Kivi’de Hasat Uyarısı!


 

 

Giresun ilimizde 2124 dekar alanda Kivi üretimi yapılmaktadır. 2016 Yılı ürün rekoltesi 1938 ton civarında olabileceği tahmin edilmektedir. Kivi meyvesi İlimizde her yıl Kasım ayı başı ile ortası arasında hasat edilmektedir.

 

Kivi meyvesinin zamanında hasat edilmesi çok önemlidir. Hasat zamanının belirlenmesinin en garantili metodu meyvedeki Suda Çözünen Kuru Madde (SÇKM) miktarıdır. Son haftalara girildiğinde SÇKM miktarına sık sık bakılarak (en az haftada 3 defa) hasat zamanı belirlenmelidir. SÇKM ‘ye gerek İl Müdürlüğümüz ve gerekse İlçe Müdürlüklerimizdeki Teknik Elamanlarca bakılmaktadır. SÇKM değeri refraktometrede 6,5-7 aralığında görüldüğünde hasat zamanı gelmiş demektir ve meyve hasat edilmelidir.

 

 

Hasatta Kivi meyvesinin sap kısmı meyve dibinden koparılmalı, meyve sapı ağaçta bırakılmalıdır. Aksi halde kasalarda meyvenin zedelenmesine sebep olabilir. Hasat mümkünse sabahın erken saatlerinde, yağmursuz ve serin bir zamanda yapılmalıdır.

 

Erken hasat, meyve tat ve aromasının tam oluşmasına engel olan bir durumdur ki bu meyvenin kalitesini olumsuz etkiler, tüketici beğenisini düşürür. Geç hasatta meyvenin manav ömrünü kısaltır, istenmeyen bir durumdur.

 

Hasat sonrası meyveler açıkta ve güneşe maruz kalacak alanlarda bekletilmemeli, hemen pazara sunulmalı veya bekletilecekse soğuk hava deposunda saklanmalıdır.

 

DİĞER HABERLER
Balık alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Giresun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü


17 Ekim 2016. 20:52
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x