Merkez Konseyi Yetkilendirilmiş Veteriner Hekim endişelerini Bakanlığa İletildi


split-skin-along-breastbone-big-breasts1

GIDA TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI

(Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü)

 

Bilindiği gibi gıda kaynaklı riskin % 90 I hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle; Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE). Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) gibi uluslararası kuruluşlar,  hayvansal kökenli ürünler için ayrı kurallar belirlemiştir. Ve Dünya ticaretine entegre olmuş ülkeler bu kuralları uygulamak zorundadırlar.

 

Ülkemizde de bu kuralların uygulanması ve AB uyumu amacı ile 2010 yılında çıkarılan 5996sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” bu kurallarla uyumlu hükümler içermektedir. Özellikle halk sağlığı açısından en önemli risk kaynağı olan taze etin (kesimhaneler ve parçalama tesisleri) resmi kontrol ve denetimlerinin, mutlaka, Bakanlık personeli “resmi veteriner hekim” veya resmi veteriner hekim yetkilerine sahip,“yetkilendirilmiş veteriner hekim” tarafından yapılmasını hüküm altına almaktadır.

 

Bakanlıkları tarafından İl Müdürlüklerine gönderilen tamim ile yetkilendirilmiş veteriner hekimlik hizmetlerinin “Hizmet Alımı” yoluyla karşılanması talimatlandırılmıştır. 5996 sayılı Kanunun 31. Maddesi (10). Fıkrası Bakanlığın bazı görev ve yetkilerini devredebilmesine imkan vermekle birlikte , asli ve sürekli görevleri bunun dışında tutmuştur. 31. Maddenin (1) ve (3) üncü fıkralarında da resmi kontrol ve denetim görevinin Bakanlığın asli ve sürekli görevi olduğu vurgulanmaktadır.

DİĞER HABERLER
İstanbul'da elektrik kesintisi

 

Bu nedenle; Yetkilendirilmiş veteriner hekim eliyle yürütülecek olan resmi kontrol ve denetim görevinin kamu kurum ve kuruluşuna, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşuna,meslek örgütüne, kooperatiflere, vakıf ve üniversitelere devredilmesi veya hizmet alımı yoluylabu görevin yürütülmesi yasaya uygun değildir.

 

Bununla birlikte, yetkilendirilmiş veteriner hekimlerin, bir sınavdan geçmesi, Bakanlık tarafından görevlendirilmesi ve Bakanlık adına görev yapması yasa hükmüdür. Kontrol görevi yürüten personelin her türlü etkiden ve çıkar ilişkisinden uzak, tarafsız, bağımsız ve objektif olması gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu ortamın ve bu güvencenin sağlanması da Bakanlığın görevidir.

 

Gün geçmiyor ki basında; hayvansal kökenli ürünlerde yapılan taklit, tağşiş veya kaçak üretim ile ilgili haberler yer almasın. Halk sağlığı açısından bu kadar önemli görev ve sorumluluk üstlenen ve Bakanlık adına görev yapan kontrol görevlisi bir veteriner hekimin, bu görevi hiçbir yetki ve sorumluluğu olmayan taşeron sorumluluğunda yürütülmesi kabul edilemez . Kanunun amacına da uygun değildir.

 

Ve  kontrol görevlisini, kanunun  getirdiği güvenceden yoksun bırakmaktadır.  Veteriner hekim kişisel olarak sorumluluk üstlenmektedir. Bu nedenle; Bakanlıkla yaptığı kişisel sözleşme çerçevesinde hizmetleri yürütmesi gerekir.

 

Bunun yanında, yetkilendirilmiş veteriner hekim ücreti ilgili tamimde, 8/2 derecedeki veteriner hekim maaşı olarak belirlenmişken, daha sonra bu hüküm tamim metninden çıkartılmıştır. Oysa; Yetkilendirilmiş veteriner hekim, Resmi veteriner hekimin görev ve yetkilerini, Bakanlık adına yürütmekte ve resmi veteriner hekimle aynı işi yapmaktadır. Bu nedenle; Anayasanın, eşit işe eşit ücret ilkesi çerçevesinde ücretlendirilmesi gerekir.

DİĞER HABERLER
Ramazan'da tavuk veya hindi eti

 

Bu uygulamanın belirttiğimiz endişelerimiz ve yasal düzenlemeler çerçevesinde yeniden gözden geçirilmesi hususunu bilgilerinize arz ederim                                                      

Talat GÖZET

 Türk Veteriner Hekimle Merkez Konseyi Başkanı

 

DAĞITIM

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü

Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı


25 Temmuz 2013. 16:24
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x