Eski kümeslerin ruhsat işi beklemede


Hükümetin verdiği destek ve Ziraat Bankasının kredileri ile yaptırılp çeşitli nedenlerle kullanım izini alınamayan tavuk kümeslerinin ruhsat sıkıntısı hala devam ediyor.Tavuk üreticileri yaşadıkları ruhsat sıkıntısının aşılması için ilgili bakanlıkların bir araya gelerek çözüm üretmesini istiyorlar.

Türkiye’nin yıllık 1,5 milyon ton et tüketimi olduğunu ve bunun bir milyon tonunun beyaz et ile karşılandığını söyleyen üreticiler, ruhsat konusunda rahatsızlıklarını dile getiriyorlar.

Bu sorunun da sektörün geleceği için endişeye neden olduğunu öne süren piliç üreticileri, şu önemli bilgileri aktarıyorlar:

”Ülkemizde Kuş Gribi söylemlerden dolayı duran yatırımlar, 2008’den sonra yeniden hareketlendi. İşler düzelirken, karşımıza bu sefer de çalışma ruhsatı sorunu çıktı. Şu anda ruhsat konusunda ülke genelinde ve ilimizde ruhsat bürokrasi krizi yaşıyoruz. Resmi Gazetede 09.08.2006’da yayınlanan Tavuk çiftliklerinin kuruluş çalışma ruhsatları yönetmeliğine göre ruhsatlandırma işlemleri yapılacaktı. Dönemin Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2013 yılına kadar ruhsat çıkarmak için süre verdiği yönetmeliğe göre, 2006’dan önce faaliyette bulunan tavuk çiftliklerinden kuruluş izni aranmayacak sadece çalışma izni verilecekti. Bu kapsamda da Tarım İl Müdürlükleri komisyon kurarak çalışma izinlerinin verilmesini sağlayacaktı. Bu konuda kent merkezi hariç komisyon kurularak çalışmalar da yapıldı ve çok az bir kesim işletme ruhsatı alabildi. Süreç devam ederken 29.12.2010 tarihinde söz konusu yönetmelik kaldırılarak, ‘çalışma ruhsatlarını Belediye ve il, ilçe özel idareler verir’ diye yeni bir yönetmelik çıkarıldı.”

KÜMESLER KAPANIRSA BEYAZ ET İTHALATINA GİDİLİR

Asıl sorunun çıkarılan yeni yönetmelikle başladığını vurgulayan üreticiler, ”Ruhsatlandırma yapacak bu kuruluşlar önce kurularak üretime devam edenler ve yeni kurulacak işletmeler ayrımı yapmadan, yeni kurulacak işletmelerden istenen kuruluş izni için gerekli tüm belge ve evrakları bizden de istedi. İnşaat ruhsatı, yapı kullanma izni, proje tanıtım dosyası gibi bazı evrak ve belgeleri 2006 yılından önce kurularak faal olan işletmelerin temin edememesi nedeniyle Türkiye genelinde birçok işletme için yıkım kararları, faaliyetten men etme, ağır para cezaları gibi fili yaptırımlar uygulanmaya başladı. Bu nedenle yaşanan çalışma ruhsatı sıkıntısının aşılması için ilgili bakanlıkların bir araya gelerek çözüm üretmesini bekliyoruz. Bu konuda ilgili bakanlıklara başvuruda bulunduk. Ancak henüz somut bir gelişme olmadı. Eğer ruhsat sıkıntısında yaşanan sorun çözülmezse, ülke genelindeki tavuk çiftliklerinin büyük bölümü kapanabilir. Bu da vatandaşın en çok rağbet ettiği beyaz ette fiyat artışına, hatta ithalata kadar giden süreci başlatabilir.”dediler

DİĞER HABERLER
İhracat yumurta fiyatlarını artırdı

2006’dan sonra yapılan veya yapılacak olan kümeslerin yeni yönetmeliğe göre işlem görmesine biz de katılıyoruz. Ama 2006’dan önce yapılan kümeslere yeni yönetmelik şartlarının uygulanmaması ve konunun 2013 yılı gelmeden acilen çözümlenmesi gerekmektedir.”

Bir diğer sıkıntılarının ise tavuk çiftliklerinin özellikle Büyükşehirlerde kent merkezinden 20 kilometre uzağa taşınması gibi bir yaptırımın uygulanması olduğunu ifade eden kümes sahipleri, ”Tavuk çiftlikleri diğer işletmelere pek benzemiyor. Taşınması için bir süreç gerekiyor. Çünkü yumurta, civciv, tavuk gibi sirkülasyon var ve bunu durdurmak demek bir işletmenin en az 5-6 Ay kendisini toparlayamaması anlamına geliyor. Bunun da sürece yayılarak çözümünden yanayız” diye konuştular.

KÜMESLERİN SORUNU ÇÖZÜLÜYOR MU?

