Mahmut Akkılıç “Duayen”imizi Minnet ve Hasretle Anıyoruz…


Türk Tavukçuluk Sektörü’nün “Duayen Hocası” Prof.Dr.Mahmut Akkılıç’ı özlem ve hasretle anıyoruz.

Modern Türk Tavukçuluk Sektörü’nün gelişmesinde ve ileri teknolojiyi yakalamasında büyük çaba sarfeden ve bu uğurda sağlığını bile hiçe sayan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç’ı aramızdan ayrılışının 25.yıldönümünde özlem ve hasretle anıyoruz.

YUMURTAYI AKLAYAN İLK BİLİM ADAMI

Bugün gündemde olan yumurta aklamasını gündeme taşıyarak bu konuda ilk bilimsel araştırmayı yapan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç’ın bu inceleme ve araştırması 24 yıl sonra doğrulanarak bu en ucuz protein kaynağı yumurta’yı halkımızın korkusuzca tüketmesine neden olmuştur.

Tavukçuluk dünyası’nın duayen hocalarından olan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç Mesleğine olan sevgisi ile ön plana geçerdi.Sektörle ve öğrencileri ile sıcak temas ve iletişim kuran Akkılıç tavukçuluğu sevdirmiş,Veteriner Hekim tavukçuların artmasına neden olmuştur.

Günümüzde Kolestrol yumurta ikilemi üzerinde çok cesur çıkış yapan ülkemiz insanlarının korkusuzca yumurta tüketmeleri gereğini vurgulayarak tüketicilerden tıp namına özür dileyen İstanbul Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Hastalıkları Kliniği Başkanı Prof.Dr.Bingür Sönmez’in sunumlarında sık sık kullandığı adı geçen bu araştırmadır.

Türkiye’de bu konuda yapılmış halen ilk ve tek araştırma olma özelliğini korumaktadır.Bu dahi Prof.Dr.Mahmut Akkılıç’ın tek başına konuları özümleme,süzme ve geleceğe taşıma özelliğini ortaya koyacak çok temel bir göstergedir.

Prof.Dr.Mahmut Akkılıç,Yumurta tüketiminin kan lipid ve kolestrol düzeylerine  etkisi isimli araştırmayı 1981 yılında Tıp doktorları ile birlikte planlamış ve yürütmüştür.

DİĞER HABERLER
TÜSODER Gıda Kom. Bşk. Vet. Dr. Can DEMİR, yetkililere sesleniyor…

– Akkılıç,M.Akyol.,ve Ergün A.(1983):Günde bir ya da iki yumurta yemenin kan kolestrol,total lipid ve trigliserid düozeyleri ezerine etkisi.Ankara Üniversitesi.Tıp Fakültesi Mecmuası,36(3):367-376

Bu bilimsel makaledeki araştırmacılardan  ikinci isim o dönem Ankana Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı olan Prof.Dr.Turhan Akyol (Eski Sağlık Bakanı,Ankara Üniversitesi Rektörü ve Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi  Prof.Dr.Türkan Akyol’un eşi) ve yeni mezun olmuş şimdiki Veteriner Tavukçuluk Derneği Başkanı Prof.Dr.Ahmet Ergün.

MAHMUT AKKILIÇ KİMDİR?

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde doğan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç,Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesini 1953 yılında bitirmiştir.Bir süre Tarım Bakanlığı’nda görev yaptıktan sonra 1961 yılında Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme Kürsüsüne Asistan olarak girmiştir.Doktora çalışmalarını Almanya / Berlin’de “Tavuk Besleme” üzerinde tamamlayan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç 1970 yılında doçent,1977 yılında da Profesör olmuştur.Danışma Meclisi’ne 1981 yılında Ankara’dan üye olan Prof.Dr.Mahmut Akkılıç 1983 yılında  Halkçı Parti’den TBMM’ne İzmir Milletvekili olarak girmiştir.05.Ocak.1985 yılında aniden rahatsızlanarak aramızdan ayrılmıştır.

ÇİFTLİK DERGİMİZİN YAYINLANMASINDA ÖNCÜYDÜ

Örgütleyici özelliği çok farklı  Mahmut Hoca bir liderdi.1984 yılında Çiftlik Dergimiz’in yayın hayatına girmesinde öncülük etmiş ve ilk çıkış başyazısını kaleme almıştı.Aşağıda rahmetli Prof.Dr.Mahmuk Akkılıç’ın Çiftlik Dergisi’nde yayınlanan başyazısı:

“Türkiye’de tavukçuluk 15-20 yıl öncesine kadar köy ve aile tavukçuluğu halinde yürütülmekte ve bu tavuklar bilimsel,modern yöntemlere göre  bbeslemeye tabi olmadıkları için verimlilikleri de çok düşüktü.Ayrıca bu hayvanlar doğa koşulları ile başbaşa bulundukları için verimleri ilkbahar ve yaz aylarına bağlı kalmakta,sonbahar ile kış aylarında üretimleri kesilmekte idi.

