KIZARTMALIK YAĞ TEKRAR KULLANILABİLİR Mİ?


Uzmanlar yıllarca kızartmalık yağların nasıl kullanılabileceğini anlattı.

Mesela patates kızarttınız. İkinci kez aynı yağla patates kızartılmanın sağlık açısından zararlı olduğu söylendi.

Üç yıldır ülkemizde yaşayan Malezyalı iş kadını Haznita Husin bunun şimdi tam tersini söylüyor. Kendisi ne doktor ne de uzman. Malezya Devleti Palm Yağı Üreticileri Ofisi Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü. 32 yaşında,kariyerinin zirvesinde genç bir yönetici. Elbette işin içinde ticaret olunca böyle söylemesi normal diye düşünebilirsiniz ama Alman gıda mühendisi Kurt G. Berger’in yaptığı araştırmanın sonucuna göre palmiye ağacının tohumlarından çıkarılan palm yağı, kızartmalarda defalarca rahatlıkla kullanılabiliyor. Araştırmanın sonucu 2007’de yayınlanan, “The Use of Palm Oil in Frying” adıyla İngilizce olarak yayınlanmış. Malezya devleti,bunu fuarlarda yaptıkları denemelerle de direkt tüketiciye göstermeye çalışıyorlar. Mesela her fuarda bir stant açıyorlar. Palmiye yağı ve diğer farklı iki yağla aynı anda patates kızartıyorlar, sonra da ziyaretçilere tattırıyorlar.

Malezya’da okuyan ve bizzat bu patatesi yiyen Ahmet Demirci’nin dediğine göre palm yağı ile kızartılan patates daha bir kıtır kıtır. Yani hem çok fazla yağ emmiyor hem de her seferinde kıtır olabiliyor. Yağın renk ve kokusunda da kızarttıkça koyulaşma ve acılaşma olmuyor. Amerika’da bazı fast-food zincirleri patates kızartmalarında bu yağı tercih ediyor.

DİĞER HABERLER
KIŞLADA DOMUZ ETİNE TEPKİLER YAĞIYOR

Tabii bu onların deneyimleri ve iddiaları. Ülkemizde palm yağına dair ilk araştırmayı İnönü Üniversitesi’nden Doç. Dr. Gökhan Durmaz geçen yıl yapmış. Durmaz verdiği bilgilere göre palm yağının antioksidan değeri, çok yüksek. Havuçtan bile fazla. Zaten rafine edilmeden önceki rengi, havucun rengiyle aynı. Başka bir araştırma henüz yok.

Palm yağının dünyada en büyük üreticisi Endonezya ama ancak kendi ülkesinin ihtiyacını karşılayabiliyor.Malezya ise her yıl dünyanın pek çok ülkesine 1,5 milyar Euro civarında palm yağı ihraç ediyor. Üreticileri palm yağını sağlıklı olduğu konusunda oldukça iddialı. Bu nedenle Ortadoğu ülkelerinde de yaygınlaştırmak için yakında ihracata başlayacak. Bu yağ ülkemizde şimdilik satılmıyor. Ama bazı markalar, margarin, bisküvü, çikolata, dondurma vs. üretminde palm yağını kullanıyor. Ayrıca deterjan ve şampuan ile sabun gibi kişisel bakım ürünlerinin hammaddesi olarak ülkemizde kullanılıyor.

Malezya Palm Yağı Üreticileri Ofisi, 2009’dan beri fuarlarda Türk işadamlarına yağın tanıtımını yapıyor. Türk ev hanımları, bitkisel yağları sever, kullanır ama kızartma konusu hassas. Palm yağını mutfaklarına sokmaları için önce uzmanların seslerine kulak vereceklerdir. /cihan


15 Ekim 2011. 11:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x