Ruhsat sorunları ile ilgili olarak bir süredir çalışmalarını sürdüren Ak Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın şu bilgileri vermişti:

İl Başkanları Toplantısında ele alındı

Ruhsatsız kümes sahiplerinin merakla beklediği gelişmeyi Ak Parti Bolu İl Başkanı Ömer Sayın duyurdu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın her ay düzenlediği il başkanları toplantısına katılan ve konuyu burada gündeme getiren Sayın, “İlimizi ve tavukçuluk sektöründe yer alan diğer illeri ilgilendiren kümes ruhsatları sorununu Başbakanımıza ilettim. Başbakanımız ilgili bakanlara talimat vererek bu sorunun bir dahaki yani bir ay sonra gerçekleştirilecek olan il başkanları toplantısına kadar çözülmesini istedi, bu sorun en kısa sürede çözülecek” dedi.

“Başbakanımız hemen konuya el attı”

Ak Parti Milletvekili Ali Ercoşkun’un da katıldığı basın toplantısında Ömer Sayın konuyu ayrıntılı olarak açıkladı. Bu sorunun çözümünün çok kolay olmadığını söyleyen Sayın, Başbakan’a konuyu ilettiği için diğer illerin başkanlarından da tebrik aldığını söyledi. Ömer Sayın, bu sorundan en çok etkilenen ilin Bolu olduğunu söyleyerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da talimatıyla bu sorunun en kısa sürede çözüleceğini umduklarını söyledi.

“Kümes ruhsatları hızlandırılacak”

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Kümeslere ruhsat işlerinin hızlanacağını söylemişti.

Özçimen, tavuk çiftliği başvurularının daha hızlı cevaplandırılması için daire amirleri ve firma temsilcileri ile birlikte toplantı yaptı.

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklama yapan Özçimen, Bolu’ya geldiği günden itibaren en çok şikayet edilen konuların başında kümes ruhsatlarının geldiğini belirterek, başvuruların geç cevaplandırıldığını ve kamuoyunda memnuniyetsizliğe neden olduğunu ifade etti.

Özçimen, beyaz et sektöründe ülkede lider konumda olan Bolu’da, kümes ruhsatlandırmalarının daha çabuk yapılması için bir dizi karar aldıklarını söyledi.

Açıklamasında, Türkiye’de üretilen tavuğun üçte birinin Bolu’da üretildiğini hatırlatan ve sektörün önemine değinen Özçimen, “İlimizde göreve başladığım günden beri en fazla yakınılan konulardan birisi, yeni kümes açmak isteyen vatandaşlarımızın müracaatlarının çok uzun sürmesidir. Bu şikayetler müracaatların 6 ayı aşan bir sürede cevaplandırıldığı şeklindeydi. Bu da bizi rahatsız ediyor, kamuoyunda büyük bir memnuniyetsizliğe neden oluyor. Bu amaçla ilgili daire amiri arkadaşlarımla bir toplantıya girdik” dedi.

DİĞER HABERLER
Sağlıklı ve Lezzetli Sofraların Baş Tacı,  Protein ve Vitamin Zengini: Tavuk Eti

KÜMES RUHSATLARI BOLU BELEDİYE MECLİSİNİ KARIŞTIRDI

BEYKOZ’DAN, YILMAZ’A “OK” GİBİ SORU

CHP Belediye Meclisi Üyesi Erhan Beykoz, İslamlar ve Yeni Mahalle isimli mahallelerden oluşan Okçular’ın bir mahallesinin belediye sınırlarına dahil edilirken, bir mahallesinin ise köy statüsünde kalmasına anlam veremediğini söyledi. Beykoz, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a, İslamlar Mahallesi’nin belediye sınırlarına dahil edilmeyişinin nedeninin 250 binlik tavuk kümesi olup olmadığını sordu.

Bolu Gündem’in haberine göre,CHP Belediye Meclisi Üyesi Erhan Beykoz, Aralık ayı Belediye Meclis Toplantısı’nın dilek ve temenniler bölümünde söz alarak Başkan Yılmaz’a sorular yöneltti. Geçtiğimiz yılın sonlarında Okçular Köyü’nü mahalle yapıldığını hatırlatan Beykoz, “Okçular Köyü’nün mahalle olmasından yana hiçbirimizin hiçbir şekilde sıkıntısının olduğunu düşünmüyorum. Fakat gidip gördüm ki, biz Okçular Köyü’nde sadece bir mahalleyi şehre katmışız. Okçular Köyü iki mahalleden ibaret. Biri İslamlar Mahallesi, biri Yeni Mahalle. Biz Yeni Mahalle’yi şehre katarken, İslamlar Mahallesi’nin köy olarak devam etmesi adına referandum yapılmış ve referandumdan da bu şekilde çıkmış. Sayın Başkanın şantiyeyi kurduğumuz Demirciler Köyü dahil Abant’a kadar uzanan bir şehirleşme planları var olduğunu düşündüğümde, buranın neden mahalle olmadığını anlamış değilim. Bu konu hakkında zannediyorum ki gerekli bilgi verilecektir” dedi.

