Kıtlık Stresi ……Vet. Hek. Özgür SEPİN


KITLIK STRESİ

 

Vet. Hek. Özgür SEPİN

 

 Literatürümüze yeni bir hastalık daha girdi hayırlı uğurlu olsun. Yalnız hastalık kanatlılarda değil tavukçularda kendini gösteriyor. Semptomları arasında aşırı panik , nakit sıkıntısı , umutsuzluk ,bulunuyor  Soya fiyatlarının aşırı artışına bağlı depresyonla seyreden hastalık şu anda Türkiye’de ve Dünyada inanılmaz bir salgın halinde .

 

Hazırlayıcı faktörlerin başında Haziran ve temmuz aylarında başta ABD olmak üzere Asya ve Avrupa’da yaşanan aşırı sıcaklık ve kuraklık nedeniyle hububat, yem bitkileri ve yağlı tohumlu bitkiler üretiminin henüz hasat tamamlanmamış olmasına rağmen azalacağının ortaya çıkması fiyatlarda astronomik artışların meydana gelmesi yer alıyor.

 

18 Temmuz 2012 tarihi itibarıyla Toprak Mahsulleri Ofisi’nden alınan dünya fiyatlarına göre, ton başına buğday 365, soya 644, mısır 344, pirinç 574, arpa 298 dolar oldu. Bu ürünlerde geçen yıla göre, yüzde 6,3 ile yüzde 17,7 arasında fiyat artışları meydana geldi. Bu tarihte Türkiye’deki ürün fiyatları buğdayda 363, soyada 644, mısırda 319, pirinçte 1038, arpada 325 dolar oldu. Türkiye’de geçen yıla göre fiyatlar pirinçte yüzde 9,2, mısırda yüzde 20,7 düştü, buğdayda yüzde 5,2, arpada yüzde 23,3 arttı.

 

Şu anda kaliteli bir yemin tonunun 800-850 TL civarında olması , herkesi kara kara düşündürüyor haliyle mevsim itibariyle de yumurta fiyatlarının tabanda olması da hastalığı tetikliyor haliyle.

 

Uzmanlar durumun vahametini şöyle açıklıyor : Dünyada gıda fiyatlarında ani artışlar görülmesi riskinin önümüzdeki yıllarda daha da artacağı öngörülüyor. Talebin artmasıyla gıda fiyatlarında değişmeler yaşanacak, fakat asıl önemli sorun, gıda stoklarının geçmiş yıllardaki gibi artmamasından kaynaklanacak. Fiyatların yüksek seyredecek olmasına rağmen, geçtiğimiz 20 yılda yıllık ortalama yüzde 2 oranında gerçekleşen tarımsal üretim artışının, önümüzdeki 10 yıl içinde yavaşlaması ve yıllık ortalama yüzde 1,7’ye gerilemesi bekleniyor. Buna karşılık, 2050 yılına kadar tarımsal üretimin yüzde 60 oranında artması gerekiyor.”

 

Bu demek oluyor ki Tarım ülkesi Olan ülkemizin Saygıdeğer bakanlığının acil olarak önlem paketleri oluşturması , ciddi bir tarım politikası oluşturması gerekiyor. Ayrıca sulu tarıma yönelik yatırımlara hız verilmesi, gübre ve bitki koruma ürünlerinin etkin kullanımı, tarımsal araştırma ve yeniliklere daha fazla yatırım yapılması gerekmekte bunları söylerken bende biraz rüya gördüğümün farkındayım ama umarım bu rüya hepimizin kabusu haline dönüşmez.Hastalık Kronik hale dönüşürse  hastaların bir kısmını kaybedebiliriz. Allah’tan Umut kesilmez !

 

 

Saygılar , acil sabırlar .

 

 

DİĞER HABERLER
Cilvegözü'nden geçiş yok

25 Temmuz 2012. 12:40
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x