Tavukçuluk Kongresi’nden Kayseri’ye Hareket ve Bereket


Erciyes Üniversitesi Seyranı Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği tarafından ‘Kümes Hayvanları Kongresi’ adı ile tertiplenen kongreye katılan yüzlerce bilim adamı ve katılımcı kente iki günde hareket ve bereket getirdi.

Organizasyon Komite Başkanı Doç. Dr. Yusuf Konca kongrenin açılış konuşmasında,, Brezilya’nın yaptığı ciddi üretimle dünyanın dört bir yanında kümes hayvanları ve yumurta ihraç ettiğini anlattı. Doç. Dr. Konca, “Ülkemizde kümes hayvanı tüketimi 12,13 kilodan, 17-18 kiloya ulaştı ama 25 kilolara ulaşması gerekiyor. Yumurtayla ilgili de 1990’lardan 150’lere, hatta yumurtanın 2010 hedefi 175’lere ulaşmakta. Ama, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşabilmemiz için 250’lere tırmanmamız gerekiyor” diye konuştu.

Kayseri’de Erciyes Üniversitesi Seyranı Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Bilimsel Tavukçuluk Derneği tarafından ‘Kümes Hayvanları Kongresi’ düzenlendi. Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu konferans salonunda düzenlenen kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyda Akbay’ın konuşması ile başladı. Derneğin kuruluş amacı ile nitelikleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Akbay, “Bilimsel Tavukçuluk Derneği; 1973 yılında kurulmuş, 1978 yılında uluslararası nitelik kazanmıştır. Bu dönem zarfı içerisinde tavukçuluk sektöründe birçok bilimsel araştırmanın yanı sıra, her yıl ulusal ve uluslararası toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantılar sayesinde üretici, dernek üyeleri ve firmalar bilgilendirilerek stratejik program çıkarılmıştır. Şimdiki kongrenin de çok faydalı geçeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İrfan İlbaş ise, sektörün bel kemiği olan küçük işletmecilerin risk döneminde kalkındırılması, entegre tesislerin ise teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İlbaş, üretimin kaliteli olduğunu ancak iyi pazarlama yapılamadığından tam manasıyla dünya pazarında Türkiye’nin yerini alamadığını vurguladı.

DİĞER HABERLER
Onur Tavukçuluk Büyümeye Devam Ediyor

 “ÇOK ZENGİN KAYNAKLARIMIZ VAR ANCAK BUNDAN FAYDALANAMIYORUZ”

Türkiye’nin birçok konuda zengin kaynağı olduğunu ancak bundan nasıl faydalanabileceği hususunda bilgiye ihtiyaç duyulduğunu belirten Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, “Güneş ve hayvancılık sektöründen yeterince yararlanamıyoruz. Bilimsel dergilerde, Amerika’da yaşayan insanlarda yeterince güneşe çıkılmadığından ve süt ürünleri tüketimi yapılmadığından D vitamini eksikliği oluştuğu yazıyor. Dünya, D vitamini eksikliği ve buna bağlı hastalıkları yeni keşfetti. Türkiye’de de bu kadar güneş ve süt ürünü tüketme imkanı olmasına karşın D vitamini eksikliği sebebiyle birçok hastalıkla uğraşmak zorunda kalınıyor. Eldeki imkanların iyi değerlendirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

YUMURTA ÜRETİMİNDE DÜNYA 11’İNCİSİYİZ”

Büyük coşkuyla açılan kongrede konuşan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı ve Tavukçuluktan sorumlu İbrahim Özcan, Türkiye’nin yumurta üretiminde dünyada 11’inci sırada olduğunu söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan, Türkiye’de 1980 yılından sonra tarım sektöründe anlayış değişikliği yaşandığını anlatarak, “O tarihten bu yana Türkiye, ‘Tarım sektöründe ben de varım’ diyerek kendini kanıtladı” dedi.

TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDEN 2 MİLYON AİLE GEÇİNİYOR

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özcan,”Türkiye bu sektörde çok iyi olduğunu ve iyi olacağını kanıtladı. Yumurta üretiminde dünya 11’incisi, kanatlı et üretiminde de dünya 13’üncüsüyüz. 90 kuluçkahanemiz var, 10 bin 269 işletmemizde 16 bin 500 kümesimiz var. 1980’lerde başlayan devlet destekli yatırımların kullanım kapasitesi yüzde 80 civarında. Ülkemizin nüfusu 71.4 milyonken, bu nüfusun yüzde 34’ü kırsal kesimde yaşıyor. Nüfusun 1.4’ü ABD’de bizde yüzde 26’sı tarımla uğraşıyor. Yüzde 26’lık nüfusun gelirinin tarıma dayalı olduğu ülke tarım sektöründeki insanların bu yatırımı zor koşullarda yaptığı bilinmektedir. Bir tarafta kendi ülkemiz insanlarını iyi doyurmak kalite ve hijyenik ürünlerle beslemek, diğer taraftan dünyanın diğer ülkelerine de pazarlayabilmek için daha yapmamız gereken çok şey var. Tavukçuluk sektöründe 2 milyon aile geçimini bu yolla sağlıyor. 4.5 milyar dolarlık cirosu olduğu varsayılıyor. Bu yatırımlara yapılacak desteklemeler önemli.”dedi.

