Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nden Kanatlı Sektörüne Büyük Darbe…!


321885-svetik

 

 

 

 

 

Banvit A.Ş’den Irak’ın Türk kanatlı sektörüne uyguladığı yüksek vergilendirmenin Irak’ın “yerli üretimini destekleme kararı doğrultusunda bir uygulama” yapıldığı açıklamasının samimi bulunmadığı, bu durumun sektörü 500 milyon dolar kayba uğratabileceği açıklaması yapıldı.

 

Kim 500 milyon dolar kaybetmek ister?

 

 

Kuzey Irak Kürt Serbest Bölgesi’nde bu hafta başından itibaren uygulamaya konulan yeni vergilendirme ile Habur sınır kapısından Irak’a giriş yapan Türk piliç etinden alınan vergi tır başına 700 dolardan, 7.400 dolara çıkarıldı.

 

Ancak Irak’a, İran’dan ve Basra Körfezi’nden giren piliç etlerinden alınan vergi tır başına 800 dolar olarak uygulanıyor…

338577-svetik

 

Banvit’ten yapılan açıklamaya göre; “Irak, toplam kanatlı eti tüketiminin sadece yüzde 10’u kadarını kendi kendine üretebiliyor. Habur sınır kapısından Irak’a giren Türk pilicine uygulanan vergi ile İran’dan ve Basra Körfezi’nden Irak’a giren piliç etine uygulanan vergi arasında ciddi bir uçurum söz konusu. Türkiye tır başına 7.400 dolar vergi verirken, İran ve Brezilya’dan ithal edilen piliç etine tır başına 800 dolar vergi uygulanıyor. Bu farklı vergi uygulaması, yapılan açıklamanın samimiyetini sorgulamaya itiyor” dendi.

 

 

DİĞER HABERLER
Yıldırım: “İleri teknoloji yalnızca ihracatın değil, imalat sanayinin genel bir sorunu”

Yetkilileri bu haksızlığı düzeltmeye davet eden Banvit A.Ş’nin açıklamasında “Bu gidişle kanatlı sektörünün kaybı 500 milyon dolara ulaşacaktır. Sektör olarak bizim sesimizi yükseltmemiz sadece sektörün kaybına itirazımız şeklinde yorumlanmamalı. Bu kayıp, hem sektörün hem de ülkemizin gelir kaybıdır” denildi.

 

‘Kanatlı eti, vergi sonrası Habur’da kaldı’

 

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yeni vergi uygulamasıyla Habur’dan yapılan ithalata ton başına 300 dolar maliyet çıkarması, Türkiye kanatlı ihracatının yarısını tehlikeye soktu.

 

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği (BESD-BİR) Yönetim Kurulu Başkanı Sait Koca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) yeni vergi uygulamasından sektörün çok ciddi etkileneceğini belirterek, “Şu anda Irak’a ihracatımız durdu. Yoldaki mallar (kanatlı eti) bile gümrük kapısında bekliyor. Bu parayı ödeyerek Iraklı ithalatçının bu malı alma şansı yok” dedi.

 

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Koca, IKBY’nin yeni vergi uygulaması sonucu Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a ithal edilen ürünlerde, bu ülkedeki ithalatçının ton başına maliyetinin 35-40 dolardan yaklaşık 300 dolara çıktığını söyledi.

 

Koca, düzenlemenin sadece Habur Sınır Kapısı’ndan Irak’a sokulan malları ilgilendirdiğini, diğer kapılardan mal ticaretinde gümrük vergisinin sıfır olduğunu dile getirdi.

DİĞER HABERLER
Vergi affında geri adım!

 

“Brezilya malları sıfır gümrük ile girecek”

 

Şu anda Irak’a ihracatlarının durduğunu ifade eden Koca, şöyle konuştu:

 

“Düzenleme bu hafta başından itibaren geçerli oldu. Şu anda yoldaki mallar bile gümrük kapısında bekliyor. Bu parayı ödeyerek Iraklı ithalatçının bu malı alma şansı yok. Örneğin İran’dan bu malları sıfır gümrükle sokabiliyorlar. O ithalatçı gelip Türk mallarını niye alsın? 300 dolar çok büyük para, diğer sınır kapılarında da sıfır gümrük. Brezilya malları sıfır gümrük ile girecek. Bizim Brezilya malları ile ciddi bir fiyat farkımız var. Kalitemizle, hizmetlerimizle bu fiyat farkını kapatmaya çalışıyorduk. Bir 300 dolar daha fark binmiş oldu.”

 

“İstihdam azalması da gündeme gelecek”

 

Geçen yıl 2 milyon tonun üzerinde üretim gerçekleştirdiklerini ifade eden Koca, sektörün toplam ihracatının 430 bin ton olduğunu, bunun yüzde 52’sinin (227 bin ton) Irak’a yapıldığını söyledi.

 

Vergi düzenlemesinden sektörünün ihracatının çok ciddi etkileneceğini dile getiren Koca, şunları kaydetti:

 

“Bu Irak için üretim yapmayacağız demektir. Şu anda ne kadar etkileneceğini bilmiyoruz ama Irak’a yapılan ihracat ne kadar düşerse biz de üretimimizi o kadar kısmak zorunda kalacağız. Mutlaka üretim planlarımızı yeniden gözden geçireceğiz. Bu ülkenin kaybı buna bağlı olarak istihdam azalması da gündeme gelecektir. Bizden geçimini sağlayan çok ciddi bir nüfus var, oraya kadar etkilenecektir. Ben üretimi fazla yaptığım için mısırcıya dünya fiyatlarının iki katından fazla para ödeyebiliyorum. Bu mısırlar biz kullanmazsak çok ucuz fiyatlarla dışarı satılmak zorunda kalacak. Mısır üreticisi mağdur olacak. Kümesçi yılda 6-7 devre yaparken 3-4 devre yapacak, birçok yatırımı atıl kalacak.”

 

DİĞER HABERLER
600 deniz mili katetti, Antalya'da görüntülendi

Koca, Ekonomi Bakanlığının bu sorunu çözmesini istediklerini belirterek, “Ben bu konuda bakanlığımızın ve hükümetimizin elinin çok güçlü olduğunu ve kısa zamanda çözebileceğini düşünüyorum. Bu olayın çözülmeyeceği senaryolarını düşünemiyorum” diye konuştu. AA

 


26 Şubat 2015. 17:37
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x