Merkez Efendi Geleneksel Mesir Macunu Festivali


Bu yıl 13.’sü düzenlenen, İstanbul’un mesir macunu şenliği olarak da bililen ‘Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivali’, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımı ile gerçekleşti.

 

Festivale; İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan katıldı.

 

Festival kapsamında, Vali Mutlu ve belediye başkanları sahneye çıkarak halka mesir macunu dağıttı.

 

İlk ayağı geçtiğimiz ay Denizli’de yapılan festivalde; belgesel gösterimi, çocuk programları, söyleşi, sema gösterisi ve tasavvuf müziği konserleri gibi etkinlikler yer aldı. 9 gün sürecek organizasyonda tamamlayıcı ve alternatif tıp uzmanlarının katılımıyla tarihten günümüze tıp ve tedavi yöntemleri, bitkilerin faydaları ile ilgili seminerler de düzenleneceği açıklandı. Festivalde konuşan Vali Mutlu, İstanbul’un kendileri için bir gurur şehri olduğunu, bu şehirde pek çok gönül sultanları olduğunu dile getirdi. Vali Mutlu, “Bu şehirde Aziz Mahmut Hüdayi, Sümbül Efendi, Merkez Efendi, Eyüp Sultan, Yahya Efendi ve pek çok gönül sultanlarımız var. Bunların içinde bir başka gönül sultanı var. Merkez Efendi, hem gönülleri hem de hastalıkları iyileştirmek konusunda bir şifa kaynağı olmuş. Merkez Efendi’nin böyle hususi bir yeri var. 1460-1551 yıllarında Zeytinburnu’nda yaşamış Merkez Efendi. Bugün bu gönül sultanımızı bugün rahmetle anıyoruz.” dedi.

DİĞER HABERLER
Hastavuk semineri Antalya'da yapıldı

 

 

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise İstanbul’un en önemli değerlerinden birinin Merkez Efendi olduğunu söyledi.

 

Merkez Efendi’nin Zeytinburnu’nda olduğunu dile getiren Başkan Aydın,” Dünyada bir tanedir Merkez Efendi. Bizler Merkez Efendi’den ilham alarak geleneksel tıpla ilgili bir çalışma başlattık. Türkiye, bitki zenginliği açısından Avrupa’da en zengin ülke. Maalesef bu bitkilerden arzu ettiğimiz düzeyde yararlanamıyoruz. Merkez Efendi’den ilham alarak, onun yaptıklarından ilham alarak dedik ki bu bölge şifalı bitkiler ile ilgili merkez olsun istedik.” şeklinde konuştu.

 

Festival kapsamında Mehmet Kemiksiz, Özdemir Erdoğan, Bekir Ünlüataer ve Serdar Tuncer’in vereceği konserlerin yanı sıra Prof. Dr. Cengiz Çakmak, Vehbi Vakkasoğlu, Dr. Ferhat Aslan, Senai Demirci, Ali Ural, Cihan Okuyucu, Mehmet Paksu ve Enver Nugay gibi isimler de söyleşi etkinliklerine katılacak. Festivale katılan vatandaşlardan Faik Akçay, her sene festivale geldiğini, bu yıl çocukları ile beraber mesir macunu festivaline katılmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

 

Akçay, “Her sene bu festivale katılırım. Bu sene çocuklarımla beraber geldim. İstedim ki çocuklarım geleneklerini, göreneklerini bilsinler.” diye konuştu.

 

MESİR MACUNU

 

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi Hafsa Sultan Manisa’da hastalanır.

DİĞER HABERLER
Moritanya Uzmanlarına Türkiye'den Gıda Eğitimi Desteği

 

Hastalığına çare bulunamayan sultanın yaptırdığı Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan bir macun hazırlar. 41 çeşit baharatla karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara bu macunun verilmesini ister.

 

Hafsa Sultan, halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun, Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl 21 Martta Sultan Camii önünde toplanır ve böylece Manisa Mesir Şenlikleri doğmuş olur.

 

41 ÇEŞİT BAHARAT

 

Hoş ve lezzetli kokusu olan mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle talep gördü.

 

Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.


10 Haziran 2012. 19:45
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x