“ŞEHRE DAHİL EDİLMEYEN MAHALLEDE DEV KÜMESLER VAR”

Beykoz, açıklamalarının devamında, “Bu mahallenin ilginç olan iki önemli tespiti de bu mahallenin hemen içinde 250 binlik kümes mevcut. Biz şehrin içindeki bütün kümesleri kaldırıyoruz ya da belli bir zaman tanıyoruz işletme sahipleri de bu kümesleri taşıyorlar. Hala İslamlar Mahallesi’nin neden şehre dahil edilmediğine anlam vermiş değilim” ifadelerini kullandı.

“KARACASU İLE BOLU BİRLEŞECEK”

Beykoz’un açıklamalarının ardından konuşan Başkan Yılmaz, Okçular’ın Belediye sınırlarına dâhil edilmesinin stratejik bir öneminin olduğunu ifade ederek, “Okçular Mahallesinin aldığımız bölümünün tam karşısı Berk Köyüdür. Biz Bolu’yu batıya ve Karacasu ile istikametleştirdiğimiz için bunların üzerinde duruyoruz. Yoksa önümüze gelen yeri almak gibi hiç düşüncemiz olmadı. Bundan önce olmadı, bundan sonrada olmayacaktır. Biz bir köyü aldığımız zaman o köyden dolayı Bolu Belediyesi’ne gelir akmıyor. Oradan on lira para geliyorsa, buradan yüz lira gidiyor. Belediye’yi kar ettirmek için o köyleri almıyoruz. Biz Bolu’yu geleceğe taşıyacak bir şehirleşme alt yapısını kurmak için bunları alıyoruz. Bunları hep ifade ettik bundan sonrada hep ifade edeceğiz. Biz mahkeme kararı da olsa, yakın gelecekte hem Berk köyü, hem Karacasu, hem de Doğancı köyleri Bolu Belediyesi ile birleşecektir” açıklamasında bulundu.

DİĞER HABERLER
Geçen haftanın yumurta ihracatı

KÜMES BAKICILARI RAHAT BİR NEFES ALACAK

Bolu’nun lokomotif sektörü olan tavukçuluk endüstrisi yeni yapılan kümeslerle birlikte kapasite arttırmaya devam ediyor. Büyük ölçekli kümes sayısı arttıkça kümeslerdeki sosyal yaşam alanlarına dahil düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Kümes bakıcılarının evleri yeni düzenlemeye göre 150 metrekareye kadar çıkabilecek.

Konuyla ilgili Bolu Gündem’e açıklama yapan İl Özel İdare Genel Sekreteri Tahsin Akduman,Özel İdareye yoğun ruhsat talebi olduğunu söyleyerek, şöyle konuştu;”Kümes teşvikleri şu anda kaldırıldı, ancak şu anda bizdeki yoğunluk devam ediyor. Tarımsal işletmelerin şehirden uzakta olması isteniyor zaten şehir içinde kalanların da çıkarılması düşünülüyor, ilçe merkezlerinden de uzakta yapılması düşünülüyor.Doğal çevreyi bozmaması, kirletmemesi, kokmaması için tesisin uzakta olması gerekince bakıcılarında ailesiyle birlikte oturması gerekiyor. Genellikle bakıcı evleri eski tip kümesler de 50 metrekare civarında inşa edilmiş. Bu da bir ailenin ikameti için çok küçük ve sağlıksız. 50 metrekarede 2-3 çocuklu aile barınamaz. Biz mutlak tarım arazilerinde 100-150 metrekareye kadar ev yapılabilir kararını çıkartmak istiyoruz. Bu karar geçtiğimiz hafta il genel meclis toplantısında görüşüldü. Şuan karar İmar ve Bayındırlık Komisyonunda” dedi.

SORUN NASIL ÇÖZÜLECEK?

Çözülemeyen ruhsat sorununa en güzel çözüm önerisini Bolu Gündem yaptı.

” Bu ruhsat sorunu açıkçası karman çorman devletin farklı zaman dilimlerinde farklı farklı kararlar vererek bürokrasinin konuyu hep yarınlara taşıyarak, tabiri caizse sorunları hep gizleyerek, saklayarak, halının altına süpürmesiyle bugünlere gelmiştir.

Bir hükümet yetiştiriciliği desteklemiş, teşvik etmiş; bir diğer hükümet ise tadilat projelerini ruhsat olarak kabul etmiş, 2011’deki siyasi irade ise yaklaşık 20-24 yılda olan biteni yok sayarak üreticiyi şaşkın, mağdur ve umutsuz pozisyona sokmuştur.

Bu konuda en son söylenebilecek şey, yük önemli ölçüde Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun’un omuzlarındadır, çözümün anahtarı Meclis’tedir. Gerek il, gerekse de Belediye sınırları içerisinde konunun çözümünün sağlanması üreticilerin en büyük beklentisidir. Çünkü ruhsat sorunu aynı zamanda iş, aş sorunudur.”denildi.


14 Aralık 2011. 13:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x