Kurbanda Tarihi Ayıp…!


Vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa ithal kurbanlık kesecek. Türk Veterinerler Birliği ‘Hastalık riski çok yüksek’ diyor..
.
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi ‘ithal kurbanlık’ tartışması alevlendi. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan, dışarıdan et ithalatının yanlış bir karar olduğunu savunarak, ”Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk defa ithal kurbanlıklarla tanışacaktır” dedi.

EGZOTİK HASTALIK

Alkan, Türkiye’de son yıllarda süt fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle yüz binlerce damızlık inek ile üreticisinin kar etmemesi nedeniyle milyonlarca koyunun elden çıkarıldığını, çiftlik hayvanları kapsamında dişi materyal stokunun minimum seviyelere indiğini söyledi. Bu yılın Mart ayında kesinlikle kasaplık hayvan ve et ithalatına müsaade edilmeyeceğini söyleyen yetkililerin bir ay sonra göreceli olarak artan et fiyatlarını yanlış bir algılamayla spekülasyon olarak değerlendirdiğini ve canlı hayvan ve et ithalatı yanında kurbanlık hayvan ithalatı kararlarının alındığını ifade eden Alkan, ”Dışarıdan et ithalatı yanlış bir karardır ve bu karar biz veteriner hekimleri çok üzmüştür. Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk defa ithal kurbanlıklarla tanışacaktır” diye konuştu. İthalatın halk, hayvan ve çevre sağlığı açısından büyük riskler taşıdığına işaret eden Mehmet Alkan, 1985-1993 yılları arısında yapılan ithalatlar nedeniyle daha önce Türkiye’de görülmeyen birçok egzotik hayvan hastalığının Türkiye’ye taşındığına dikkati çekti. Alkan, ”Özellikle kurban nedeniyle çok değişik yerlerde veteriner hekim muayenesi olmaksızın yapılacak kesimler, bu hastalıkların yayılma riskini artıracaktır” dedi.

HAYVANSAL KÖKENLİ

Hayvanlardan insanlara bulaşabilecek 200’den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunduğuna işaret eden Mehmet Alkan, hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığının yaklaşık yüzde 30 arttığını söyledi. Alkan, insanlarda görünen hastalıkların yüzde 60’dan fazlasının hayvansal kökenli, bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90’ının da hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklandığını kaydetti.aa


Yazan - 7 Kasım 2010. Kategori HAYVANCILIK. Bu yazıya yapılan yorumları takip edebilirsiniz RSS 2.0. Bu yazı yoruma kapalı fakat geri izlemeye açık
0 0 Oylar
Okuyucu puanı
Abone ol
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x
()
x