Mazot Desteği Çiftçinin Ateşini Söndürüyor mu?


15 Haziran Cuma günü Resmi Gazetede Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yayınlanan mazot tebliğinde dekar başına parasal destek miktarları çiftçinin cebini yakan ateşe cıss demiyor. Aşağıdaki tabloya bakıldığında ve ürün gruplarında sarf edilen mazot miktarlarını hesapladığımızda mazot desteğinin tarımsal üretimin artırılması yönünde bir destek değil ‘’ sadaka ‘’ olduğu ortaya çıkıyor.

 

 

Sıra

No

Ürün Grupları

Mazot Destekleme

Tutarı

(TL/dekar)

Gübre Destekleme

Tutarı

(TL/dekar)

1

Peyzaj ve süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanları

2,7

3,7

2

Hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanları

4

5

3

Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları

6,4

6,3

      Tablo: 1-GTHB ürün gruplarına göre dekar başına destek miktarları.

 

 

Çiftçilerimiz için verilen mazot desteğinin ne anlama geldiğini bilmek için yukarıdaki ‘’Ürün Grupları ‘’ tablosunda yer alan ürünlerde harcanan mazot miktarının ve bunun parasal karşılığının bilinmesi gerekir.

 

Mazot Desteği

Hububat, Yem Bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler sebze ve meyve alanları

 

Bu grupta yer alan mazot harcama miktarı 14 litredir. Şu anki mazot fiyatları 4 Tl/Litredir. Bu ürün grubunda mazotun dekara parasal harcama miktarı 56 TL’dir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği destek dekara TL olduğuna göre çiftçinin mazot harcamasının ancak % 7’si karşılanıyor demektir.  Bu orana ‘’destek ‘’ denir mi?

DİĞER HABERLER
Türk Balıkları Brüksel'de Büyük Beğeni Topladı

 

Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri alanları

 

Bu grupta yer alan mazot harcama miktarı 18 litredir. Şu anki mazot fiyatları 4 Tl/Litredir. Bu ürün grubunda mazotun dekara parasal harcama miktarı 72 TL’dir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği destek dekara 6,4 TL olduğuna göre çiftçinin mazot harcamasının ancak % 8’i karşılanıyor demektir.  Bu orana ‘’destek ‘’ denir mi?

 

Mazot harcama miktarları hesaplanır iken tarladan bir önceki hasadı yapılan ürünün cinsinin, adının ne olduğu çok önemlidir, çünkü bir sonraki ekilecek ürünün mazot harcama miktarını değiştiren bir unsur ise de yukarıdaki hesaplamalarımıza bunu dâhil etmeye kalkışsa idik reva görülen destek oranları çok daha aşağılara düşeceği görülebilirdi.

 

Mazot harcama miktarını çiftçinin düşürmesi neye mal oluyor?

 

Çiftçilerimiz mazotun fahiş fiyattan piyasaya sunulması ve mazot desteğinin yeterli olmaması nedeniyle işin kolayını bulmuş ve dekara mazot sarfiyatını azaltmanın yöntemini bulmuş:

 

Hasattan sonra bir sonraki ekime hazırlamak için toprağı gerektiği gibi imar etmek yerine daha ucuz yöntem ve teknikleri uyguluyor. Bu ise toprağın kayalaşmasına, bu kayalaşma sonucunda toprağın yağmur sularını iyi tutmamasına, erozyona, yabani otların daha çok artmasına, yabani otların artışı daha da çok tarım ilacı kullanılmasına sebep oluyor. Toprak iyi bir imar görmediğinden dolayı havadan alması gereken azotu yeterince alamıyor. Toprak canlı bir organizma olup bu canlılığını sağlayan güneştir, havadır, oksijendir, havadaki doğal azottur. Toprak iyi imar görmez ise bu maddeleri sadece toprağın yüzeyi görür. Yüzeyden aşağıya olan derinlik güneşi, havayı, oksijeni, doğal azotu görmez ise toprak ‘’hasta’’lanır.. Tarlaya, ürüne verilen gübreden de daha az fayda elde edilir…

DİĞER HABERLER
Dünya Türk İş Konseyi,Asya-Pasifik Bölge Komitesi'nden Son Haberler

 

Mazot fiyatlarının yüksekliği veya mazot desteklerinin az oluşu verim düşüklüğüne, toprağın felaketine yol açıyor.

 

Gemi armatörlerine vergisiz 1,5 TL/Litre’den mazot satın alması sağlanırken, Çiftçinin yaptığı mazot harcamalarının % 10’unu geçmeyen bir kısmının ödenmesine destek denemez.  Aynı hak çiftçilere de sağlanmalıdır..

 

Gübre Desteği

Hububat, yem bitkileri

 

Hububat ve yem bitkilerinde dekar başına gübre tüketimi 30 kğ taban, 10 kg üre, 20 kg da nitrat kabul edersek 60 kg’dır. Dekara gübre maliyeti 60 TL’dir. Ödenen parasal destek ise yukarıda görüldüğü gibi 5 TL olup Çiftçiye olan maliyetin % 8’i ancak destek ile karşılandığı görülmektedir.

