Konsolos eşlerine baklava eğitimi verildi


İstanbul’daki konsolos eşlerine baklava yapmanın yolu öğretildi. Fabrikada ağırlanan konuklara, yufka açmadan başlayarak baklava yapımının bütün safhaları gösterildi. Gösteriden çok etkilendikleri gözlenen konsolos eşleri, bundan sonra baklavayı hiç unutmayacaklarını söyledi.

Karaköy Güllüoğlu Baklavalarının sahibi Nadir Güllü, İstanbul’daki konsolos eşlerine baklava yapmayı öğretti. Karaköy’deki fabrikada konuklarını ağırlayan Güllü, yufka açmadan başlayarak baklava yapımının tüm evrelerini gösterdi. Güllü’nün şovundan çok etkilendikleri gözlenen konsolos eşleri, bundan sonra baklavayı hiç unutmayacaklarını söyledi.

Karaköy Güllüoğlu’nun sahibi Nadir Güllü, baklava kültürünü tanıtmak için İstanbul’daki konsolos eşlerini ağırladı. Japonya, Fransa, Avusturya, Fas, Bolivya, Güney Kore ve Şili başkonsoloslarının eşlerinin katıldığı programda Güllü ilk olarak konuklarına dünya televizyonlarında baklava ile ilgili çıkan haberleri seyrettirdi. Ardından konsolos eşlerine baklavadan yapılan Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk posterlerini gösterdi.

Ardından imalathaneye geçen konsolos eşlerine hijyen için özel kıyafetler giydirildi. Güllüoğlu burada ahilik kültürünün bir parçası olan selamlama töreni ile ustalarını selamlayarak üretimi başlattı. Tezgahın başına geçen konsolos eşleri Güllüoğlu’ndan sırayla yufka açmadan başlayarak baklavanın tüm evreleri hakkında bilgi aldı. Oklavanın başına geçen konsolos eşleri hamur açmayı da ihmal etmedi. Konsolos eşlerinin oklava ile hamur açarken zorlandıkları gözlendi. Konsolos eşlerinden Japon Yuko Hayashi’nin yufka açma, un atma ve şerbet dökmede başarılı olduğu gözlendi. Konsolos eşleri en ince yufka açmada Türkiye şampiyonu olan Mehmet Şen’in açtığı yufkaların arkasına yerleştirilen kendi ülkelerinin bayrakları önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

İmalathanede kısa bir açıklama yapan Nadir Güllüoğlu, bir ülkenin mutfağının o ülkenin kültürünün bir parçası olduğunu söyledi. Baklavanın da kültürümüzün bir parçası olduğuna dikkat çeken Güllü, “Ülkemize gelen konsolos ve büyükelçi eşlerini misafir olarak kabul ediyoruz. Beyleri birkaç yıl görev yaptıktan sonra dönüyorlar. Dönerken güzel izlenimle ayrılmalarını istiyoruz. Türk insanını, Türk mutfağını, Türk ustasını tanısınlar istiyoruz. Her sene davet ediyoruz. Hem baklavanın yapımını görüyorlar hem de geldikleri zaman ülkemizde kaldıkları müddetçe Türk kültürünü tanıyorlar, Türk ustasını tanıyorlar” dedi.
Konsolos eşlerinin programını organize eden Şili Fahri Başkonsolosunun eşi Ebru Sanver, Türkiye’yi Türk insanını olduğu gibi tanımalarını gaye edindiklerini belirterek, “Bir müddet önce Nadir Beyla karşılaştık tanıştık bir Türk olarak kendisine çok müteşekkirim” şeklinde konuştu.

Japonya Başkonsolosunun eşi Yuko Hayashi ise basın mensuplarının ülkede yaşanan deprem ve tsunami için başsağlığı dileklerini teşekkür ederek konuşmasına başladı. “Biz sadece baklavayı yemeyi biliyoruz.” Diyen Hayashi, “Bunun müthiş bir sanat olduğunu gördük. Ve bundan sonra gözümün önüne yapılan bu uzun muamele gelecek. Döndüğümüz zaman da Türkiye’nin sembolü olan baklavayı ve sizleri hatırlayacağız.” dedi.

Avusturya Başkonsolosunun eşi Mery Jenevin baklavayı daha önce duyduğunu ancak nasıl yapıldığı hakkında bir bilgisinin olmadığını belirterek şöyle konuştu: “Yapımını ilk defa görüyorum. Çok teşekkür ediyorum. Benim için çok iyi bir tecrübe oldu.”

Fransa Başkonsolosunun Portekiz asıllı eşi Maria Magro, baklavayı bildiğini ve bugün detaylarıyla öğrendiğini kaydederek, “Geleneklerin devam edişi beni çok etkiledi. Biz Portekiz’de de geleneklere çok önem veriyoruz. Baklava sadece bir tatlı olmaktan çok Türkiye’nin bir geleneği, bir sanatı. Bu fırsatı tanıdığı için Nadir Bey’e çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Fas başkonsolosunun eşi Farzana Benabdeljalil, Bolivya Başkonsolosunun eşi Teresa Miloviç, Güney Kore Başkonsolosunun eşi Jin Khong da baklavadan çok etkilendiklerini belirterek Güllüoğlu’na teşekkür etti. /cha


Yazan - 17 Mart 2011. Kategori GIDA. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x