Mezbahalarda görevli 750 resmi veterinere eğitim veriliyor


veterinerrrr_JPG
​Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kesimhaneler ve et parçalama tesislerinde görevli 750 resmi veteriner hekime etkin inceleme, muayene, tetkik ve denetim becerisini sağlamak amacıyla eğitim veriyor.
Antalya Belek’te Papillion Zeugma Otel’de başlayan “Resmi Veteriner Hekim Eğitimi”nin ikinci grubunun açılışına Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol katıldı. Burada konuşan Erol, tüm dünyada et hijyeninden kaynaklanan sağlık risklerinin çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti.
İnsanlarda gıda kaynaklı hastalıklarda en önemli sorununun hayvansal gıdalar olduğunu dile getiren Genel Müdür Erol, bu gıdaların içerisinde de et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, yumurta ve ürünlerinin olduğunu söyledi. Bu ürünlerin uygun olmayan koşullarda üretilmesi, işlenmesi, muhafazası veya dağıtılması aşamasında ortaya çıkabilecek risklerin önemli sağlık problemlerini beraberinde getirdiğini vurgulayan Erol, şöyle konuştu:
 
“Ortaya çıkan sorunlar yalnızca ekonomik kayıplarla sınırlı değil. Aynı zamanda önemli hastalıkların da bizatihi kaynağı, nedeni, taşıyıcısı, bulaştırıcısı olabilir. Tüm dünyada, özellikle gelişmiş ülkelerde yapılan epidemiyolojik çalışmalara baktığımızda, hayvansal gıdaların, et ve et ürünlerinin, süt ve süt ürünlerinin bu kategoride önemli yere sahip olduğunu görüyoruz. Çünkü çok sayıda insan, uygun olmayan bu tür ürünlerin tüketimine bağlı olarak hasta olmakta veya yaşamını kaybedebilmektedir. Buna ilişkin dünyada çok açık veriler var.”
Erol, Türkiye’de birçok mezbaha bulunduğunu, bu yerlerde geçmişte yapılan et muayenelerinin resmi sıfat taşımadığını anlatarak, bu mezbahalar için 2012 yılına kadar modernizasyon planı vermeleri için süre verildiğini kaydetti. Bu sürenin daha sonra bir yıl daha uzatıldığını ve 2013 yılsonu itibarıyla modernizasyon planı vermeyen belli sayıda mezbahayı kapattıklarını vurgulayan Erol, şöyle devam etti:
“Modernizasyon planı veren mezbahaların denetimini ise il müdürlüklerine devrettik. Bu mezbahaların gerçekten asgari hijyenik ve teknolojik şartlara sahip olup olamayacağını tarafınızdan değerlendirilmesi lazım. Asgari şartlarda neyi kast ediyoruz. Burada ürettiğiniz ürünler herhangi bir sağlık riski oluşturmayacak. Belli standartlara uygun olacak. Bunları karşılaması lazım. Türkiye’de mezbahaların büyük bölümü belediye mezbahaları. Küçük kesim kapasitesine sahip mezbahalar. Hemen hemen birçok ilçede lokalize olmuş mezbahalar ama gelin görün ki bunların teknik ve minimal teknolojik altyapıları, hijyenik bir üretim yapmaya müsait değil.”
Erol, 2014 yılsonu itibarıyla Türkiye’de temel standartları, temel kriterleri karşılayamayacak mezbahaların devre dışı kalması, modern anlamda olan mezbahaların da modernizasyonunu tamamlamış olmasını arzu ettiklerini söyledi.
Eğitim programı kapsamında, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim görevlileri ile bakanlık yetkilileri hayvan sağlığı, gıda hijyeni ve mevzuat konusunda veteriner hekimlere eğitim veriyor.

DİĞER HABERLER
'Kırmızı et fiyatları stabil hale gelecek'
25 Şubat 2014. 22:11
0 0 Oylar
Okuyucu puanı:
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Bütün yorumları gör
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
0
Düşünceleriniz bizim için önemlidir, lütfen yorum bırakınız.x