DİĞER HABERLER
Fransa'da at eti skandalı

Kongre arasında düzenlenen kokteylde katılımcılara pişmiş yumurta ikram edilmesi ise dikkat çekti. Büyük heyecan ve coşkuyla süren kongrede,Türkiye ve dünyada tavukçuluk,Tavukçuluk ve çevre,Organik tavukçuluk,Yem katkı maddeleri,Yem İşleme teknolojileri,Kanatlı beslemede ve yetiştirmede güncel gelişmeler,Kanatlı genetiği,Alternatif kümes hayvanları üretim sistemleri,Hayvan refahı,Alternatif yem kaynakları,GDO’lu yemlerin kullanımı,Beslemeye bağlı problemler,Kümes ekipmanları,Yumurta-kolesterol ilişkileri,Fonksiyonel yumurta,Kümes hayvanları ürünleri işleme,Kanatlı sektörüne uygulanan destekler ve örgütlenme,Biyogüvenlik vb. gibi konular ele alınıyor.

Bilindiği gibi Anadolu’nun merkezinde yer alan Kayseri, 4000 yıllık tarihi bir kenttir. Kayseri önemli bir sanayi kenti olmasının yanında bazı hayvansal ürünlerde markalaşmış bir şehirdir. Kayseri’de tavukçuluk köklü bir geçmişe sahiptir ve geçmişte sektörün lokomotifi konumunda olmuştur. Halen ciddi yatırımlarla bölge ve ülkemiz için önemli bir üretim merkezidir. Kayseri doğal güzellikleri bakımından da önemli unsurları içinde barındırmakta ve Ürgüp-Göreme gibi dünyanın görülmeye değer harika oluşumları yakın bir mesafede bulunmaktadır.

Yumurtayı aklayarak tüketicilerden doktorlar adına özür dileyen Prof.Dr.Bingür Sönmez kongreye bugün katılacak ve konuşmasının ardından şehir merkezinde 15 bin yumurta dağıtarak halkla bu konuda sohbet edecek.

Kongre 9 Eylül cumartesi günü Kapadokya gezisi ile sona Erdi.

 

BİNGÖR HOCA SOKAKTA YUMURTA DAĞITTI..

Kayseri’de düzenlenen Kümes hayvanları Kongresi’ne konuşmacı olarak katılan Kalp ve Damar Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bingör Sönmez, vatandaşlara günde bir yumurta tüketmelerini tavsiye etti.

DİĞER HABERLER
İstenmeyen parçalar Afrika'ya

Sönmez, Dünya Yumurta Günü dolayısıyla düzenlenen programda 10’lu paketler halinde hazırlanan 15 bin adet yumurta dağıttı

Prof. Dr. Bingür Sönmez, Bilimsel Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof. Dr. Rüveyde Akbay, kongredeki konuşmalarının ardından yumurta üreticisi firmaların ortaklaşa hazırladığı 10’lu paket halindeki 15 bin adet yumurtanın dağıtımı için Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan çadıra geçti. Prof. Dr. Rüveyde Akbay, 8 Ekim Dünya Yumurta Günü nedeniyle Kayseri’de düzenlenen programa katıldıklarını ve buradaki firmaların yumurtanın besleyici özelliğine dikkat çekmek amacıyla yumurta dağıtımı yaptığını dile getirdi. Akbay, bu programı düzenleyenlere teşekkür ederek Kayseri halkının bu konuda şanlı olduğunu ifade etti.

KALP HASTALARI İÇİN GÜNLÜK BİR YUMURTA FAYDALI

Prof. Dr. Bingör Sönmez, geçmiş dönemde kalp hastalarına yumurtayı yasak ettiklerini ama artık insan sağlığı ve kalp hastaları için günlük bir yumurta tüketiminin faydalı olacağına işaret etti. Sönmez, yumurtanın faydalarını sağmakla bitmeyeceğini ve mutlaka çocukların günlük bir yumurta tüketimine itina gösterilerek beslenmelerine katkı sağlanmasını istedi. Prof. DR. Sönmez ve Prof. Dr. Akbay, içerisinde 10 adet yumurtanın bulunduğu ve yumurtanın besleyici özelliklerinin üzerinde metin halinde yazıldığı paketleri halka dağıttı.

Yağmur altında yumurta almak için bekleyen vatandaşlar, Prof. Dr. Bingür Sönmez ile tokalaşarak teşekkür etti. Sönmez ve Akbay, yumurta almak için sıraya çocuklarıyla giren anne ve babalara da jest yaptı. Çocuklara ikinci yumurta paketleri vererek ilgi gösterdi.
Serdar KONURALP ve Vet.Hekim Çağlayan ÇAY Bildiriyor


7 Ekim 2010. 10:49
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x