“Kurban eti 24 saat bekletilmeden tüketilmemeli”


524391_568842339820691_1175495398_n
Bayram günü kesilen hayvan etinin, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketildiğini, ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertliğin hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yarattığı belirtildi.

İSTANBUL (AA) – Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Arzu Gökmen, Bayram günü kesilen hayvan etinin, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketildiğini, ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yarattığını belirterek, “Midede şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemeli” dedi.

Gökmen yaptığı açıklamada, veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, salmonella, tüberküloz, şarbon gibi hastalıkları bulaşma riskinin yüksek olduğunu belirterek, “Kurban bayramında sağlık, etlerin kesim aşaması ile başlar, mutlaka veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmalı ve kurbanlık kesimleri uygun şartların oluşturulduğu, veteriner kontrolünün sağlandığı, sağlığa uygun ortamlarda yapılmalıdır. Etler uygun koşullarda kesilmezse, doğru pişirilmez, uygun sıcaklıklarda bekletilmezse hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, salmonella gibi hastalıklar bulaşabilir” bilgisini verdi.

Kurbanda kesilen etlerin 24 saat bekletildikten sonra pişirilerek yenmesi gerektiğini ifade eden Gökmen, şunları kaydetti:

DİĞER HABERLER
Aziz Yıldırım'ın kardeşine ait çiftlikte büyük yangın!

“Bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeksizin birkaç saat içinde pişirilerek tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, gaz ve hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle mide rahatsızlığı çeken bireyler, eti 24 saat bekletmeden tüketmemelidirler. Pişirmek için buzluktan çıkarılan etler, yine buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmeli, çözdürülen et hemen pişirilmeli, tekrar dondurulmamalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.”

Gökmen, kurban etini pişirirken haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi konusunda uyardı. Kolestrolü yükselten kızartma ve kavurmalardan kaçınılması gerektiğini belirten Gökmen, etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze, salata ve taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesini önerdi.

– “Eti mangalda çok pişirmeyin”

Gökmen, mangal yapılacak etin kömürleşecek kıvamda pişirilmesinin kanser riskini artırdığını anlatarak, şunları aktardı:

“Kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına neden olur. Et kullanılarak yapılan sebze veya kurubaklagil yemeklerine yağ ilave edilmemelidir. Özellikle katı yağlar, et yemeklerinde kullanılmamalıdır, etin kendi yağı ile pişirilmesi sağlanmalıdır. Kavurmanın içine tereyağı veya kuyrukyağı/içyağı eklenmeden kendi yağında kısık ateşte pişirilmesi sağlanmalıdır. Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde, sebze ve kurubaklagil yemekleri ise akşam öğününde tüketmek tercih edilmelidir. Etlerin yanında rafine edilmiş pilav, makarna yerine bulgur, esmer pirinç, asitli, gazlı içecekler yerine ayran, yoğurt, cacık tüketilmelidir.”

– Bayram için tavsiye

DİĞER HABERLER
Brezilya etine ambargo yayılıyor

Sabah 2 bardak su ile güne başlanmasını ve hafif bir kahvaltı yapılmasını öneren Gökmen, “Drajeler, çikolatalar, şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları veya meyve tatlılarını tercih edin. İkramlarla ve fazla yemeyle bozulan bağırsak hareketlerinizi düzene koymak adına ara öğünlerde meyve tüketimine önem verin, kivi, elma, armut, ayva gibi meyvelerinizi iyi yıkadıktan sonra kabuklu tüketmeye özen gösterin. Rezene, anason, tarçın, yeşil çaydan oluşan bir karışım sizi rahatlatacaktır. Öğün aralarında su tüketmeyi unutmayın.Bayram ziyaretine gitmeden önce evinizde yemeğinizi veya ara öğününüzü mutlaka tüketin” şeklinde bilgi verdi.


11 Ekim 2013. 15:31
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x