 

Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitkileri

 

Yağlı tohumlu bitkilerden mısırda, endüstri bitkisi olan pamukta  dekar başına toplam gübre tüketim miktarları 100 kg olup dekara gübre maliyeti 100 TL’dir. Ödenen parasal destek ise yukarıda görüldüğü gibi 6,3 TL olup çiftçiye olan maliyetin % 6,3’ü ancak destek ile karşılandığı görülmektedir.

 

Devletin gübre fabrikaları özelleştirilmeden önce gübrede destek miktarları % 50’ idi.

 

Eskiden ürün altın idi, şimdi ise mazot altın oldu. Mazotun pahalılığı çiftçinin cebini, toprağı, ürünü, verimi yakıyor..

DİĞER HABERLER
Zeytinde Rekor Beklentisi

 

Çiftçiler gemi patronlarına verileni istiyor.

 

Yerli Gemicilerin dünya deniz nakliyat pazarında rekabet edebilir halde tutulması iyi bir politikadır ve devam ettirilmelidir.

 

Yerli Çiftçilerin yabancı ülke çiftçileri ile rekabet edebilmeleri için gemicilere verilen mazot ucuzluğu kolaylığının çiftçilere de verilmesi gerekir.

 

http://groups.google.com/group/cigsutureticileri

 

 


15 Haziran 2012. 16:07
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

3 Yorum
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
iSLAM
iSLAM
11 yıl önce

Sayın Üreticiler, Devletin yani Hükümetin, yani Ak Parti Hükümetinin çiftçiye destek falan vereceği ve vermeyi düşündüğü de yok. Sayın Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiciler, İyi günlerinizin sona ereceğini biliyorsunuz değil mi? Çok uluslu küresel güçlü sermayeli şirketler gelir gelmez Devlet, yani hükümet, onlarla işbirliği yapmayan, ortaklık kurmayan hiçkimseye yaşam hakkı tanımıyor değil mi? Şehirlerde AVM’ler, esnafa, bakkala, ne yaptıysa köylerde de aynısı oluyor değil mi? Tavuk üreticileri; “piliçleriniz” artık çok kar getirmiyor değil mi? Ya ÇOOOOK büyük olacaksınız, ya da yok olacaksınız.. Tarım Bakanı eksik 3 küsür milyon hayvan varlığının nerede olduğunun açıklamasını hala yapmadı değil mi? Köylerde SON MOHIKAN… Read more »

Hüseyin Serdar Tanal
Hüseyin Serdar Tanal
11 yıl önce

Onlar emperyalist ağababalarından aldıkları talimatı uyguluyorlar. Çiftçiyi üretimden tiksindirmek için elinden geleni yaptılar ve başardılar. Onlara kızmıyorum artık helal olsun görevlerini mükemmel üzeri 10 başardılar. Asıl sorun derin uykudaki ülkesi, kazanımları, tüm yaşamsal kaynakları özgürlüğü, geleceği ekmeği elinden alındığı halde gıkı çıkmayanlar. Tüm iğrençlikler gücünü işte oradan alıyor. Bıçak kemiğide kestiği halde haydi çiftçiler demokratik tepkimizi kullanalım de ardına bir çiftçiyi takamazsın kendi köyümde defalarca denedim ondan biliyorum. ahroluyorum ama kahrolduğumla kalıyorum. Kendim bir çiftçi olarak tüm çirkefliği yaşadığımdan biliyorum. Köleliği, sömürüyü, karın tokluğuna borçlanarak üretmeyi bizzat yaşıyorum. Yapacak tek şey üretimi durdurmak ama bunu arılara nasıl anlatacasın.

Memduh Mete Karsantı
Memduh Mete Karsantı
11 yıl önce

Sayın Hüseyin Serdar Tanal Üretimi durdurmak, üreticiler için en büyük güç. Üretimi durdurabilmek için üreticilerin birlikler,dernekler,odalar değil sendikalar şeklinde örgütlenmesi gerekir.. Sendikaların da üreticilerden üretimlerini durdurmalarını istemesi için 1- Sarı sendika olmaması gerekir 2- Üreticiler ürettiklerini piyasaya sürmeme grevini devam ettirebilmeleri için sendikanın mali gücünün olması gerekir. ‘’Üretimi durdurmak için arılara anlatma’’ işine gelince; Sorun arıların ‘’bey’’lerindedir. Buğdayı, gıdayı birincil derecede üreten ‘’satmıyorum ‘’ deme gücüne kavuşsa bile hemen ithalatın kapıları açılır, üreticilerin satmıyorum lafından etkilenen piyasa yükselişleri bahane edilerek ‘’ yükselen fiyatların tüketicileri ezmemesi için ‘’ ithalatın yapıldığı’’ söylenir.. Ümitsiz mi olalım, hayır.. Arıların eğitim seviyeleri düşük.. Ama arının… Read more »

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
3
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x