu gibi TURKLAB üyesi Özel Gıda Kontrol Laboratuarlarınındaçoğunluğunda mevcut olan uluslar arası geçerli onaylı metotla hızlı testyöntemleri ile (PCR, MATRIX, BAX System, VIDAS vb. teknolojilerle) kırmızı ette aranan mikrobiyolojik analizlerin en fazla 2 gün süre ile tamamlanabildiği bilinmektedir.

Ayrıca Ek-A’ da bilgi notunu sunduğumuz PCR tabanlı USA Amerika ordusunda da kullanılan direk numune üzerinden sahada 30 dakika ile 1 saat içinde sonuç verebilen R.A.P.I.D. LT sisteminin de bu tür ürünlerin özellikle patojen analizlerinde de kullanılmaktadır. Analiz sürelerinin uzunluğu bahane edilerek halk sağlığı gözardı edilmemelidir. Türkiye’deki gıda laboratuvarlarımızın alt yapısı kırmızı et analizlerini hızla sonuçlandırmaya müsaittir.

DİĞER HABERLER
Lüfer katliamının sorumlusu kabzımallar mı?

Kamuoyunu bilgisine sunulur. Saygılarımla.”

TÜRKLAB YÖNETİM KURULU ADINA

Dr. Can DEMİR (www.candemir.name.tr)

Genel Sekreter

TURKLAB

 www.turklab.org

 “kırmızı et ithali ile mikroplara

 geçiş hakkı verilemez”

Kırmızı et ithalinde kontrolsüz girişler nedeni ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası, Tüketiciler Birliği ve Türklab Kalibrasyon ve Deney Laboratuarları Derneği şu açıklamayı yapmışlardır:

Kırmızı et fiyatlarında 2009 yılı sonu itibariyle başlayan hızlı yükseliş nedeni ile Tarım Bakanlığı canlı hayvan ve karkas et ithalinin yolunu açmış; düşük fiyatla tüketim sağlanabilmesi için gümrük vergilerini düşürerek piyasanın rahatlamasını amaçlamıştır.

Ülkemizde yıllık et tüketimi 400 bin ton olup, bugüne kadar ithal edilen canlı ve karkas et etin 75 bin ton olmasına karşılık fiyatlarda her hangi bir düzelme gerçekleşmemiştir.

Karkas et ithalindeki şüpheler nedeni ile sektör temsilcileri ve tarafların karşı olmasına ve uyarılarda bulunulmasına rağmen çok sayıda kaynaktan elde edilen bir et ithalatı süreci yaşanmaktadır.

Karkas etlerin gümrükten girişinde kontrollerin yetersiz olacağı endişemizde haklı olduğumuz yaşanan süreçle birlikte pekişerek devam etmektedir. Riski daha az olan gıdalarda ithalat kontrol analizleri uygulanmasına rağmen, hastalık riski daha yüksek gıda olan etlerin ülkeye girişinde halk sağlığı için zorunlu incelemeleri tam olarak yapılmaksızın analiz yaptırma güçlüğü bahane edilerek, gümrükte bekletilmeme vb. gerekçelerle sadece gözle muayene edilip adeta  “gel-geç” politikası uygulanmakta ve kırmızı etle birlikte muhtemelen içinde birçok mikrop, bakteri ve virüsün geçişine izin verildiği değerlendirilmektedir. Et tüketiminden beklenen fayda kontrolsüz girişlerle birlikte tüketicilerin gıda zehirlenmelerine, salgın hastalıklara veya kalıcı hastalıklarla karşı karşıya gelmesi söz konusu olabilmektedir.

DİĞER HABERLER
"Çin Tuzu" Yiyeceklerde Kullanılamayacak

Et fiyatlarında spekülatif artış akabinde yaşanan hastalık kaynağı etlerin tam anlamıyla kontrol ve muayeneleri yapılmadan  ithali ve tüketiciye reva görülmesi fiyat spekülasyonlarını gölgede bırakmış; tüketicinin Tarım Bakanlığı’ndan beklentilerinin son bulmasına neden olmuştur. Tarım Bakanlığı tüketicinin ihtiyaç duyduğu kaliteli ve ucuz eti sağlama görevini bırakarak et ticareti yapan firmaların önünü açmak görevini üstlenmiş görüntüsündedir.

İthal edilen karkas kırmızı etlerin Türk Gıda Kodeksine uygunluğunun özellikle mikrobiyolojik analizleri 4 günden fazla sürdüğü gerekçesiyle kontrol analizleri yapılmadan yurt içine girişinin serbest bırakıldığı bazı yazılı ve görsel medyada yer aldığı gözlemlenmiş ve bunun üzerine yaptığımız araştırma sonucunda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü’nün 11-10-2010 tarih ve 38511 sayılı müsteşar yardımcısı imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen     “ sığır et ithalatı “ konulu  genelgenin 2.2. maddesinde belirtildiği üzere organoleptik ( göz, koku vb. duyu organları ile yapılan ) muayene ile ithal etlerin yurt içine giriş yapılacağı, 3. maddesinde ise ithalatı gerçekleştirdikten sonra piyasa denetiminin yani tüketici tüketirken veya tükettikten sonra sıkça yapılması bildirilmektedir.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesindeki İl Kontrol Laboratuarlarının
bazılarında olduğu gibi TURKLAB üyesi Özel Gıda Kontrol Laboratuarlarınında
çoğunluğunda mevcut olan uluslar arası geçerli onaylı metotla hızlı test
yöntemleri ile (PCR, MATRIX, BAX System, VIDAS vb. teknolojilerle) kırmızı
ette aranan mikrobiyolojik analizlerin en fazla 2 gün süre ile tamamlanabildiği bilinmektedir. Ayrıca PCR tabanlı USA Amerika ordusunda da kullanılan direk numune üzerinden sahada 30 dakika ile 1 saat içinde sonuç verebilen R.A.P.I.D. LT sisteminin de bu tür ürünlerin özellikle patojen analizlerinde de kullanılmaktadır.

DİĞER HABERLER
Antep baklavası resmen AB'li

Gerçek dışı iddialarla analiz sürelerinin uzunluğu bahane edilerek halk sağlığı göz ardı edilmemelidir. Türkiye’deki gıda laboratuvarlarımızın alt yapısı kırmızı et analizlerini hızla sonuçlandırmaya müsaittir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

 Dr. Can DEMİR

  Veteriner Hekim

Genel Sekreter

Türklab Kalibrasyon ve Deney Laboratuarları Derneği

 Nazım KAYA

Tüketiciler Birliği

 Bilgin ŞAHİN

İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası

 

 


21 Ekim 2010. 08:38
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x