Meriç’in debisi risk seviyesi altına indi


99010

 

 

 

Üç hafta önce ani yükselişiyle taşkına neden olan Meriç Nehri’nin debisi, taşkın riski seviyesinin altına düştü. Taşkın sularının çekilmesiyle, getirdiği kumlar tarım arazilerinde kaldı.

 

Üç hafta önce ani yükselişiyle taşkına neden olan Meriç Nehri’nin debisi, taşkın riski seviyesinin altında akmaya başladı.

 

Bulgaristan ve Edirne’deki sağanakların kesilmesiyle yatağına dönen nehrin debisinde günden güne düşüş sürüyor. Taşkın zamanı köprü gözlerini kapatacak kadar yükselen suların, şu anda köprü ayakları altında aktığı görülüyor.

 

Nehir, taşkında pik yaptığı seviyenin 4 kat altında akarken, son ölçümlerde debisi 470 metreküp/saniye kaydedildi.

 

Taşkın ve debideki ani yükselme nedeniyle Meriç’le 1 kilometre geride birleşen Tunca Nehri’nde herhangi bir risk bulunmuyor. Tunca Nehri, Meriç’le doğal birleşim yeri Bülbül adasına kadar ayrılan nehir yatağında durgun şekilde akıyor.

 

Tunca’daki taşkın nedeniyle Adalet Kasrı, Fatih Sultan Mehmet’in de yaşadığı Edirne Saray kalıntıları Balkan Şehitliği, Fatih, Kanuni ve Yalnızgöz köprüleriyle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Er Meydanı sular altında kalmıştı. Debinin düşmesiyle buradaki sularda, nehir yatağına çekildi.

 

Meriç Nehri, Bulgaristan’daki yağışlar ve barajlardan taşan suların etkisiyle son 31 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 2149 metreküp/saniye debiye kadar yükselen nehir, havzasını genişleterek taşkına neden olmuştu.

DİĞER HABERLER
Prof. Birol Saygı: Oruç tutarken sağlıklı kalmak için 6 öneri

 

Nehir yatağına yakın işletmeler, restoranlar, sayfiyeler, tarım arazileri sular altında kalmış, yaklaşık 5 bin kişinin yaşadığı Karaağaç Mahallesi’ne karayoluyla ulaşım 3 gün sağlanamamıştı. Mahalleye, acil ihtiyaçlar için askeri helikopterler gönderilmişti.

 

Sel gitti, kumu kaldı

 

Taşkın sularının çekilmesiyle, getirdiği kumlar tarım arazilerinde kaldı.

 

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne’de nehir taşkınları sonucunda tarlalarda oluşan kum yığınlarının, üreticileri mağdur ettiğini söyledi.

 

Edirne’nin en verimli topraklarının kum altında olduğunu ifade eden Yorulmaz, “Devlet yardım etmezse, çiftçi bunu temizleyemez. Ne parasal gücü yeter, ne ekipmanı. DSİ, iş makineleriyle binlerce dönüm arazideki nehir kumunu temizlemeli” diye konuştu.


24 Şubat 2015. 08:27
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x