DİĞER HABERLER
Yumurta kabuklarını değerlendiren icat

Modern tavukçuluğun ülkeye yerleştirilmesi konusunda devletin 30 yıl öncesinde başlayan çalışmaları yararlı oldu fakat yeterli olmadı.
Özel işletmelerin 15-20 yıl once başlayan girişimleri kısa sürede başarıya ulaştı.Modern tavukçuluğun Türkiye’ye yerleşmesinde etken oldu.Daha once “Et Tavukçuluğu”diye bir üretim kesimi yoktu.Modern tavukçuluğun ülkemize getirilmesiyle bu kesimde de büyük atılım yapıldı.Önceleri 6 aylık bir piliç 1200 gram canlı ağırlığa ulaşırken,bugün 6 haftada 1800 gram canlı ağırlık alınabilmektedir.

Aynı durum “Yumurta Tavukçuluğu”nda da söz konusu.Eskiden olduğu gibi bugün de köy tavuklarından 70-80 adet yumurta alınabildiği halde,günümüzde modern tavukçuluk işletmelerinde bir tavukla yılda ortalama 250 yumurta üretilmektedir.

Türkiye’de gerek et,gerekse yumurta tavukçuluğunda çok sayıda ve büyük kapasitede modern çiftliklerin kurulmasına ihtiyaç vardır.Çünkü gelişmiş ülkelerde kişi başına yılda 15-20 kilo tavuk eti ve 250-300 yumurta tüketildiği halde ülkemizde yılda kişi başına 2 kilo tavuk eti ve 70-80 yumurta tüketilmektedir.

Hem Türk halkının bu çok değerli gıda maddelerinden fazla miktarda tüketmek surety ile dengeli beslenmesini sağlamak ve hem de yüzbinlerce ton ihtiyaçları olan Ortadoğu ülkelerine ihracat yapıp ülkemize döviz kazandırmak için tavukçuluğumuzun hızla gelişmesi gerekmektedir.

Tavukçuluğumuzun çok çeşitli sorunları vardır.Bunlar;günlük civcivlerin uygun fiyat ve kalitede olması,hayvanların dengeli beslenmesi için kaliteli yem,hastalıklarla zamanında ve etkin bir biçimde savaşılması,işletmelere yeterli miktarda ve düşük faizli kredi sağlanması,taşıma,pazarlama,soğuk muhafaza,paketleme ve ihracatın uygun biçimde yapılmasıdır.Bunlara eklenecek başka sorunlarda vardır.Her geçen gün başka yenileri çıkabilir.

DİĞER HABERLER
E-Reçete uygulaması hakkında toplantı

İşte bu sorunlara zamanında çözüm bulabilmek için once tüm tavukçuların “Tavukçular Derneği”ne üye olmaları,o’nu maddi ve manevi bakımdan desteklemeleri gerekir.

Her türlü sorunun derneğe ve kamuoyuna duyurulması gerek.Dernek çalışmaları  ve gerekse üreticilere yararlı bilgiler verilmesi açısından bir yayın organına mutlak ihtiyaç vardır.Üç yıl once Tavukçular Derneği böyle bir dergi çıkardı.Fakat mali olanaksızlıklar nedeni ile fazla yürütemedi.

Şimdi bu konuda hizmet vermek üzere yayınlanmakta olan “ÇİFTLİK” Dergisi’ni kutluyor,yayım hayatının uzun olmasını bekliyor ve başarnılar diliyorum.

Prof.Dr.Mahmut AKKILIÇ “

Mahmut Hoca.Ülke genelinde yapılan tavukçuluk toplantılarında da dergimiz ile birlikte olmuştu.1984 yılında İzmir Bornova Veteriner Araştırma Enstitüsünde Tavukçuluk Derneği adına yapılan bir toplantıda tavukçuluk ile ilgili öyle hareketli ve coşkulu bir konuşma yaptı ki davetliler öğle yemeklerini öğleden sonra saat 16.00 da yiyebilmişlerdi.Bir de o yıllarda Kayseriye yine Prof.Dr.Erdoğan Finci ve ekibi ile gidilen bir toplantıyı duyan hoca bana sitem ederek “Erkan bey,dernek toplantılarına beni niye çağırmıyorlar.gücüme gidiyor”dediğinde kendisine Dernek seçimlerinin ve kuruluşlarının yapıldığını söyleyerek kendisini biraz rahatlatmıştık.

Değerli hocamızı aramızdan ayrılışının 25.yılında saygı ve hasretle anıyoruz.Nur içinde yatsın.


6 Aralık 2010. 14:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x